Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

LVO: ‘Beeld Indiase OK-assistenten te rooskleurig’

Mark van Dorresteijn
De Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) is blij met de conclusies uit het onderzoek naar de inzet van buitenlandse operatieassistenten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
LVO: ‘Beeld Indiase OK-assistenten te rooskleurig’

In het rapport van de IGZ komt naar voren dat de Indiase OK-assistenten geen risico vormden. Het opleiden van deze assistenten kostte echter veel tijd en zorgde niet voor de gewenste resultaten.

Onderschat

De LVO waarschuwde eerder dat het beeld van de Indiase OK-assistenten te rooskleurig was. Aanleiding hiervoor was een enquête onder haar leden. ‘De problemen waren aanvankelijk onderschat’, stelt Nicole Dreessen, bestuurslid LVO. ‘Dat er geen calamiteit heeft plaatsgevonden is te danken aan de alerte houding van de Nederlandse collega’s. Zij meldden direct dat er extra begeleiding en controle nodig was. De problemen die naar boven kwamen, waren niet alleen te wijten aan de taalbarrière, maar ook aan gedragsaspecten, zoals het niet durven zeggen als men iets niet begreep. Het werkniveau was bij het begin tegengevallen. Men had hoog opgeleide Indiase operatieassistenten verwacht, maar in werkelijkheid bleken ze te vergelijken met tweedejaars leerlingen en waren ze op een beperkt vakgebied opgeleid. Vanwege de achterstand in deskundigheid en taal hebben de Indiase operatieassistenten allen ruim een jaar onder strikte supervisie gewerkt. Terwijl er oorspronkelijk inwerkperioden waren gepland van een paar weken. Hierdoor was de werkbelasting van de Nederlandse collega’s erg groot. Dit terwijl de Nederlandse operatieassistenten en het management vooraf in bijna alle gevallen een rooskleuriger beeld kregen voorgeschoteld.’

Betere investering

De LVO vraagt zich tevens af of het niet een betere investering was geweest om in Nederland nieuwe operatieassistenten op te leiden. ‘We zouden opgeleide operatieassistenten hebben, die ook op langere termijn inzetbaar zijn en niet na een tijdje vertrekken’, meent Dreessen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

2 REACTIES

  1. Vlaanderen boven,voordat je zo’n uits[praken doet , moet je deze eerst verifieren. LVO kan niks erkennen. Ze zijn een beroepvereniging. Die zelfs goede contacten met de vlaamse zustervereniging heeft. Ze hebben zelfs het voorbeeld genoemd dat vlaamse operatieverpleegkundige hier niet mogen worden ingezet, voordat ze een opleiding volgen als operatieassistent en dat van de indiase verpleegkundige niet helemaal duidelijk is welk diploma ze hebben. Dat deze wel zonder gelijkstelling worden ingezet. Dan had je beter de vlaamse kunnen inzetten, dan was er in ieder geval geen taal probleem en ook niet zo’n groot cultuur verschil

  2. Lees alle reacties
  3. De LVO is een protectionistische organisatie, men had de vlaamse OK verpleging zo kunnen aannemen, ze spreken de taal, zijn veel beter opgeleid voor de taak in het OK. Daarnaast zijn zij tevens volwaardig en zeer goed opgeleide verpleegkundigen dus met inzicht in het achterliggende ziekte process en tevens meer feeling met de rest van het process (afdeling werk etc)Mijn ervaring is liever 1 vlaamse dan 3 nederlandse OK assistenten. Maar helaas de LVO erkent hen niet, want ze zijn een bedreiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.