Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgbestuurders werken aan verplichte accreditatie

De koepel Bestuurders Curatieve Zorg Nederland (BCZN), werkt in samenwerking met de Vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD) aan een verplichte accreditatie voor zorgbestuurders. Dat zei bestuurder Bart Bemelmans van BCZN tijdens het najaarscongres van de vereniging.
Zorgbestuurders werken aan verplichte accreditatie

Het nieuwe model voor accreditatie moet bijdrage aan professionalisering van zorgbestuurders en aan de legitimering van het vak. Opvallend is dat de BCZN voor een verplicht karakter gaat. Tot nu toe zijn bestuurders niet verplicht om een accreditatie te ondergaan om een zorginstelling te mogen besturen. BCZN-woordvoerder Fred Wickel: ‘Het is natuurlijk frappant dat medisch specialisten uit het register geschrapt kunnen worden bij disfunctioneren, maar dat er niet zoiets bestaat voor zorgbestuurders. Zorgbestuurders willen massaal dat hier een oplossing voor komt. Hoe het verplichte karakter van deze accreditatie gehandhaafd zal worden, hangt ook af van andere partijen zoals VWS en de verzekeraars.’ Een stuurgroep start 28 november met het werk aan het accreditatie programma. In deze groep zitten vertegenwoordigers van koepels NVTZ, BCZN,VWS, Zorgverzekeraars, NPCF, ActiZ, KNMG en VGN.

Nieuw bestuur

Op het congres namen Freek Korver en Ronnie van Diemen afscheid als bestuurders van BCZN. Het nieuwe bestuur bestaat uit voorzitter Ton Ruikes (bestuur Ziekenhuisgroep Twente), Jan Harm Zwaveling (Maxima Medisch Centrum), Bart Bemelmans (bestuurder SJG Weert) en Betty van de Walle (bestuurder Elkerliek Ziekenhuis). Adviseur van het bestuur is Bart Berden (bestuurder St. Elisabeth Ziekenhuis) (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NVZD: juridische stappen tegen ingreep inkomen

10 reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Volgens mij komt op de werkvloer prima over wat bestuurders doen en tot welke absurditeiten dat leidt, zekr als allerlei 'managementtools' worden ingevoerd. Een goede manager is een zegen, maar functioneert in de regel eerder ondanks dan dankzij de bestuurders goed.

 • no-profile-image

  hein

  @Adje Rem: misschien wat vaker de rem erop? Ongenuanceerd en ongepast....
  @Kees: Precies, er wordt een hoop geroepen langs de zijlijn, niet gehinderd door enige kennis van zaken. Misschien dat het wel verstandig zou zijn van `de`bestuurders dat er meer inzicht gegeven wordt in wat ze nu eigenlijk doen. Want dat komt op de `werkvloer`niet altijd even goed over.

 • no-profile-image

  Kees

  Gelukkig starten bovenstaande reageerders binnenkort hun eigen instelling en bewijzen ze dat managers niet nodig zijn en het voor een appel en een ei door een pleeg en een arts voor fwg 45 en 80 erbij gedaan kan worden. Dat zal de graaiers pas echt het licht laten zien.

 • no-profile-image

  Amiz Delft

  Hiep hiep hoera. Alleen geregistreerde managers komen voor een prijs in aanmerking, zoals Zorgmanager van het Jaar van Zorgvisie. Twee verkiezingen geleden heb ik al een opmerking over de juiste vooropleiding van managers gemaakt. Ik ben alleen benieuwd waarom de managers er nu mee naar buiten komen. Ik hoop ook dat er een Raad van Discipline komt en een verplichte nascholing van bestaande managers. Dan zet scholing pas Zoden aan de Dijk

 • no-profile-image

  huubke

  tegenwoordig schijnt de accreditatie helemaal top te zijn, of de arbeidsetos wel klopt schijnt op de laatste plaats te staan

 • no-profile-image

  jan van deursen

  Waar is de tijd dat de Geneesheer-Directeur en de administateur het ziekenhuis bestierde.
  Toen waren de medici patienten aan het behandelen i.p.v. zinloze administratie van richtlijnlijstjes en DOT-administratie.
  Nu is de ene helft de andere aan het managen en de behandelaars aan de DOT admninistratie. De zorg is verworden tot een banen carrousel voor "zorg"managers.
  Gef de zorg wer terig aan de werkers die er thuis horen en er voor opgeleid zijn.

 • no-profile-image

  Olaf Tan

  Blijkbaar zijn we in ons land nog lang niet visitatie- en accreditatiemoe. Toch een goed initiatief. En dat hoge bomen veel wind vangen, je het toch nooit goed doet en opportunisme alle betrokkenen niet vreemd is (geldt ook voor de vitters onder ons), dat weten we nou eenmaal. Als het het keuren van eigen vlees wordt, dan wel graag op zoek naar een betrouwbaar systeem van beoordelen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Straks moeten we verplicht luisteren naar de PvdA-ers die verantwoordelijk zijn voor onze salariskorting. En als we niet opschrijven wat zij vinden dan worden we uit het vak gezet.

 • no-profile-image

  hein

  @Bill: en wat is riant???

 • no-profile-image

  Bill

  Zijn dit nou dezelfde mensen die hun riante inkomen op de tocht ziet staan?

Of registreer u om te kunnen reageren.