Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Inspecteur-generaal Van der Wal met pensioen

Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat met pensioen. Hij bereikt komende zomer de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar en legt daarom per 1 juli zijn functie neer. Dat maakte de IGZ vandaag bekend.
Inspecteur-generaal Van der Wal met pensioen

Van der Wal was eerder onder meer werkzaam als hoogleraar sociale geneeskunde bij het VU medisch centrum in Amsterdam, als huisarts en als inspecteur van de volksgezondheid. Mogelijk blijft Van der Wal iets langer in dienst. In overleg met het ministerie maakt hij pas plaats als er een geschikte opvolger is gevonden.

Organisatieverandering

Op de site van de IGZ laat Van der Wal weten: “Ik hou van mijn werk en had nog wel langer willen werken aan de organisatieveranderingen die we binnen de inspectie hebben ingezet. Toch heb ik in de afgelopen maanden het weloverwogen besluit genomen te stoppen met werken als ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt. Veranderde privéomstandigheden zijn een belangrijke overweging voor dit besluit. Ik ben trots op de verbeteringen die ik samen met mijn mensen binnen de inspectie de afgelopen periode heb doorgevoerd. Het komende half jaar gaan we daar samen mee door.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter Beeld © IGZ)

Lees meer:

Schippers laat IGZ doorlichten
Inspectie verder in het nauw
Schippers wil toezicht van IGZ verbeteren
Van der Wal geeft fout verpleeghuis toe
Inspecteur-generaal VAn der Wal over nieuwe IGZ veiligheidscampagne

Gerelateerde tags

13 reacties

 • no-profile-image

  Jan C

  Dat bij het productieproces van TV’s of wat dan ook fouten gemaakt worden, is menselijk als het er maar niet teveel zijn. Vooral omdat er nog een controle-apparaat achter zit. Zo ook bij de zorg. Enorm veel geld wordt daarin geïnvesteerd – onder andere allerlei instanties proberen bij NUL-INBRENG toch nog flink wat graan mee te pikken (en nul-cursus effect van allerlei zorgbijscholingingen en cursussen en DAT AL MINSTENS TIEN JAAR). Bij de zorg fungeert onder andere het IGZ als zo’n controle-apparaat. Bij voortduring EN UIT EIGEN WAARNEMING zie ik dat het controle-apparaat IGZ NIET FUNCTIONEERT. Dat is schrijnend, dramatisch, triest, walgelijk EN MISDADIG CRIMINEEL. We hebben het – als het de verpleeg- en ouderenzorg betreft over de meest trieste mensenkant van onze samenleving. En helaas is het zo. ONTKENNEN KAN NIET MEER. 1) Ikzelf ervaar het 2) de Nederlandse Patiëntenorganisatie spreekt van niet of heel slecht of veel en veel te traag functioneren; voortdurend de doofpot. Let wel binnen de gezondheid DE DOOFPOT dat is misdadig crimineel. 3) de Nationale Ombudsman heeft geen goed woord over voor het functioneren van de IGZ. 4) Dezelfde uitlatingen hoor ik bij voortduring op de radio (Radio 1). Onderzoeksprogramma ARGOS spreekt van zeer ernstig wanbeleid. 5) En tenslotte hoor ik vanmorgen een top medewerker/medicus -- 9 jaar IGZ werkzaam (ik meen ene heer Ming of zoiets) zeggen: “Het is een grote rotzooi”. Hr van de Wal eruit sodemieteren heeft geen zin (moet wel met onmiddellijke ingang gebeuren), want wat ik weet, weten 80% van de IGZ medewerkers en die hebben UIT EIGEN VOORDEEL EN LIJFSBEHOUD hun ba… hun mond dichtgehouden. Dat is – ik herhaal het want ik spreek over oudjes die ons land grootgebracht hebben – misdadig crimineel. Ik heb dat nog maar een keer eerder meegemaakt, want ik ben van voor de oorlog?!? Dus van de Wal en nog velen meer op straat donderen zonder ENIGE VERGOEDING OF AFKOOPSAM; zo straf je BANDIETEN Minister Schippers wil het nog niet geloven. Drie mogelijkheden: ze zit in het complot, ze is gruwelijk naïef of het komt haar politiek niet goed uit. Met dat laatste spant ze dan de kroon bij de kwalificaties die ik hiervoor enkele malen gebezigd heb. Wie dit leest en vrouw Schippers kent gelieve haar deze email door te sturen, waarvoor mijn hartelijke dank

 • no-profile-image

  Jan C

  Weer een bewijs dat degenen die beslissen over loonsverhoging, euthanasie, werktijdverlenging en noem maar op, zelf nooit aan een meer negatieve verandering meedoen.
  Uiteindelijk komt alles bij het grof vuil; bij de ene vroeg bij de andere laat. Bij vd Wal veel en veels te laat. Hoe ik dat weet. Ik ken vd Wal niet, maar ik weet hoe uitzonderlijk matig en vaak triest slecht de IGZ functioneerde en functioneert.
  Stel vast dat Schippers geen krachtige minister is. Leers dondert Albayrak buiten. Zo Schippertje je ziet hoe het moet.

 • no-profile-image

  Anoniem

  @Henk Cornelissen. Sjonge wat een zure reactie. Ben je soms gestopt met roken?

 • no-profile-image

  Henk Cornelissen

  Deze van de Wal heeft zichzelf niet in de sloot gewerk mooi pensioen en de cursus serieus kijken en niet doen is ook nooit weg voor het zitten in een raad van toezicht, cie zus of zo. De igz is tijdens zijn 'bewind' niet van de wal in de sloot geraakt maar nog net in de berm en zit nu vol modder. Maar hij krijgt een lintje op voorspraak van schippers om het falen van hem en haar voorgangers te bedekken. Proost!

 • no-profile-image

  adje rem

  Heeft deze persoon ooit de eed van Hippocrates afgelegd?????
  Of de eed van Hypocrietus ??

 • no-profile-image

  adje rem

  Beste Mark, is uw mening gebaseerd op de gang van zaken bij baby Jelmer? Als tollenaar in de ZORG zal ik in zijn ZORGtempel zeker geen steen werpen naar deze........... ., moedwillig dementerende?? Zonde van de steen!!!. Bedankt Radar!! Overigens net op tijd komend leuk zwitserlevengevoel gewenst, samen met andere dementiegenieter Kalbfleisch c.s.???

 • no-profile-image

  Esther

  Waarom nog langer blijven? Een opvolger is toch niet nodig? Gewoon de IGZ-trap schoonvegen vanaf de top.

 • no-profile-image

  Melissa

  @ Gijs, wellicht is het nog niet tot je doorgedrongen maar de pensioensleeftijd zal in 2020 op 66 worden gezet in 2025 op 67. Nu leven we in 2012 en kan hij gewoon op 65-jarige leeftijd met pensioen. Overigens ben ik het wel met je eens dat de pensioensleeftijd al veel eerder omhoog had gemogen. Ze hadden daarmee al in de jaren 90 moeten beginnen zodat het nu al op 67 lag. Dan hadden we nu een stuk minder hoeven te bezuinigen!

 • no-profile-image

  Gijs

  Wat doorwerken tot je 67!!! Duidelijk de zelfde ''oplossing'' als bij De Nederlandsche Bank: Nout Wellink.

 • no-profile-image

  hasten

  De man moet zich schamen dat hij durft te zeggen dat hij samen met zijn medewerkers verbeteringen heeft doorgevoerd. Hij heeft alleen maar moeilijke kwesties onder de pet gehouden en zijn medewerkers gekoeieneert als deze kwalijke praktijken aan de kaak wilden stellen. Nu de grond hem onder zijn voeten te heet wordt verdwijnt hij.

 • no-profile-image

  Mark

  Hij die zonder zonder zonden is gooie de eerste steen. Dhr van der Wal heeft veel betekent voor de zorg.

 • no-profile-image

  Nico Stokman

  Het is goed dat dhr Van der Wal met pensioen gaat, naar ik hoop toch wel zonder gouden handdruk.
  Zijn geheugen werd al minder, zie/lees berichtgeving o.a. omtrent rapporten IGZ m.b.t. neuroloog MST Jansen Steur vanaf 1994.

 • no-profile-image

  Maarten

  Gerrit had zijn pensioen beter enkele weken geleden kunnen aankondigen. Dan had hij heel wat kritiek op zijn functioneren kunne voorkomen, maar misschien waren zijn "prive-omstandigheden" er toen nog niet klaar voor.

Of registreer u om te kunnen reageren.