Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Forse ontslagvergoedingen voor ggz-bestuurders

Vakblad Psy publiceert vandaag de top dertig inkomens binnen de ggz in 2011. De bestuurders in de ggz en verslavingszorg hebben vorig jaar hun inkomen nauwelijks zien toenemen. Wel hebben enkele uittredende bestuurders forse ontslagvergoedingen gekregen.
Forse ontslagvergoedingen voor ggz-bestuurders

In 2011 verdienden bestuurders gemiddeld 0,9 procent meer dan het jaar ervoor, aldus Psy. Een jaar eerder, in 2010, konden zij nog een verhoging van 5,8 procent van hun salaris noteren. In 2011 lag de inkomensstijging van de bestuurders daarmee in lijn met de gemiddelde cao-stijging van 1,3 procent voor alle werkenden.

Ontslagvergoedingen

Bestuurders die vorig jaar afscheid namen van de instelling waar ze werkten, scoorden hoog op de lijst van topinkomens. Zo werd bijvoorbeeld voor disfunctioneren het bestuurslid Geert Derks van instelling Vincent van Gogh in mei ontslagen. Boven op zijn salaris van 191.237 euro kreeg hij een ontslagvergoeding van 279.937 euro mee. Op plaats twee staat de voormalige bestuursvoorzitter Hanno Niemeijer van de antroposofische instelling Lievegoed. Naast zijn salaris van 65.413 euro ontving hij vorig jaar een ontslagvergoeding van 264.646 euro.

Stijgers

Bij de bestuurders die er het meest op vooruit zijn gegaan in salaris staat Tjeerd Nijboer van de PI-Groep in Groningen op nummer één. Hij kreeg vorig jaar een salarisstijging van 30 procent – hij ging van 98.878 euro in 2010 naar 129.099 euro in 2011. Bestuursvoorzitter Goos Lomme van de Haagse De Jutters zag zijn salaris met ruim 16 procent toenemen – van 141.797 euro in 2010 naar 165.030 euro (inclusief een bonus van 15.000 euro) in 2011. En Joep Verbugt van GGzE ging er vorig jaar 12,4 procent op vooruit – van 199.957 euro (inclusief 10.000 euro bonus) in 2010 naar 224.755 euro (inclusief 20.000 euro bonus). Verbugt heeft overigens eind 2011 wel aangekondigd dat hij dit jaar 5 procent van zijn salaris inlevert. (Psy – Wouter van den Elsen / Twitter)

8 reacties

 • no-profile-image

  Henk NN

  oa. een ex politicus van links zit in de raad van toezicht Saskia Noorman-den Uyl, en ja dan weet je dat met die salon-socialisten bestuurders meer verdienen dan sociaal verantwoord is.

 • no-profile-image

  Karel Steenhuis

  Dat Goos Lomme zo'n riante stijging heeft gehad en so wie so al zo'n hoog basissalaris verbaast mij zeer, op basis van zijn verleden. Poeh. We zullen eens nagaan wie daar in de z.g. Raad van Toezicht functioneert.

 • no-profile-image

  criet

  zie uit al dit commentaar
  DAN ZUL je a.s. sept 2012 toch ook niet meer gaan stemmen?
  We lullen maar nooit doen is hun motto

 • no-profile-image

  adje rem

  Wanneer worden deze bloedgeldzuigers en zorgparasieten eens uitgeroeid ??Hard ingrijpen in tandartstarieven en een commissie instellen die specialisteninkomens europees gaat vergelijken zijn al wel wapenfeiten waarvoor de minister zeker een zorgwillemsorde gaat verdienen, hoewel deze professionals in ieder geval AANTOONBAAR werken!!Ik zou graag eens een dagstaatje van deze bestuurderen zien , nog liever zelfs een dagje meelopen . Kan dat?? Oke ook praten over de zorg op de golfbaan telt als werk !!

 • no-profile-image

  mevr. A

  Gaan die bestuurders met hun enorme ontslagvegoedingen nu ook vrijwillergers werk doen in de zorg?. Ik kan er wel een paar gebruiken om eens lekker te koken voor clienten. Die krijgen nl diepvries maaltrijden omdat de kok al weg bezuinigt is.Helaas is de kleed en zak geld regeling niet genoeg om eens lekker uit eten te gaan. Dat kan wel als je de boel in honderd laat lopen blijkbaar.

 • no-profile-image

  A. Dokter

  Ik ging er altijd nog vanuit dat er bezuinigd zou worden OOK op de salarissen en toelagen van bestuurders. Nu blijkt dit dus weer niet het geval te zijn maar wordt er danig gesneden in de gelden BESTEMD voor die zorg. Hier worden wederom de patienten de dupe van. ONGEHOORD. Wat doet de MINISTER hieraan??? NIETS!!!!!

 • no-profile-image

  zorgverlener

  wat denk je van de chaos die deze mensen veroorzaken, terwijl de zorg voornamelijk op de basis steunt met zijn minima-salarissen
  Ik pleit ervoor dat deze mensen hun passie voor de zorg inruilen voor een minimum-salaris

 • no-profile-image

  Merijn

  Tenenkrommend,de hoge salarissen die verdiend worden door GGZ bestuurders. Hun patienten lukt het nog net om dagelijks een pakje shag te kopen. Nog krommer worden ze van het feit dat het zonder uitzondering mannen zijn op de grootverdienerslijst. En dat in een sector waarin veel meer dan gemiddeld topvrouwen werkzaam zijn.

Of registreer u om te kunnen reageren.