Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Financiële risico’s verbonden aan inzet flexwerkers

Veel zorgaanbieders neigen door de economische crisis naar tijdelijke flexibele krachten. Zo mijden ze het risico van extra kosten door opzegtermijnen, ontslagvergoedingen en loondoorbetaling bij ziekte. Maar het is niet alleen maar koek en ei met flexibele arbeid. Er zijn ook financiële risico’s aan verbonden als je niet volgens de regels speelt.
Financiële risico’s verbonden aan inzet flexwerkers

Het grootste risico ligt in de poging tot besparing op kosten van loondoorbetaling bij ziekte. Dat zegt Hasko van Dalen, onafhankelijk deskundige op het gebied van pensioenen, sociale zekerheid en employee benefits, op de website van P&Oactueel. Veel werkgevers gaan ervan uit dat het vangnet van sociale zekerheid hun flexwerkers opvangt. En meestal gaat het ook goed als de werkgever zich aan de regels rond flexibele arbeid houdt.

Kosten

Maar, bewust of onbewust, gaat hier wel eens wat mee mis. En dat kan flink wat kosten met zich meebrengen. Zo kan het voorkomen dat een werkgever steeds dezelfde flexwerkers belt wanneer vaste werknemers niet op komen dagen. Ongemerkt kan hierdoor een doorlopend dienstverband ontstaan, waarbij de werknemer bij ziekte recht heeft op loondoorbetaling.

Trucs

Het UWV wordt ook steeds alerter op trucs waarmee werkgevers proberen de loondoorbetalingsplicht te vermijden. Zo stelde een rechter onlangs nog een werknemer met een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht in het gelijk. Het oordeel luidde dat er sprake was van de verplichting tot loondoorbetaling als de werknemer wegens ziekte niet is opgeroepen voor een nieuwe klus.

Verzekering

‘Om te voorkomen dat je als werkgever met onverwachte kosten van loonbetaling door ziekte komt te zitten, zul je je goed moeten verzekeren. Het is raadzaam een ziekengeldverzekering af te sluiten die betrekking heeft op ál je werknemers, ongeacht de aard van het dienstverband. Dat geldt helemaal voor de verzekering voor WGA-eigenrisicodragen’, zegt Van Dalen.

Grote kostenpost

Sommige werkgevers sluiten flexwerkers namelijk uit voor een verzekering voor WGA-eigenrisicodragen. Vaak doen ze dit vanuit de onderstelling dat WGA-uitkeringen aan arbeidskrachten met een oproep- of tijdelijk contract nooit voor rekening van de eigenrisicodrager komen. Dit kan een groot risico met zich meebrengen. Valt een flexibele arbeidskracht volgens het UWV toch onder het eigen risico, dan wordt een bedrijf verantwoordelijk voor tien jaar WGA-uitkering.

Modernisering Ziektewet

Naar alle waarschijnlijkheid kunnen werkgevers in de toekomst geen enkele werknemer, dus ook niet arbeidskrachten met een oproepcontract, uitsluiten van hun verzekering voor WGA-eigenrisicodragen. Zodra het wetsvoorstel voor modernisering van de Ziektewet door de Eerste Kamer is aangenomen, dragen werkgevers voortaan altijd de kosten voor zieke en arbeidsongeschikte werknemers met een tijdelijk arbeidscontract. Daarom zal een goede verzekering nog belangrijker dan voorheen worden. Voor werkgevers is het daarom raadzaam zich er nu al in te verdiepen, om straks onverwachte kosten te voorkomen, aldus Van Dalen. (Zorgvisie – Rachel van de Pol / Beeld © ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Ggz overleeft door snijden in personeel en dienstverlening

10 redenen waarom LinkedIn hét wervingskanaal voor toppersoneel is

‘Schrappen in personeel UMC St Radboud onontkoombaar’

Zorgmedewerkers bezetten verpleeghuis Osira

2 REACTIES

  1. In zuidhorn zijn huishoudelijke hulpen pgb ook niet verzekerd.
    En bij ziekte krijgt men geen exstra geld voor tijdelijke andere hulp.Zo ook geen reis vergoeding voor de hulp.
    uur vergoeding hulp 11,43euro veel te laag.
    Een verzekering voor de hulp kost bij menzis 1,85 per gewerkt uur.

  2. Lees alle reacties
  3. Deze mensen worden ingezet tegen gereduceerde tarieven(bijna van een vrijwilliger!)als je beziet in welke tijden van de week deze(waar de meeste contractanten ,met vaste uren ,geen zin in hebben)deze mensen , met tenminste heel veel empathie voor de zorg, ingezet worden!Dan moet je niet met het verwijt komen voor financiele risico’s!?
    En dan de truc, met het smoesje na een contractduur van een jaar:”je voldeed niet aan onze verwachtingen”!
    Dat kun je gewoonweg niet maken, dan moet de goeden het met de kwaden besnieten!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.