Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

KNMG: Nieuwe richtlijn euthanasie

Artsenfederatie KNMG en apothekersorganisatie KNMP hebben een nieuwe richtlijn ‘Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding’. De richtlijn bevat aanwijzingen en handvatten voor uitvoering in de praktijk.
KNMG: Nieuwe richtlijn euthanasie

De richtlijn ondersteunt artsen en apothekers bij een effectieve en veilige uitvoering van euthanasie, aldus KNMG en KNMP. Met praktisch goed toepasbare teksten met handvatten voor arts en apotheker voor de gezamenlijke voorbereiding en evaluatie van euthanasie en hulp bij zelfdoding. De richtlijn vervangt de KNMP Standaard Euthanatica uit 2007 en bevat onder meer aanwijzingen voor te gebruiken euthanatica, doseringen, wijze van uitvoering en toedieningmaterialen.

Uitvoering

De artsenfederatie en de apothekers benadrukken dat euthanasie of hulp bij zelfdoding is in de eerste plaats voor de patiënt en diens naasten een ingrijpende gebeurtenis is. Maar ook voor arts en apotheker: ‘Zij worden niet dagelijks geconfronteerd met de uitvoering van euthanasie of het verlenen van hulp bij zelfdoding. Deze gezamenlijke richtlijn benadrukt zowel de persoonlijke én gedeelde verantwoordelijkheid van artsen en apothekers in dit proces. (Zorgvisie - Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

Lees meer

Onderlinge voorwaarden belangrijk bij euthanasie
Nieuwe richtlijn voor arts bij euthanasie
Verzoek om euthanasie al jaren stabiel

Carolien Stam

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dick

    Rare afbeelding in verband met dit onderwerp. Er staat wel NVVE op, maar het al dan niet behandelen (reanimeren) is toch echt heel iets anders dan het actief beeindigen van het leven. Slordig!

Of registreer u om te kunnen reageren.