Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CDA: ‘Deal IGZ met Jansen Steur’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het op een akkoordje gegooid met neuroloog Jansen Steur. Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Omtzigt in het Radio 1 Journaal.
CDA: ‘Deal IGZ met Jansen Steur’
Foto: anp

Volgens het Kamerlid heeft de Inspectie met Jansen Steur afgesproken dat als de neuroloog zou beloven niet meer in Nederland te werken, hij niet voor de tuchtrechter zou worden gebracht. 'Het heeft er alle schijn van dat de Inspectie een overeenkomst heeft getekend: zolang jij maar niet in Nederland werkt, vinden wij alles best', zegt Omtzigt op de radio. Het Kamerlid leidt dat onder meer af uit het feit dat er nog in 2006 een verklaring omtrent gedrag is verstrekt aan Jansen Steur. 'Ik vraag me af wie daarvan af wist.'

BIG-register
De Inspectie heeft in 2009 Jansen Steur bewogen om zichzelf uit het BIG-register voor artsen te laten schrijven. De IGZ heeft vervolgens aan de beheerder van het BIG-register gevraagd om van hen een waarschuwing te krijgen in het geval dat Jansen Steur zou proberen zich opnieuw in te laten schrijven. Dit is volgens de Inspectie een snellere en veiligere manier om een arts uit zijn beroep te zetten dan de gang naar de tuchtrechter. Daar is niet voor gekozen omdat gedurende de rechtszaak Jansen Steur nog ingeschreven zou staan en een rechter anders kan oordelen. Minister Edith Schippers van VWS komt nog met een uitgebreide brief over deze gang van zaken.

Omtzigt
Nederland heeft volgens Kamerlid Omtzigt consequent aan het buitenland gezegd dat de neuroloog daar prima kon werken, 'terwijl wij consequent vinden dat hij in Nederland niet kan werken' 'Internationaal staan we er gekleurd op', zegt Omtzigt bij de NOS. 'Hij is echt een horrorarts, en de Nederlandse overheid staat erbij en kijkt ernaar.' Volgende week bespreekt hij de zaak in de Commissie Gezondheidszorg van de Raad van Europa. Omtzigt noemt het 'best wel lelijk'dat hij zich als Kamerlid met een individuele rechtszaak moet bemoeien. 'Daar ligt gewoon een verantwoordelijkheid bij het Openbaar Ministerie om eens wat sneller te gaan werken.' Het CDA wil een spoeddebat met minister Schippers over de zaak-Jansen Steur.

4 reacties

 • Jan C

  En kneusje Schippers moet dit oplossen. Denk het niet. Misschien komt er wel uit dat ze in de deal zit; vaak mogen het die dan onderzoeken (de slager die zijn eigen vlees keurt)

 • Jan C

  Kan het nog duidelijker dat de IGZ geen ene , maar dan ook geen ene moer geeft om patienten; als hij hier weg is, is ons straatje schoon; wat Steur in een ander land doet met andere patienten zal ons een rotzorg zijn.
  En daar komen ze mee weg in dit land. Het is toch gewoon niet te geloven.
  Ze doen hun dure plicht niet richting verpleeg en verzorgingstehuizen (onaangekondigde onderzoeken) maar nu zijn ze ook nog strafrechterlijk fout.

 • adje rem

  Nederland stond erbij en keek ernaar . Erger nog dit regeltjesland keek WEG !! Volgens een vroegere minister van binnenlandse zaken had in ieder geval BOEH moeten worden geroepen . Iedere Nederlander is VERPLICHT mensen in nood te helpen of bij te staan. DIT IS EEN WETTELIJKE REGEL. Maar er zijn geen regels zonder uitzondering. De igz blijkt weer zeer uitzonderlijk !!

 • adje rem

  Mag zo'n deal CRIMINEEL genoemd worden ?? Was de directeur toen niet V.D.WAL in de sloot , die vorig jaar bij RADAR zat te LIEGEN en daarna gauw met pensioen moest ? ? ? Wat kost deze overbodig aandoende instelling , waarover ARGOS enige malen in zeer negatieve zin heeft bericht , eigenlijk per jaar ? ? Hoeveel van dit soort contraproductieve instellingen graaien nog meer ZORGGELD weg ? ?
  Als de zorg nu 90 miljard euro kost op 16miljoen Nederlanders , dan kost iedere Nederlander dus ongeveer 5500 Euro per jaar , ook baby's . Als de Nederlander zo ziek is , is het geen wonder dat de ZORG DOODZIEK lijk t .

Of registreer u om te kunnen reageren.