Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Edith Schippers: ‘Ik vond mijn termijn te kort’

Met de verkiezingscampagne in volle gang is demissionair VWS-minister Edith Schippers druk bezig de zorgplannen van de VVD in het land te verdedigen. Zal het haar lukken om in een tweede termijn als zorgminister terug te keren? En wat zal in dat geval haar beleid worden?
Edith Schippers: ‘Ik vond mijn termijn te kort’

Hoe kijkt u terug op uw afgelopen termijn als VWS-minister?

‘Ik vond mijn termijn te kort, maar ik ben wel blij dat ik in anderhalf jaar tijd met belangrijke partijen – medisch specialisten, ziekenhuissector, de ggz en de huisartsen – ingrijpende akkoorden heb kunnen sluiten die de kostenstijging van de zorg matigen en de kwaliteit verbeteren. Maar ik had deze afspraken graag verder willen uitwerken.’

De VVD wil gaan ingrijpen in de AWBZ. Waarom juist de ouderenzorg aanpakken en niet bijvoorbeeld de ziekenhuizen?

‘De ziekenhuizensector functioneert wat mij betreft naar behoren. Het nieuwe stelsel begint al zijn vruchten af te werpen. Kijk maar naar de arbeidsproductiviteit die door de stelselwijziging enorm is toegenomen in de ziekenhuizen. En vergelijk onze ziekenhuiszorg eens met de rest van de wereld en je ziet dat we topkwaliteit bieden voor gemiddelde kosten. Met de AWBZ is het een ander verhaal. Daar zijn we vergeleken met andere landen duur. Bovendien hoor ik al jaren cliënten en zorgmedewerkers klagen over de kwaliteit en werkdruk in de ouderenzorg. De VVD wil daarom een kern-AWBZ overhouden voor gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg, ten opzichte van het Lenteakkoord korten we hier dan ook absoluut niet. Maar van andere zaken, zoals begeleiding en verzorging, vind ik dat dit op het gemeenteniveau thuishoort. Dat past ook in onze visie van zorg zo dicht mogelijk bij de mensen, het liefst thuis, organiseren om zo de kwaliteit te verhogen en het betaalbaar te houden.’

Hiermee worden veel zaken die in de AWBZ een recht waren een voorziening in de Wmo. Wat is het verschil?

‘Dat betekent dat specifieke functies in de verzorging en begeleiding niet meer rechten zijn die iedereen met een bepaalde indicatie kan opeisen. Een voorziening betekent dat gemeenten de compensatieplicht hebben om bij mensen individueel te kijken wat er nodig is en ervoor te zorgen dat zij de gepaste zorg krijgen. Dat is dus bij iedereen anders.’

U noemde ook de ggz als domein waar veel moet gebeuren. Wat zoal?

‘In het hoofdlijnenakkoord hebben alle partijen in de ggz afgesproken om de groei van de ggz-zorg te halveren. Dat akkoord gaat vanaf 2013 in werking. Ook hier kiezen we ervoor om dit te realiseren door veel meer zorg in de buurt te organiseren, zodat de kwaliteit en doelmatigheid verbetert.’

U roemt het huidige ziekenhuisstelsel als voorbeeld voor de rest van de zorg. De hervorming van de ziekenhuisbekostiging is echter nog niet helemaal klaar. Wat mogen we daarvan verwachten als u nog een termijn krijgt?

‘Ik zie hierbij geen grote veranderingen of enorme stelselwijzigingen zoals de PvdA en de SP voor zich zien met hun terugkeer naar de ouderwetse budgetten. Als ik een tweede termijn zou krijgen, wil ik met alle betrokken partijen wel bekijken hoe we de bekostiging stapsgewijs, bijvoorbeeld met experimenten, verder kunnen verbeteren. Maar de grote uitdaging voor de komende periode ligt in de AWBZ.’

En de winstuitkering in de zorg invoeren als hervorming van het financieringssysteem?

‘Dat onderwerp is controversieel verklaard. En dat vind ik op zich wel jammer omdat zorg-instellingen op dit moment moeilijk aan leningen kunnen komen omdat banken op hun geld zitten. Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, zouden uitstekende langetermijn-financieringspartners zijn voor ziekenhuizen. Op deze manier werkt winstuitkering in de zorg in Duitsland zeer goed. Maar dat onderwerp is voorlopig van tafel.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Deze rubriek is afkomstig uit het Weekoverzicht van Zorgvisie voor betalende abonnees

45 reacties

 • no-profile-image

  Gertruda

  Miria, je hebt het verhaal van Jan C !!! zeker niet gelezen van zijn vrouw !!! (verschrikkelijk voor hem, en zijn familie) En Roosje, en Paul,het is niet te hopen dat jullie later wat mankeren,maar jullie zullen wel gezond zijn, anders praten jullie niet zo over schippers,en ik denk dat jullie bij de top graaiers horen !!!!!! Enne stel jullie worden later ziek !! jullie kunnen het toch makkelijk betalen,ik erger mij aan jullie reactie's hier,kunnen jullie niet lezen wat hier allemaal verteld wordt !!!!

 • no-profile-image

  adje rem

  Gegrimlacht om veel bovenstaande reactiejuweeltjes. VWS heeft een medicus nodig , niet een politieke boekhoudster. Lieve roosje . Snoeien in de Zorgtuin is goed. Net als bij echte bomen en struiken moet je echter wel weten of , waar , in welk seizoen en hoe te snoeien, teneinde vooral parasieten geen kans te geven. Deze minister was meer maaister. Een onkundige minister maait meer kapot en trekt dus meer parasieten aan dan de maatschappij in jaren kan herstellen. Prettige dag nog .

 • no-profile-image

  Esther

  @"vergelijk onze ziekenhuiszorg eens met de rest van de wereld en je ziet dat we topkwaliteit bieden voor gemiddelde kosten".

  Vraagje die gemiddelde kosten wie is daar de dupe van geworden?: is dit het antwoord: over de ruggen van verpleegkundigen en verzorgenden en de premiebetalers, dat is namelijk de grootste groep. Niet gek dat de animo en de instroom van jongeren voor dit beroep in een steeds complexere omstandigheid, afneemt. En dat deze beroepsgroep zijn oudere werknemers zou moeten koesteren i.p.v. ze te dumpen als er een 'vlekje'op komt omdat ze niet meer zo hard als de jongere kunnen werken!

 • no-profile-image

  Apotheker

  @roosje,
  Helemaal niets aan toe te voegen!
  Prachtige vergelijking.

 • no-profile-image

  roosje

  Deze minister heeft het goed gedaan, snoeien in een bos waar alles 'overwoekerd'is zeer noodzakelijk en het neemt een jaar voor de pijn weer over is, maar daarna wordt het mooie bos weer zichtbaar.
  Snoeien in de gezondheidszorg is net zo noodzakelijk en ook hier moeten overtollige en uitgegroeide zaken worden weggesaneerd.
  Schipper is een van de weinige ministers die heel goed weet hoe het in de zorg is gesteld.
  Daarbij blijft het nog altijd een zeer gecompliceerde portefeuille.

 • no-profile-image

  Apotheker

  Wordt Prozac niet meer vergoed?
  Moeten de depressieve mensen hier nu zelf hun pillen betalen?

 • no-profile-image

  Jan Kramer

  Els en anderen, Ogen open en eens kijken naar de afgelopen paar jaar van Schippers: graaicultuur niet aangepakt, kwaliteit van zorg achteruit gegaan, 10.000 toegezegde handen aan het bed zijn er niet gekomen, winstuitkeringen mogelijk maken van door burgers opgebrachte AWBZ premiegelden, enz. enz.

 • no-profile-image

  Piet

  Nou Els, waar was je al die tijd?

 • no-profile-image

  Els

  Wat mij opvalt aan de reacties dat niemand een gedegen onderbouwing heeft waarom schippers de slechtste minister ooit is. Veel geklaag maar weinig onderbouwde meningen. Dat is jammer want dat had ik graag gelezen.

 • no-profile-image

  Ben blij

  @Familie Heel erg, maar dat is nu net de bedoeling van dit a-sociale beleid. De verzorgingshuizen moeten leeg en op een andere manier weer gevuld worden (huren etc.) en een paar verpleeghuizen blijven er over voor degenen die anders - laten we zeggen - op straat moeten sterven....

 • no-profile-image

  Familie

  Ze heeft het zo goed gedaan dat Derk Veldman uit Oosterbeek in augustus zijn dementerende vrouw Ina (79) heeft weggehaald uit verpleeghuis Eldenstaete in Elden. Hij voelt zich respectloos behandeld en daar werd volgens hem zijn vrouw de dupe van. Doordat Veldman dagelijks aanwezig was in Eldenstaete, vielen hem dingen op die niet goed gingen. Hoeveel familieleden moeten hun vader of moeder nog weghalen eer Schippers en maatje van Zanten snappen dat er iets fundamenteel fout zit in de ouderenzorg?

 • no-profile-image

  William D. ( Bill) Hermsen. Dordrecht.NL

  Het wordt tijd , dat op Ministeries Vaklui komen te zitten als Minister. De meesten gaan op een stoel zitten , waar ze geen verstand hebben van waar ze over moeten praten. Ze krijgen een papier van een van de vele Ambtenaren en dat lezen ze voor . Dat is het. De Top Ambtenaren maken in NL nog steeds de dienst uit. Bij onze grote vrienden in de USA gaat het totaal anders en beter ! Een Debat waard om daar eens in de 2e Kamer over Debatteren. Politiek , laat je eens horen , hoe het Anders en Beter kan. Voorbeelden ( gratis ) voldoende in de rest van de Wereld.

 • no-profile-image

  harriet

  de zorg zou erbij krijgfen maar bij TEGENLICHT, blijkt dit niet te zijn?
  Ze kan beter net SChulz, met haar goedkoop energieverspillen beter achter het fornuis staan, dan bakken ze beter van!

 • no-profile-image

  criet

  in de rij van voorafgaande geldverkwistende ministers zul je bedoelen?Klinkt niet bepaald goed!

 • no-profile-image

  paul

  Schippers is een goede minister. Ze laat zich leiden door een zinnige inhoudelijke visie op de praktijk. En niet door te gemakkelijke standpunten die electoraal lekker liggen.

 • no-profile-image

  paul

  Schippers is een goede minister. Ze laat zich leiden door een zinnige inhoudelijke visie op de praktijk. En niet door te gemakkelijke standpunten die electoraal lekker liggen.

 • no-profile-image

  frido

  nooit meer terug ze heeft al genoeg kapot gemaakt

 • no-profile-image

  Ingmar

  O, wat zal ik blij zijn als deze minister opdonedrd met haar oliedomme beleid en regenteske manier van besturen.
  Dat mens heeft het over het versteken van de eerste lijn, terwijl ze tegelijkertijd de eigen bijdrage en het eigen risico opschroeft. Voor de eerstelijnsGGz (waar ik in werk) betekent dit dat feitelijk de drempel alleen maar omhoog gaat (als je geen andere zorgkosten hebt, wordt er per saldo niets meer vergoed, dus niks versterken 1e lijn), en mensen eerder naar de 2e lijn verwezen worden. Ook omdat daar de eigen bijdrage vaak of door gemeenten vergoed worden (geldt niet voor de eerstelijnszorg) of door de instellingen maar niet geint worden (veel te veel administratieve kosten tenslotte). en de 2e lijn is 2 maal zo duur!

 • no-profile-image

  `

  Maaike wat ben ik blij met je antwoord jij hebt helemaal goed en terecht van hoe je praat,er is inderdaad veel werk in de gehandicapten en verpleeg huizen daar kan en mag niet op bezuinigt worden,en ook geen extra geld inmindering brengen of die mensen extra laten betalen,deze geld dan ook voor ouderenzorg eigenlijk alles wat met de zorg te maken heeft
  want als je ze hoordt dat alles veel geld kost dan vraag ik mij af waar dat geld dan blijft wij betalen al zoveel aan de maandelijkse zorg premy
  of hebben zij met z,n allen in de binnenzak gestopt!!!!!!!(oeps)

 • no-profile-image

  medewerker Academisch Ziekenhuis

  Laat Edith Schippers de eer aan zich zelf houden! Ze heeft veel te weinig kennis van de zorg. Zij is qua kennis niet te vergelijken met de vroegere Minister Els Borst!

 • no-profile-image

  Rob

  @ Rien. Het onderzoek toont aan dat de lichamelijke reactie op macht vergelijkbaar is met cocaine, en daardoor 'verslavend' kan werken.

 • no-profile-image

  Monty5

  Veel beter zo

 • no-profile-image

  rien

  hoe meer je alles door de gemeente laat regelen hoe slechter de zorg en hoe groter de WMO gebouwen met inhoud betaald uit het geld voor de zorg.

 • no-profile-image

  Aldert

  bij elke minister die aftreedt horen we dat hij/ zij de slechtste was in jaren: Klink, Hogervorst enz.enz. Dus Schippers heeft het kennelijk gedaan zoals voorspeld was.

 • no-profile-image

  rein

  tja ROB vertaal het in het nederlands dan kan elke nederlandse boerenlul dit ook lezen, ik ben ook maar een oude echte nederlander.

 • no-profile-image

  maaike

  Nou ik ben blij als deze minister niet terugkomt. Werk zowel in de ouderenzorg als de gehandicaptenzorg. Beleid is dermate desastreus voor de ouderen en gehandicapten dat het bij beide organisaties zeer de vraag is of ik mijn baan kan behouden. Dit als gevolg op desastreuse bezuinigingen. Zelf heb ik een kind met pgb wat ik ga verliezen. Wat mij betreft zeer graag een andere minister

 • no-profile-image

  Anne

  @Rob. Misschien kunnen dan al die machtswellustelingen beter aan de cocaine, schijnt dus meer positiviteit op te leveren.

 • no-profile-image

  Rob

  Tja afstand nemen van macht valt niet, zoals ook wetenschappelijk is aangetoond: The feeling of power has been found to have a similar effect on the brain to cocaine by increasing the levels of testosterone and its by-product 3-androstanediol in both men and women. This in turn leads to raised levels of dopamine, the brain’s reward system called the nucleus accumbens, which can be very addictive. Power has almost identical effects to cocaine and too much of it can produce too much dopamine leading to more negative effects such as arrogance and impatience.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2136547/Power-really-does-corrupt-scientists-claim-addictive-cocaine.html#ixzz257XKfcqt

 • no-profile-image

  Erwin

  @ Miria: ik hoop voor jou dat je nooit ziek, gehandicapt of oud zult worden. Ik twijfel aan jouw verstandelijke vermogen, tenzij je in de graaiende top hoort. In mijn geval, ben ik door de OTH-Utrecht die samenspeelt met Menzis/Anderzorg zo benadeeld, dat ik, om financiële redenen, van verdere zorg/behandeling af moet zien. Is dit wat jij voor ogen hebt? Dan ben je voor mij, als mens, geen knip voor de neus waard! Doe mij dan toch maar de SP.

 • no-profile-image

  Nicole

  "...verzorging en begeleiding:Een voorziening naar gemeenten? die compensatieplicht hebben om bij mensen individueel te kijken wat er nodig is en ervoor te zorgen dat zij de gepaste zorg krijgen...." aldus Schippers.
  Wat heeft het CIZ tot nu toe dan gedaan? Wat is het verschil? Waarschijnlijk door onkunde vd gemeente krijgen minder mensen zorg toegezegd, dus een bezuinigingsmaatregel...?

 • no-profile-image

  Barbel

  Wat hebben we lelijk gedaan over minister Borst maar zoals we nu zien was dat niet terecht. Door5 haar kregen mensen de kans via een PGB, thuis ziek te zijn en thuis te sterven.En dat met goede zorg. Deze minister weet niets van de zorg en wrs alleen iets van "geld" om vande staatssecretaris maar te zwijgen want die moet zich schamen dat ze durft te zeggen dat ze arts is. Heeft ze wel eens een echte zieke patient gezien? Of zat ze alleen achter en duur bureau in een kantoor? Ja onze bevolking wordt ouder. Ja en niet iedereen heeft een goed pensioen of misschien helemaal geen pensioen. Maar we willen wel graag respectvol en liefdevol verzorgd worden op onze oude dag na een leven van hard werken en dit land op bouwen tot wat het was voor deze regeringen van de laatste 10 jaar.Waar is de solidariteit gebleven waarmee we dit hadden bereikt? Als ik de kans krijg vertrek ik na mijn 65ste naar een land waar ouderen nog met respect worden behandeld en waar mensen nog iets voor elkaar mogen doen zonder dat er direct in euro's wordt gerekend.Laten we de SP nu maar eens de kans geven om het beter te doen. Misschien maken zij er van wat de anderen alleen maar in de mond hebben en niet uitvoeren.

 • no-profile-image

  `

  dat geeft niks termijn tekort(ophoepelen) vvd is alleen maar
  maar voor rijke stinkersrutten deugt ook niet voor geen cent is vvd te vertrouwen

 • no-profile-image

  Anne

  VVD stemmers hoorden, van vroeger uit, al in de hoogste inkomens klasse. Tja en dan maakt het niet uit of je als gehandicapte vrouw van een top manager je eigen hulp en zorg moet betalen. Ach geld op de bank zetten is ook niet altijd veilig dus is het voor die hogere inkomens goed besteed. Maar hoe nu verder met alle inkomens klassen daaronder?? Foei Schippers jij hebt bewezen dat zorg totaal niet bij de VD hoort.

 • no-profile-image

  Bernard H

  Ik vind Schippers de slechtste minister van Volksgezondheid van de laatste tientallen jaren. Uit de reacties hierboven blijkt dat deze ervaring sterk leeft! Laten we hopen dat dit tot de VVD-top doordringt . . . .

 • no-profile-image

  Bernard H

  Ik vond Schippers de slechtste minister van Volksgezondheid van de laatste tientallen jaren. De reacties hierboven geven mij het gevoel dat deze ervaring sterk leeft. Ik hoop dat dit tot de VVD-top gaat doordringen . . . .

 • no-profile-image

  MIria

  Schippers moet blijven. Zij heeft het prima gedaan. Ze let op de kosten en geeft niet onnodig veel geld uit. Wat mij betreft komt de SP nooit aan de macht.

 • no-profile-image

  Jan C

  @Mo. Beste Mo, heel goed opgemerkt; het is de haast van mij, maar als je mijn reacties leest gedurende de laatste jaren weet je dat ik altijd bedoel de verpleeg en zorginstellingen voor gehandicapten en ouderen (mijn vrouw hoorde zelfs bij de gehandicapten). En je zin "daar gaat alleen maar geld in", is op zich ook juist (alles kost geld) maar in dit land wordt terecht gejammerd over de zorg omdat voor het geld dat er in gaat ONVOLDOENDE KWALITEIT terug komt. DOOR: slechte efficiency, onnodige verspillingen, slecht management, een veel te omvangrijk (onkundig) management en een veel en veel te duur management. Niet zo maar oprispingen van mij, nee dat kost PER INSTELLING miljoenen x misschien wel 3000 of meer instellingen (dat zijn MILJARDEN !!) Onder andere vanwege die BELABBERDE kwaliteit in de verpleeginstelling heeft mijn lieve knappe vrouw (68)er een eind aangemaakt

 • no-profile-image

  Mo

  Jan C; vergeet de gehandicaptenzorg ook niet. Ook daar wordt gesneden op een manier dat je denkt dat zij 's morgens de dobbelstenen pakt om te kijken waar ze nu weer geld gaat halen. Twee vrouwen op deze post is de grootste misser van dit kabinet. Helaas zit het management ook in de zorg vol met mensen die geen kennis van zaken hebben en daar vinden ze elkaar. Ook verzekeringen hebben geen interesse voor de ouderenzorg en de zorg voor mensen met een handicap; 'daar gaat alleen maar geld in is'hoor je ze denken. Er is er maar één de dupe van: de cliënt.

 • no-profile-image

  Een echte mantelzorger

  Laat Edith Schipper alsjeblieft een andere koers gaan varen. Ze staat mijlen ver van de echte zorg. Ze heeft al bewezen daar niets vanaf te weten.

 • no-profile-image

  Jan C

  Het is net als met voetbal: Ik vind het slechte coaches en leiders die zich laten leiden door de pers en de media en met name de TV praatrubrieken Pauw en Knevel. Schippers was daar een prototype van. Het is een “nette” manier om aan populisme te doen en je moet – vooral in de zorg – en met name de ouderenzorg – je HEEL GOED ORIENTEREN WAT ER PRECIES AAN DE HAND IS (kennis van zaken noemt men dat) en daar een goed en degelijk beleidsplan op projecteren. Nu gaat Schippers mee met de verkeerde gedachte dat “aan huis” en “bij de gemeente” zaligmakend is. Dat laatste haal ik al zo onderuit omdat er enorme verschillen ontstaan – bij dezelfde aandoening – tussen een patient uit een rijke gemeente en een patient uit een armlastige gemeente (over discriminatie gesproken!!).

 • no-profile-image

  Harold van Gardereb

  Ik snap het wel. Ze heeft "ingrijpende akkoorden" gesloten in 1.5 jaar, maar iets van resultaat is natuurlijk nog lang niet zichtbaar.

  W.s. gelukkig want deze wijze van besluiten en besturen past gewoon niet bij de realiteit van onze complexe samenleving waarin je juist via vele kleine ingreepjes (feitelijk faalveilige experimenten) moet uitzoeken wat positief en wat negatief uitwerkt.

  Grote ingrepen zijn qua gevolgen namelijk vooraf niet te overzien. Het is tijd voor een andere manier van besturen, maar dat lijkt geen enkele partij in de gaten te hebben. Ze hebben het allemaal (behalve een paar kleintjes) over geld en grote ingrepen tegen bijv. de crisis.

  Bestuurskundig grote flauwekul EN gevaarlijk

 • no-profile-image

  Tulah

  Mw. Schippers heeft eigenlijk alleen maar bewezen dat voor een minister die zo weinig inhoudelijke kennis heeft van de zorg iedere termijn te lang is.

 • no-profile-image

  Erwin

  Volgens mij is het juist goed als zij vertrekt. De zorg is geen markt waarop je veel geld mag verdienen ten koste van diegene die daarmee het recht op zorg ontnomen wordt of hun baan als zorgverlener verliezen. We moeten inzien dat er mensen zijn die zorg nodig hebben. Het is echt niet zo dat dit voor hen een luxe is.

 • no-profile-image

  Rolf Bennink

  Dit mens snapt absoluut niets van de zorg. Het is een zegen voor de zorg dat ze alleen nog lopende zaken mag afhandelen. Het is voor iedereen beter dat ze niet terug komt.

 • no-profile-image

  Jan Kramer

  Lijkt mij beter dat ze na deze afbraak politiek van de zorg niet terugkeert. Slechter kan het niet worden na deze minister!

Of registreer u om te kunnen reageren.