Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Beste Zorgidee: 'Ook specialist op huisbezoek'

Laat specialisten als cardiologen, reumatologen en internisten op huisbezoek gaan bij bedlegerige patiënten, in plaats van hen met de ambulance naar de specialist toe te brengen. Dat idee van arts-apotheker Philip Boerebach is door jury en publiek gekozen tot het Beste Zorgidee 2012.
Beste Zorgidee: 'Ook specialist op huisbezoek'

Het Beste Zorgidee is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ uit Houten die aandacht wil voor praktische oplossingen die de gezondheidszorg verbeteren. 'Iedere Nederlander is wel eens patiënt en ziet dat het beter kan. Die ideeën komen amper aan bod', aldus bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg.

Handzame apparaten

Winnaar Boerebach signaleert dat apparaten tegenwoordig zo handzaam zijn dat medisch specialisten ze kunnen meenemen naar patiënten thuis. Vervoer van zieke patiënten naar het ziekenhuis is op die manier niet meer noodzakelijk. ONVZ gaat onderzoeken of het idee in de praktijk toepasbaar is. Boerebach wint 10.000 euro met zijn idee. 'We hebben zorgverzekeraars hard nodig om dit idee uit te voeren', aldus Boerebach.

Publieksprijs

De publieksprijs van 2500 euro is gewonnen door mantelzorger Jan van Oirschot met zijn idee om hervulbare insulinepennen te gebruiken (Zorgvisie - Eric Bassant | foto: ANP Valerie Kuypers)

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Amiz Delft

  Dat dergelijke goede ideeen nog een prijs moeten winnen, is heel treurig. Geef de prijs eerder aan een onderzoek waarom zo'n goed idee überhaupt niet (meer) wordt toegepast. Wat er nu gebeurd, is een experiment of een project waarin duizenden euro's wordt gestoken. Zo houden we ons lekker bezig. Ik vind sowieso die prijscultuur een beetje achterhaald, maar dat terzijde.

 • no-profile-image

  Dr O.S. van Hees

  Niets nieuws! Een jaar of 50-60 geleden was het heel normaal dat de specialist, op verzoek van de huisarts, patiënten thuis bezocht. Die goeie ouwe tijd, toen zorg nog betaalbaar was........

 • no-profile-image

  adje rem

  Prima gedachte en idee en hopelijk veel publiciteit . Er zijn overigens al geriatrische tandartsen die zowel huis- als instellingsbezoek plegen ,en ook aldaar behandelingen doen met mobiele apparatuur. Succes gewenst.

Of registreer u om te kunnen reageren.