Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Verzekeraars werken wel degelijk aan contracteren zzp’ers’

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) werkt samen met zzp-belangenorganisaties aan een mogelijkheid om zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) toe te kunnen laten op de AWBZ-markt. Dat meldt ZN in reactie op het nieuws dat nieuwe aanbieders en zzp’ers onmogelijk een AWBZ-contract van het zorgkantoor kunnen krijgen.
‘Verzekeraars werken wel degelijk aan contracteren zzp’ers’

Het gaat om de creatie van een set van eisen waar zzp’ers aan moeten voldoen om gecontracteerd te kunnen worden door het zorgkantoor. Woordvoerder Ineke Wever van ZN:. “Het contracteren van zzp’ers onder dezelfde voorwaarden als instellingen is niet wenselijk. Ook niet voor de zzp’ers zelf. Dat zou namelijk betekenen dat zzp’ers veel extra tijd kwijt zijn aan administratie en verantwoording en daarmee wordt juist de flexibiliteit van deze zorgverleners onderuit gehaald.”. ZN zegt zo snel mogelijk met contracteereisen te zullen komen die zoveel mogelijk ‘gelijkwaardig van kwaliteit’ zijn als die waaraan zorginstellingen moeten voldoen.

Pilot UVIT

Wevers wijst bovendien op een pilot van UVIT. Als enige zorgverzekeraar experimenteert UVIT op kleine schaal met de inzet van zzp’ers. UVIT-woordvoerder Karen van Rijsewijk: “Dit project loopt vanaf november tot en met mei. In die periode contracteren wij twintig zelfstandige zorgverleners via een van onze zorgkantoren in Brabant. Die twintig zzp’ers worden verdeeld over twee teams. We willen hiermee ervaring opdoen. Leren hoe we om moeten gaan met contracteren, hoe we kwaliteit kunnen garanderen en leren werken met nieuwe systemen in de AWBZ. Het gaat met name om verpleging en verzorging.

Beperkte ruimte

Hoewel er dus wel wordt gewerkt aan het contracteren van zzp’ers, blijft het de vraag wanneer deze zorgverleners de markt op kunnen. Gisteren bleek dat zorgkantoren maar zeer beperkt nieuwe aanbieders kunnen toelaten vanwege een beperkt regiobudget. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zzp’ers genegeerd door zorgkantoren

Geen ruimte voor nieuwe aanbieders op AWBZ-markt

CPB past procedure aan na ophef pgb-notitie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Kan iemand mij uitleggen waarom er andere eisen gesteld kunnen worden aan zzp-ers ipv ZIN-instellingen? Verdient de cliënt/patiënt niet een zelfde kwaliteit? ZIN-instellingen willen wellicht ook wel van protocollen en administratieve lasten af. Zo kan iedereen “ondernemen” en zich blijven afzetten tegen ZIN-instellingen.

  2. Lees alle reacties
  3. Het verrast mij zo langzamerhand al niet meer dat de discussie niet gaat om welke regeldruk en eisen als zodanig in de zorg niet (meer) nodig zijn. Neen , de discussie gaat alleen maar over de vraag hoe ZZP-ers een operationeel voordeel kan worden gegeven door ze aan zo min mogelijk regeltjes te laten houden. Dan kunnen we de reguliere zorginstellingen lekker blijven wijzen op al hun verplichtingen en tekortkomingen. Dat scoort politiek namelijk altijd. ZZP-ers aanspreken op hun verplichtingen lijkt inmiddels wel een politieke doodzonde.

  4. Gisteren bleek dat zorgkantoren maar zeer beperkt nieuwe aanbieders kunnen toelaten vanwege een beperkt regiobudget Deze zin klopt niet: ondanks een beperkt regiobudget kun je toch nieuwe aanbieders toelaten, dan moet alleen snijden in de productie bij andere gecontracteerde zorgaanbieders, toch? dus werk aan de winkel voor het zorgkantoor, vergelijk kwaliteit, uurtarieven etc.
    hulde aan Uvit, die proactief hiermee aan de slag is gegaan, niet alleen voor de zzp’er maar juist in het belang van de klant.

  5. dit bericht laat eens te meer zien dat de keuze van de rijksoverheid voor de regierol door de verzekeraars heilloos is. de vraag die centraal zou moeten staan -krijgt iemand die van zorg afhankelijk is de zorg die hij nodig heeft om optimaal te functioneren in de samenleving- verdwijnt achter administratieve regelingen van de zorgverzekeraars. de overheidsbureaucratie wordt vervangen door de bureaucratie van de zorgverzekeraars. het grootste verschil is, dat de laatste niet alleen optimale zorg als opdracht heeft, maar ook (maximaal) bijdragen aan de winst en het toekomstperspectief van de onderneming. en daar moet de zorg effectiever en efficiënter (lees: goedkoper) van worden.

  6. Het zou inderdaad mooi zijn als ZN realistische eisen stelde die niet torenhoge investeringen met zich mee brengen. Iedereen die zich hier blij over maakt moet zich wel realiseren dat mevrouw Wever hier uitsluitend spreekt over het extra budget van 50 miljoen euro waar de beleidsmakers nu de indruk van geven de huid duur te willen gaan verkopen. Ik wens de beleidsmakers veel wijsheid toe en spreek hierbij de hoop uit dat ze de eisen opstellen in overleg met de doelgroep. Dan worden ze waarschijnlijk een stuk realistischer dan de eisen die er tot nog toe golden bij Zorg in Natura voor instellingen. Protocollen moet in ieder geval verdwijnen van de lijst van eisen, evenals het hebben van het HKZ keurmerk. Dat is absurd om van een ZZP-er te vragen.

  7. Heb het vermoeden, dat ze contracteren, als je daadwerkelijk ook investeert in de projecten.Vaak wordt je onder de mom van ‘project van de gemeente’ of je daaraan wil deelnemen!Natuurlijk moet je een flinke beurs meenemen!
    Wat wil je met een falliete zorg?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.