Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Kamp beraadt zich op motie cao-VVT

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Kamp houdt de motie van SP en Groen Links in beraad die vraagt om de nieuwe cao-VVT niet algemeen bindend te verklaren. Dat liet zijn woordvoerder dinsdag weten.
Kamp beraadt zich op motie cao-VVT

Deze Tweede Kamer vindt in meerderheid dat voldoende draagvlak voor de nieuwe cao-VVT ontbreekt.

“Slechte CAO”

Dat komt met name vanwege het verzet van de grootste vakbond, Abvakabo FNV. De nieuwe cao-VVT is ingegaan op 1 juni en is ondertekend door werkgeversorganisaties BTN en ActiZ en door drie vakbonden: NU’91, CNV Publieke Zaak en FBZ. Abvakabo FNV heeft niet getekend en vindt het “schandalig dat werknemers met zo’n slechte cao worden weggestuurd”. Een meerderheid van deze vakbondsleden is het daarmee eens.

ActiZ

Voor een algemeen verbindend verklaring is een aanvraag nodig van werkgevers en werknemers. ActiZ laat via haar woordvoerder weten dat de aanvraag binnen een week wordt opgestuurd naar het ministerie van Sociale Zaken. Minister Kamp kan dan na het zomerreces een beslissing nemen. ActiZ-woordvoerder Pauline Führi Snethlage begrijpt het verzet van Abvakabo FNV niet: ‘Ze schoppen stennis langs de zijlijn. De cao geldt al voor 75 procent van de aangesloten werkgevers in de zorg en voor 90 procent van de werknemers. Mocht er geen AVV komen dan betekent dat voor niet aangesloten werkgevers dat hun werknemers bij eventuele overname door een andere organisatie, bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf, geen cao-bescherming hebben. Zij gaan onder de cao van de nieuwe werkgever vallen. Juist de werknemers lopen dus risico.’

AbvakaboFNV

Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV ziet het anders: ‘ActiZ neemt de gok dat de cao straks niet algemeen verbindend wordt verklaard omdat wij als grootste vakbond niet hebben meegetekend. De gevolgen zijn voor hen.’ Marijnissen zegt gewoon door te gaan met actievoeren. Bovendien is Abvakabo naar haar zeggen van plan om bij grote zorginstellingen lokaal zijn eigen maatregelen te gaan ‘afdwingen’. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP/Roos Koole

Lees meer:

‘Abvakabo organiseert verpleeghuisbezettingen’

Kamer frustreert cao VVT met motie

Achterban CNV en NU’91 akkoord met Cao VVT

8 REACTIES

  1. Hoezo “schandalig, zo’n slechte CAO” (uispraak FNV). 2,2% salarisverhoging: elke ambtenaar en uitkeringstrekker zou een gat in de lucht springen !! Dus, niet langer zeuren en gewoon weer aan het werk, maar wel met wat minder indirecte functies…

  2. Lees alle reacties
  3. Geheel eens met EKMBeukers. Dit is slechts een politiek spelletje van de Abva/Kabo over de hoofden van de leden. Macht moeten delen doet kennelijk pijn. Niet verbindend verklaren na bemoeienis van enkele kamerleden zou een unicum in de geschiedenis zijn en schept hopen precedenten voor de toekomst. Zoals altijd, met de korte termijn blik van sommige kamerleden.

  4. Beste bezorgde. Wilt u mij de rekensom maken en consequenties schetsen van de kosten van management en regelbureaucratie. Wat gaat u vervolgens doen met die druppels op de gloeiende plaat? Er blijft dan nog steeds een probleem bestaan, zeker die welke u ziet. Graag dan daar ook een oplossing voor.

  5. Mw. Marijnissen, graag doen werkgevers zaken op lokaal niveau. Met OR en individuele medewerkers. Kiezen of delen dan. Abva geen rol meer op landelijk niveau. En niet steeds van twee (of meer) walletjes eten als het uitkomt of als je het niet meer weet.

  6. Werkgevers waren blij met deze CAO, een steeds duurder wordende CAO betekent voor werkgevers met WMO zorg een steeds grotere kostenpost,tarieven zijn vast voor de aanbestedingsduur, geen indexering en gemeentes halen de trukendoos nog eens open om klanten een alfa indicatie bewust aan te smeren, hierdoor worden ze zelf werkgever, iets waar een oudere klant echt niet op staat te wachten, onder het mom van uw eigen bijdrage is een stuk lager wordt dit product afgegeven, dit houdt van de andere kant in dat er geen zorg in natura indicaties meer bijkomen en je hierdoor je vast loondienstpersoneelsbestand moet gaan afbouwen, in 2007 moesten alfa’s massaal in loondienst en nu halen de gemeentes, en zeker die in het uiterste zuiden van het land , dit bewust overhoop omdat ze zelf een begrotingstekort hebben, en de lozen woorden van WMO convenant artikel 10 in deze CAO is een wassen neus, als de overheid niet met duidelijke regels komt, zoals de wet Leijten, zal er niets gebeuren.

  7. Als er geen algemeen verbindend verklaarde cao is en bij een overname of fusie de arbeidsvoorwaarden van de nieuwe werkgever die niet is aangesloten gaan gelden, dan kan dat wel eens heel gunstig uitpakken. Een werkgever hoeft dan niet per defnitie minder geld kwijt te zijn, maar het zou fijn zijn als al die gedetailleerdheid uit cao’s nu eens verdwijnt. Voor werkgevers immers ook niet meer normaal, al die regeltjes, sub regeltjes en sub sub regeltjes die bedacht zijn door……

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.