Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Arnold Moerkamp gaat CVZ leiden

Arnold Moerkamp wordt per 1 november 2011 de nieuwe baas van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Moerkamp is nu nog directeur curatieve zorg bij VWS.
Arnold Moerkamp gaat CVZ leiden

Arnold Moerkamp (58) kwam in 2000 als directeur verpleging en verzorging en ouderenbeleid naar het ministerie van VWS. In 2006 werd hij directeur langdurige zorg en in 2008 directeur curatieve zorg en plaatsvervangend directeur-generaal.

Moerkamp trekker kwaliteitsinstituut

Moerkamp is een van de trekkers voor de oprichting van een kwaliteitsinstituut voor de zorg. Het kwaliteitsinstituut wordt geïntegreerd in het CVZ. Daarbij wordt gedacht aan een inrichting in kamers waarin de uitvoerende verzekeringstaken van CVZ, het pakketbeheer, de innovatie van beroepen en opleidingen, en de uitvoering van taken op het gebied van kwaliteit en gepast gebruik (kwaliteitsinstituut) worden onderscheiden.

Kwartiermaken kwaliteitsinstituut

Het kwaliteitsinstituut moet vanaf 1 januari 2013 operationeel zijn. Vorige week gaf minister Schippers CVZ de opdracht daarvoor de maatregelen te treffen. Een Adviescommissie kwaliteit gaat het bestuur bijstaan bij de inhoudelijke vormgeving van het kwaliteitsinstituut. De eerste leden van deze commissie worden binnenkort aangesteld. (Persbericht VWS)

Lees ook:

Vierhout: 'Pakketbeheer is geen taak kwaliteitsinstituut'
CVZ worstelt met lage ziektelast
Dik Hermans van CVZ naar VitaValley

5 reacties

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  sorry, wordt hoort te zijn woord

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Niemand leest dit meer maar het wordt nazi's erbij betrekken laat volgens mij zien dat men geen kennis heeft over dat tijperk en ongenuanceerd denkt, dus niet wordt gehinderd door kennis en inzicht. Verlaag je toch niet tot dit soort kreten.

 • no-profile-image

  tjark reininga

  opnieuw een topambtenaar die overstapt naar een -soms kritische- adviseur van zijn departement. ben ik te achterdochtig als ik suggereer dat in de komende jaren het begrip van het CVZ voor de wensen van het departement groter zal worden?

 • no-profile-image

  Gerard van S

  @ Maarten. Death panel is een mooie naam, temeer daar hij ook gebruikt wordt om het CVZ-werk te duiden door de linkse Nobel-prijswinnaar Paul Krugman. Toch denk ik dat Bob Smalhout nog wel met iets sappigers uit het Duits kan komen. Hij vergeleek het werk van het CVZ al eerder met dat van de Nazi's. Het is overigens niet zo dat het Kwaliteitsinstituut alleen maar beslist wie er dood mag gaan. Dat lijkt alleen maar zo omdat de werkelijke kwaliteit-van-zorg taken bij het CVZ ondergeschoven worden.

 • no-profile-image

  Maarten

  VWS: "Het kwaliteitsinstituut wordt geïntegreerd in het CVZ." Hmm, volgens mij zit er iemand te slapen bij VWS. Dit was nooit de bedoeling. De Regieraad zal ook blij worden van deze formulering. Niet dat VWS daar van wakker zal liggen. Lastiger is dat de formulering de beeldvorming van het kwaliteitsinstituut negatief zal beïnvloeden. Ik wil wel even meehelpen: Wat wij in Nederland Kwaliteitsinstituut noemen, noemen Amerikanen Death Panel. Dit was niet waar geweest, als het Kwaliteitsinstituut de kwaliteitstaken serieus had genomen en CKZ, ZiZo etc een serieuze rol had gegeven.

Of registreer u om te kunnen reageren.