Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Misleidende cijfers over geweld tegen hulpverleners

Het thema geweld tegen hulpverleners staat flink in de belangstelling. Met onder andere een campagne van Stichting Ideële Reclame (SIRE) om dit soort geweld te voorkomen en een game van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wordt aandacht gevraagd voor het probleem. Toch tonen de cijfers aan dat het geweld tegen zorgverleners al jaren daalt.
Misleidende cijfers over geweld tegen hulpverleners

Rond de jaarwisseling trok een tv-spotje van SIRE veel bekijks. In het item wordt geweld tegen ambulancepersoneel en ziekenhuismedewerkers veroordeeld. Tienduizenden mensen tekenden naar aanleiding hiervan een petitie.

Cijfers

De groeiende onrust over geweld tegen (zorg)hulpverleners lijkt niet in relatie tot een groeiend aantal incidenten te staan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzamelt sinds 2007 gegevens over geweld tegen hulpverleners. In dit ‘Onderzoek voor Veilige Publieke Taak’ staat dat het percentage slachtoffers de afgelopen jaren is gedaald van 66 procent in 2007 via 65 procent in 2009 naar 59 procent in 2011. Dat betekent dat het afgelopen jaar tienduizenden werknemers met een publieke functie minder vaak slachtoffer zijn geworden dan vier jaar geleden. Specifiek: voor ambulancepersoneel is het geweld tussen 2007 en 2011 met 10 procent gedaald. Voor ziekenhuispersoneel is tussen 2007 en 2011 geen significante verandering zichtbaar in het aantal slachtoffers

Scheldkanonnade

Volgens directeur ambulancezorg Martin Smeekes van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord geeft het rapport een vertekend beeld. De veiligheidsregio van Smeekes publiceerde onlangs een succesvolle game ter preventie van agressie tegen ambulancepersoneel. “De cijfers dalen doordat ambulancemedewerkers steeds minder melden. Ik merk in de dagelijkse praktijk dat mijn medewerkers niet meer opkijken van een scheldkanonnade of bespuging. Dat soort dingen komen gewoon niet in zo’n rapport terecht omdat het bijna gemeengoed is geworden. Wat wij merken is dat de normale burger het steeds vaker niet meer accepteert als de zaken anders lopen dan zij verwachten. Zo begrijpt men niet dat een ambulance een schaars goed is dat beperkt ingezet kan worden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

11 REACTIES

  1. ik vind dat mensen die agressie en geweld tegen hulpverleners plegen net zo hard moeten worden aangepakt als in amerika! ik denk dat dit hele gebeuren mider wordt als de politie harder mag en kan optreden tegen dit soort situaties! je moet respect krijgen als hulpverlener en niet respectloos behandeld worden! hulpverleners zijn helden, geen slaven!

  2. Lees alle reacties
  3. Ben bedreigd als brandwacht op een scheepswerf door z’n kut Pool. Polen mochten nog niet beginnen met heet werkzaamheden omdat er van de verzekering een tweede brandwacht bij moest. Voorman bedreigde me en polen gingen toch branden.Werfbaas staat achter z’n polen en ik kan dus van de werf af.

  4. Het is maar 10 procent en het moet zo zijn dat hulpverleners zeker zijn dat ze veilig zijn en niet altijd om hun schouders kijken of er niemand staat om hun te slaan , te trappen of te steken.
    Ze willen hun werk doen en het kan gewoon niet dat andere mensen hun van hun werk moet houden door geweld te gebruiken zij proberen leven te reden

  5. Elke vorm van agressie verwerp ik, maar ik lees ook dat deze zin in het artikel; Zo begrijpt men niet dat een ambulance een schaars goed is dat beperkt ingezet kan worden.”
    Dus ik denk dat het goed is aandacht te schenken aan een campagne die gericht is op voorlichting.
    Ik merk dat men weinig inlevingsvermogen toont als je zelf eens met een situatie geconfronteerd wordt, waarbij de betreffende hulpverleners enigszins lakoniek overkomen, terwijl omstanders een ersntig beeld hebben van een bepaalde gebeurtenis. Ik heb uit hoofde van mijn functie vaak een beroep de ambulancediensten moeten doen en helaas waren er ook een paar bij die niet adequaat reageerden.
    Aan een verhaal zitten altijd twee aspecten.

  6. Hoezo zijn de cijfers misleidend?! Die zijn al sinds september 2011 openbaar. Misschien vindt Zorgvisie de campagne misleidend, maar dat is wat anders. Bovendien onterecht. SIRE beweert niet dat het aantal incidenten stijgt, maar geeft aan dat het NOG ALTIJD TE HOOG IS. En dat Nederlanders het geweld meer dan zat zijn. En dat maatschappelijke steun voor deze 59% hard nodig is. Slecht verhaal!

  7. Dus het aantal aangiftes daalt? Hmpf, nee dat geeft een goed beeld. Zo kan je ook zeggen dat een stijging van diefstallen een vertekend beeld geeft als er bijvoorbeeld makkelijker aangifte gedaan kan worden. Merkt de burger vervolgens dat het geen nut heeft, de kans dat je diefstal wordt opgelost laag is en deze dus geen aangifte meer gaat doen, dan zal het aantal diefstallen weer afnemen. Ditzelfde geldt voor aangiftes door hulpverleners, die vaak zelfs door hun management ontraden worden om dit te melden bij de politie. bijvoorbeeld wegens imagoschade.

  8. ik ben het helemaal eens met Anne en Jos. Blijf van ons hulpverleners af door geweld te gebruiken. we zijn er om hulp te bieden, en juist om de hulpbehoevende te helpen. zelfs diegene die door zelf geweld gebruiken, en daardoor hulp nodig hebben (ahum) te helpen.

  9. Geweld tegen hulverleners gedaald? Het had niet eens een discussiepunt mogen zijn/worden. Geweld tegen hulpverlening mag niet eens bestaan, in welke vorm dan ook! Op deze manier gaan we geweld tegen hulpverleners nog goedpraten ook. Zijn we nou gek geworden!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.