Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Ex-bestuurder Maasstad Ziekenhuis wordt interimmer in Friesland

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De voormalig bestuursvoorzitter Paul Smits van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis heeft een nieuwe baan. Hij wordt interimbestuurder bij Zorgpartners Friesland.
Ex-bestuurder Maasstad Ziekenhuis wordt interimmer in Friesland

Dat meldt het NOS journaal vanochtend. De ex-bestuurder gaat voor twee dagen per week aan de slag in Friesland.

Multiresistente bacterie

Smits stapte op 9 augustus vorig jaar per direct op, na overleg met de raad van toezicht. Dit was na een vernietigend rapport over de aanpak van de uitbraak multi-resistente Klebsiella bacterie in het Maasstad Ziekenhuis. Hierdoor overleden drie patienten. Van 25 overige patienten kon niet met zekerheid worden vastgesteld dat de multi-resitente bacterie de doodsoorzaak was. In totaal 207 mensen werden geinfecteerd.

Vertrek bestuurder

Zorgpartners Friesland bestaat uit de ziekenhuizen Medisch Centrum Leeuwarden, De Tjongerschans in Heerenveen en thuiszorg- en ouderenzorginstellingen. In april vertrok bestuurder Peter Littooy bij Zorgpartners Friesland. Hij is nu bestuursvoorzitter van het nabijgelegen ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP

Lees meer:

Maasstad Ziekenhuis faalde in aanpak Klebsiellabacterie

Inspectie sleept microbiologen Maasstad voor de tuchtrechter

Verscherpt toezicht Maasstad opgeheven

Paul Smits stapt op bij Maasstad Ziekenhuis

11 REACTIES

  1. Ik hoef ze niet allemaal op te noemen maar het is toch diep en diep treurig de berichtgevingen over malversaties, fraude, wanbeleid, onverdiende enorme bonussen, onterechte en veel en veel te hoge salarissen, frauduleuze declaraties; en dat allemaal in de gezondheidszorg en met name in de zorg- en verpleegtehuizen. Slecht en corrupt bestuur heeft tot gevolg: ongemotiveerd, ONDERGEWAARDEERD en vaak ook slecht of niet opgeleid personeel in zorg- en verpleeginstellingen. Heel heel vaak wordt in zorg- en verpleeginstellingen door besturen gezegd: “Begrijpelijk dat u dat wilt voor uw partner, ouder of familielid maar DAT KAN FINANCIEEL niet. Mijn vrouw kreeg in 1979 MS en in 2008 een zeer zwaar herseninfarct op 64 jarige leeftijd (vierenzestig !!). Ik moet verder leven met de wetenschap dat het slechte leven in een verpleegtehuis een van de redenen is dat ze na vijf jaar diepe ellende ONLANGS uit het leven is gestapt (ophouden met eten en drinken; heeft 11 dagen geduurd) . Geen hand om haar heen, geen opbeurend woord, eenmaal wassen (als er tijd voor is) 20 minuten of langer op het toilet, slecht eten, nooit door het tehuis naar buiten en ga zo maar door. ’s Avonds liet ik ze achter met 2 verzorgsters in het gebouw. Duizenden angsten heb ik uit gestaan bij de gedachte aan brand of een epileptische aanval of opnieuw een infarct IN DE NACHT en daarbij veel en veel te weinig en geen goed opgeleide verpleging in de buurt. Bij brand was er niemand levend uit gekomen (120 bedlegerigen over de trappen !!!!!; lift mag niet).

  2. Lees alle reacties
  3. William, je als bestuurder verschuilen achter een slecht communicerend kader is zoiets als je als verpleegkundige verschuilen achter een terminale patient die niet voldoende aangeeft welke hulp hij nodig heeft. Als je niet in staat bent je vak uit te oefenen moet je het niet doen. punt. (en persoonlijk voeg ik daar nog aan toe: en zeker niet voor dat soort idiote financiele cadeaus, ‘salaris’ is dit niet meer)

  4. William, ik ben baas geweest en mijn mensen wisten dat als later bleek dat ze informatie achter hadden gehouden of niet juist gecommuniceerd hadden dat ze dan op straat stonden met een slechte CV van ons bedrijf. Ik merk dat men in de zorg — waar toch vaak het heil van de mensen in het geding is — dat men veel en veel te soft optreedt. In mijn filesofie was het Maasstad probleem niet voorgekomen. Dus babbertje moet hangen. Ook uw reactie ademt softheid uit.

  5. Als oud werker ( 1970-2011) in de Zorg , kan ik me deze casus begrijpen. Als Bestuurder ben je afhankelijk van je medewerkers.Als zij de juiste informatie niet communiceren met de RvB kun je als Bestuurder niet correct communiceren met de Media. Misschien een flauwe reactie , maar toch.Graag een reactie, maar niet annoniem, want dat is zwak .

  6. Zou deze man nou trots op zichzelf kunnen zijn? Zou hij doorhebben hoeveel leed hij alleen al creeert bij nabestaanden van de Maasstaddoden die lezen hoeveel hij nu weer gaat verdienen met vergaderen en luxe broodjes eten. Ik denk dat een hersenonderzoek op het stukje inlevingsvermogen bij zal dragen aan de wetenschap. Dat moet een bijzonder deel zijn bij deze man. En hoe zit dat bij de mensen die hem dit baantje geven? Hoe krijgen die het over hun hart? vragen… vragen….

  7. Je gaat je toch niet druk maken om 28 doden en 207 geinfecteerden in het Maasstad Ziekenhuis. Waarom zou u dat doen als de ZORG-bewindvoerder Paul Smits dat al helemaal niet doet. Die had en heeft de steun van het ziekenhuis, want anders zit het ziekenhuis met een gigantische claim; zelfs de rechters hebben (tegen een dikke vergoeding) de opdracht daar aan mee te doen; vandaar dat ze er 25 uit geluld hebben (tenslotte is 3 financieel nog wel te overzien). En Smits is zo doortrapt dat hij van de bescherming van het ziekenhuis en de rechters gebruikt maakt door te zeggen: “Als jullie mij zo goed vinden, dan pak ik toch een ander baantje dat 4x de Balkenende-norm oplevert in plaats van 3x. (wat is het toch fijn dat je bij vrijheid van meningsuiting gewoon de waarheid kunt zeggen).
    Maar Paul zou Paul niet zijn als hij niet veel verder ging. Als dadelijk zijn ouders of directe gezinsleden in aanmerking komen voor een zorginstelling, zegt Paul: “Nee dat gebeurt niet, niet in zo’n ghetto, mijn moeder krijgt een particuliere verpleegster voor overdag en een voor ’s nachts. Ik moet er niet aan denken dat mijn moeder dadelijk opgenomen wordt in Zorgpartners Friesland en vergeten wordt op het toilet of uitgedroogd de pijp aan maarten geeft (lees de Telegraaf van 8 mei), terwijl ze nog best 15 jaar had kunnen leven. Dat heeft Paul afgekeken van ex-minister van der Hoeven; die had 2 verpleegsters voor haar man en nog iemand die er mee ging wandelen, tenslotte had die 50.000 euro pgb, bij een salaris van meer dan een half miljoen. Dames en heren, wie wil er nu niet in de zorg werken. Doe als Paul en je kostje is gekocht.

  8. Zit ik net een heel stuk te schrijven tegen zwarte lijsten voor medewerkers, omdat iedereen recht heeft op een aangifte en een evnetuele veroordeling. Is tegen deze man wel aangifte gedaan en heeft hij wel een vog (verklaring omtrent gedrag)moeten overleggen bij zijn sollicitatie?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.