Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NKI-AVL start onderzoek relatie nachtdienst en borstkanker

Het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam start deze maand een onderzoek naar de vraag of verpleegkundigen die nachtdiensten draaien, een grotere kans hebben op borstkanker. Het ziekenhuis heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
NKI-AVL start onderzoek relatie nachtdienst en borstkanker

Het onderzoek wordt gehouden onder 200.000 verpleegkundigen. Ook oud-verpleegkundigen kunnen zich aanmelden.

Beroepsziekte

Deense wetenschappers hebben enkele jaren geleden vastgesteld dat borstkanker in combinatie met nachtwerk mogelijk als beroepsziekte kan worden gezien. Een aantal Deense verpleegkundigen heeft toen een schadeclaim ontvangen. Ook in Nederland ontstond onrust over de kwestie.

Nader onderzoek

Het NKI-AVL vindt dat nader onderzoek nodig is. Bij dierproeven is aangetoond dat er relatie is tussen borstkanker en een verstoord nacht-dagritme, of dat ook voor mensen geldt, is onduidelijk. Volgens de onderzoekers worden bij de studie niet alleen werk- en ziektegegevens van personen aan elkaar gekoppeld, maar ook vragen gesteld over hun leefstijl: roken ze of drinken ze veel alcohol. Ook willen de onderzoekers weten of ze tijdens hun werk veel zijn blootgesteld aan zaken als kankermedicijnen of röntgenapparatuur. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Eenderde ziekenhuizen scoort onvoldoende op borstkankerzorg
Borstkankerscreening zorgt voor angst
‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 reacties

 • no-profile-image

  Jan C

  @William (Bill) is net als mijn vader. ""Er niet over praten dan heeft het zich ook niet voorgedaan"". Iedereen die HELAAS "slachtoffer" is of vermoedelijk, juicht alle onderzoeken, resultaten, acties e.d. en de uitgebreide landelijke berichtgeving daarover, van harte toe. Alleen zo komen we verder.

 • no-profile-image

  Marlies Aarts -Janssen

  Graag wil ik me aanmelden voor deelname aan het onderzoek.

 • no-profile-image

  Lia Teeling-van Hal

  Ik zou me graag aan willen melden voor deelname aan het onderzoek. Ik ben reeds 16 jaar werkzaam op de OK met nachtdiensten en alles wat daar gebruikt wordt. En tevens recent getroffen door borstkanker.

 • no-profile-image

  Annemie David

  Ik wil me eventueel melden om mee te doen aan het onderzoek

 • no-profile-image

  William D. ( Bill ) Hermsen. Dordrecht.NL

  Zelf werkzaam geweest ( 25 jaar ) als verpleegkundige met nachtdiensten ;omgaan met cytostatica ; rontgenapp. ; etc.. Ik vind dit voor vrouwelijke verpleegkundigen een zeer gevoelig onderwerp. Het geeft veel onrust. Ik vertrouw erop dat er zeer zorgvuldig met de gegevens wordt omgegaan.Openheid is een belangrijke voorwaarde. Meten is Weten. Graag de analyse/resultaten naar de onderzochten.

Of registreer u om te kunnen reageren.