Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Personeel psychiatrie regelmatig slachtoffer van geweld

Mark van Dorresteijn
In de psychiatrie heeft 67 procent van de hulpverleners in de afgelopen vijf jaar te maken gehad met agressie of geweld door patiënten. In 27,5 procent werd er melding gemaakt of aangifte gedaan bij de politie. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit en zorgpartijen onder 1534 hulpverleners.
Personeel psychiatrie regelmatig slachtoffer van geweld

De hulpverleners rapporteerden in totaal 2648 incidenten, wat neerkomt op gemiddeld 1,7 incident per respondent. In 1580 incidenten ging het daadwerkelijk om fysiek geweld. Het meest (889 keer) werd er geslagen, gestompt of geschopt. Maar er waren ook pogingen tot wurging (91 keer) en in 11 gevallen is er gestoken met een wapen of ander voorwerp.

Letsel

Bijna de helft van de incidenten leidde tot fysiek letsel of psychische schade bij het slachtoffer. Het ging meestal om blauwe plekken, kneuzingen en schaafwonden. Maar bijvoorbeeld ook bijtwonden, botbreuken en brandwonden werden gerapporteerd. In 38,6 procent van de gevallen ging het om fysiek letsel. In 26,7 procent van de gevallen was er (ook) sprake van psychische schade. Daarbij kwamen angst- en paniekklachten (307 keer) het meest voor.

Aangifte

De meeste incidenten (72,5 procent) zijn niet aangegeven of gemeld bij de politie. Slachtoffers vinden het vaak niet nodig om aangifte te doen. De belangrijkste reden om wel aangifte te doen is omdat de patiënt herhaaldelijk gewelddadig was (57,1 procent). Ook werd er bijvoorbeeld aangifte gedaan om een grens te stellen (54,9 procent), om andere collega’s en patiënten te beschermen (43,7 procent), vanwege het beleid van de instelling (33,3 procent) en op advies van de werkgever/leidinggevende (16 procent). (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Resultaten enquête: waarom wel/geen aangifte (PDF)

Resultaten enquête: omvang, aard en gevolgen van geweldsincidenten (PDF)

Website onderzoek geweld in de psychiatrie

Lees ook:

Game bestrijdt agressie tegen ambulancehulpverleners

Schippers wil betere aanpak agressie zorg

Subsidie tegen agressie in zorgsector

6 REACTIES

  1. Beste Jan .Een regelaar zou zeggen : ik herken mij niet in uw diagnostieke uiting!! Uw snelle topmedische diagnostiek moet wel het aanzien van de nederlandse GGZ-instellingen bevestigen! U weet op basis van mijn reacties ,dat deze slechts een “”karikatuur”” zijn !. Ook dat hier ”EIGEN” frustraties debet aan zijn . Ook dat hier geen sprake is van eigen kennis van zaken.
    Hoe rijmt dit?”? Kan men eigen frustraties ontwikkelen zonder eigen kennis van zaken?? Zouden frustraties van anderen , al dan niet ontleend aan wel of geen kennis van zaken van die anderen, kunnen leiden tot eigen of overgenomen frustraties, resulterend in karikaturale voorstellingen van GGZ-zaken ?? U twijfelt zelfs ongetwijfeld niet.. Hoewel een stelling luidt :twijfel is de basis van alle wetenschap .q.e.d. Een wetenschappelijk opgeleide die nooit twijfelt is ofwel lid van de antikwak,zalververeniging of gewoon Stapelgek of heeft een Inhollanddiploma of heeft een baan in een GGZ!. Dan ineens , toch onverwacht, erkent u wel dat er toch veel fout gaat volgens , u incluis natuurlijk, weldenkende mensen, en dat “”er aan gewerkt moet worden”” ?? Typisch een politieke managersuitdrukking, die lijkt te duiden op een commissierapport ,dat voorbestemd is voor een grote rol in een onderste lade !! Het overgrote deel heeft een fijne baan!! Soms of vaak ook met hart en ziel, hoewel voor sommigen empathie en afgestompte professionaliteit in wezen contradicties zijn!! Indirect beweert u dus dat een ondergroot deel dus toch …….geen karikatuur is. ?????? Weet u wat een ondergroot rot plekje in een appel doet als je het niet snel rigoureus wegsnijdt??? De appel VERROT TOTAAL!!
    Is bovenstaande voorstelling van zaken nu ook weer karikaturaal?? , niet getuigend van kennis van zaken , maar slechts van eigen frustraties ?? Voor u ONGETWIJFELD!!!
    U en de harten en zielen toch een vol happy dreams 2012 wensend,verblijft uw Korsakov-adept……..

  2. Lees alle reacties
  3. @adje rem schetst weer eens een karikatuur, ongetwijfeld gebaseerd op eigen frustraties en niet gehinderd door enige kennis van zaken.
    Natuurlijk gaan er dingen niet goed, natuurlijk hebben hulpverleners en het beleid van GGZ instellingen een aandeel in het ontstaan van en het omgaan met agressie-incidenten. Geen weldenkend mens zal dat ontkennen. En daar kan en moet aan worden gewerkt.
    Echter hebben we in de GGZ te maken met vaak zeer zieke mensen, die soms daardoor onvoorspelbaar en gevaarlijk kunnen reageren. En het overgrote deel van de werknemers in de GGZ doet het werk met hart en ziel, vaak in moeilijke en complexe omstandigheden. @bezorgde, inderdaad veel lof voor deze mensen (mijn collega’s op de werkvloer)!

  4. Agressie kan ook worden opgewekt !!Op sommige afdelingen in de GGZ`S worden patienten als soms wandelende plantjes bejegend, terwijl ze toch te weinig vocht toegediend krijgen van het zich in het computerhok verschuilende personeel, dat meent dat de zelfbenatting vochttoereikend genoeg moet zijn, als je de verschoning en andere taken maar lang genoeg uitstelt, liefst tot na de personeelswisselingsoverdracht
    !!VREEMD???

  5. Als je gestoorden als gestoord gaat bejegenen en ook behandelen ,gaan ze zich ook vaak gestoord gedragen. Bejegen gestoorden als “normale”mensen en ze reageren uitzonderlijk NORMAAL!! Kijk maar naar de 2e kamer, waar op deze oproep door velen, niet de rea-geringsleider, abnormaal werd gereageerd! Van een door mij behandelde kreeg ik eens een kaartje met de tekst: Ooit een NORMAAL mens ontmoet, en BEVIEL het??PPFFF

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.