Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Brussel verwacht zwarte lijst voor de zomer

Nog voor de zomer verwacht Brussel een zwarte lijst voor artsen in de Europese Unie. Dat stelt Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt). De Europese Commissie hamert al een tijd op een dergelijk overzicht van geschorste medici.
Brussel verwacht zwarte lijst voor de zomer
Foto: Stockxchng

In de EU-lidstaten en in het Europees Parlement zou er grote steun zijn voor het voorgestelde waarschuwingssysteem, waarbij landen elkaar moeten informeren over het intrekken van een doktersvergunning.

Verplicht delen informatie

‘Europa moet een mechanisme creëren dat alle lidstaten verplicht om informatie over geschorste dokters met elkaar te delen. We hopen dat hierover voor eind juni een akkoord wordt bereikt’, aldus Barnier. In Nederland was er ophef ontstaan over de uitgeschreven Nederlandse arts Ernst Jansen Steur, die in een Duits ziekenhuis aan de slag kon.

Nederlandse politiek

Ook in de Nederlandse politiek willen de partijen een internationale uitwisseling van gegevens over in opspraak geraakte medici. Het CDA heeft een spoeddebat over de kwestie aangevraagd. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester noemt het onbegrijpelijk dat de neuroloog in Duitsland gewoon aan het werk kan. ‘Dit voorbeeld geeft wederom aan waarom het van belang is dat er met spoed een Europese zwarte lijst moet komen met artsen die niet naar behoren functioneren en daardoor een groot gevaar vormen. Ik roep minister Schippers op hier nogmaals op aan te dringen in EU-verband.’ Net als de SP en PVV steunt de PvdA het door de CDA aangevraagde spoeddebat. SP-Kamerlid Henk van Gerven en PVV-Kamerlid Reinette Klever noemen het onbegrijpelijk dat Jansen Steur nog in Duitsland aan de slag kon. Het ziekenhuis daar treft volgens Van Gerven ook blaam, omdat het de gegevens van de neuroloog onvoldoende heeft nagetrokken.

Gegevensuitwisseling geschorste en veroordeelde artsen

Een woordvoerder van Schippers laat weten dat de minister contact heeft gehad met haar collega’s in Duitsland en andere buurlanden over gegevensuitwisseling over geschorste en veroordeelde artsen. Er zijn ook EU-afspraken in de maak. Een complicerende factor voor afspraken met Duitsland is dat dit soort zaken daar op het niveau van de deelstaten is geregeld. Duitsland telt 16 deelstaten, die allemaal hun eigen regeringen hebben. Volgens de woordvoerder geldt een beroepsverbod dat in het buitenland aan een arts wordt opgelegd overigens automatisch ook in Nederland. Een Duitse arts die in zijn land geschorst is, kan dus niet in Nederland actief worden.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • Peter de Wit

  Jazeker Amiz, een heel goed idee. Pas geleden hoorde ik van een collega dat een persoon met onvoltooide psychologie-opleiding als psychotherapeut aan de slag probeerde te komen in een kleine praktijk. Het lukte nog bijna ook, maar gelukkig deed men 'even een controle' navraag in BIG en bleek de fraude. In andere beroepen kan gefraudeerd worden, zoals het programma POW-LITIE die liet zien dat men gemakkelijk aan een verpleegkunde diplama kan komen, gedrukt op papier door een handlanger ontvreemd die bij vws zou werken......

 • Amiz Delft

  De les uit deze casus is NIET ALLEEN het natrekken van zorgverleners op de bestaande zwarte lijsten en registers, maar OOK het verifiëren van ALLE registraties van de praktiserende zorgverleners. Er zullen zeker zorgverleners actief zijn met dubieuze registraties, die in hun piepzak zitten door de aanhoudende berichtgeving van dr JS.

 • Jan C

  En weer blijkt hoe ongelooflijk slecht of niet de IGZ in deze heeft gehandeld. Het is zo erg dat het bijna elke dag op Radio en TV openlijk wordt gezegd.
  Het wordt hoog tijd dat de IGZ eens binnen de zorg (zo breed mogelijk) onaangekondigde bezoeken doet en heel intensief praat met personeel en patienten. Om ge-enthousiastmeerd te worden kan men beginnen in verpleeg en verzorgingstehuizen.
  Anders doe ik het voorstel Veenhuizen (het Nederlandse Siberie) toch maar open te houden.

 • Peter de Wit

  Helaas een heleboel regels maken omdat verantwoordelijken niet verder kijken dan hun neus lang is

 • adje rem

  Wordt dit de lange zwartelijstzomer van 2013 .

Of registreer u om te kunnen reageren.