Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch personeel vaker orgaandonor

Mark van Dorresteijn
Medisch personeel is veel vaker orgaandonor dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) onder 503 artsen en verpleegkundigen.
Medisch personeel vaker orgaandonor

78 procent van de Nederlandse artsen en verpleegkundigen staat geregistreerd in het Donorregister. Van hen heeft 78 procent zich geregistreerd als donor, 7 procent als niet-donor, 13 procent laat de keuze over aan anderen en 2 procent weet zijn/haar keuze niet meer. Zorgprofessionals onder de 35 jaar registreerden zich opvallend vaker dan hun oudere vakgenoten.

Van de Nederlandse bevolking is 40 procent geregistreerd in het donorregister (5,6 miljoen mensen). Daarvan geeft 60 procent toestemming voor donatie, 28 procent geen toestemming en de rest laat een ander persoon beslissen.

Redenen voor donatie

Een belangrijke reden voor medisch professionals om zich als orgaandonor te registeren is volgens de NTS het leed dat zij zien bij mensen die eindeloos en soms tevergeefs op de wachtlijst staan. Daarnaast speelt onder meer het wederkerigheidsprincipe een belangrijke rol. Men zou ook graag zelf een orgaan of weefsel krijgen als dat nodig zou zijn. ‘De motivatie laat zien dat artsen en verpleegkundigen een groot vertrouwen hebben in de zorgvuldige en respectvolle wijze waarop in de ziekenhuizen wordt omgesprongen met orgaandonatie’, aldus directeur Bernadette Haase van de NTS.

Redenen voor afzien van registratie

De artsen en verpleegkundigen die afzien van registratie in het donorregister geven als reden dat zij geen donor willen worden. Ook geven veel medici aan dat zij zich er nog niet voldoende in hebben verdiept of geen donor kunnen zijn vanwege geaardheid, gezondheid of leeftijd. Degenen die aangeven wel geregistreerd te zijn en geen donor te willen zijn, hebben de keuze vooral gemaakt omdat zij niet willen dat er na hun dood in hun lichaam wordt gesneden.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

Succesvolle proef donorwerving Noord-Nederland

Voorrang voor nierdonoren bij nieuwe nier

‘Meer donoren door betere communicatie’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.