Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Jansen Steur opnieuw ontslagen in Duitsland

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur is toch weer aan de slag gegaan als arts-assistent bij het Duitse ziekenhuis Klinikum Am Gesundbronnen. Een verslaggever van de regionale omroep RTV Oost heeft kort met de geschorste arts gesproken. Jansen Steur wilde niet zeggen hoe lang hij al in Duitsland werkt. Inmiddels is Jansen Steur ontslagen.
Jansen Steur opnieuw ontslagen in Duitsland
Foto: ANP - Marcel van Hoorn

De kliniek in Heilbronn waar hij tot voor kort werkte, was sinds 2011 op de hoogte van zijn strafvervolging in Nederland en zijn uitschrijving uit het Nederlandse artsenregister. Volgens de kliniek had Jansen Steur de juiste papieren toen hij solliciteerde in Heilbronn. Wie de juiste papieren heeft, wordt dan ook niet gescreend. ‘Hoe realistisch is het dat iemand met zo'n verleden gaat solliciteren?’, voerde het ziekenhuis aan.

Ruggenprik

De kliniek sloot in eerste instantie ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ uit dat Jansen Steur nieuwe slachtoffers heeft gemaakt. Kort na deze uitspraak verklaart een 33-jarige vrouw in de Heilbronner Stimme dat zij van Jansen Steur een ruggenprik heeft gehad. Bij een ruggenprik wordt een dunne holle naald ingebracht bij de ruggenwervel. Artsen tappen zo wat hersenvocht af, dat ze nodig hebben om sommige diagnoses te kunnen stellen. ‘De ruggenprik was erg pijnlijk en duurde erg lang’, zei de patiënte. Ze klaagde bij Jansen Steur, maar die zou dat hebben genegeerd. Na de ingreep kon de vrouw zich dagenlang niet bewegen. Ook eten was onmogelijk.

Reactie directeur

De directeur van de kliniek, Thomas Jendgens, verklaard tegenover de lokale krant Heilbronner Stimme dat er ‘een aanwijzing was dat Jansen Steur zijn Nederlandse registratie had teruggetrokken en er een vervolging tegen hem liep’. Hij weet niet wie daarvan op de hoogte waren in het ziekenhuis. ‘Ik wist het in elk geval niet.’ Omdat Jansen Steur niet was veroordeeld en er geen arrestatiebevel tegen hem liep, besloot de afdeling personeelszaken dat hij toch mocht blijven werken.

Google en navraag

Minister Edith Schippers stelde nadat het nieuws bekend werd, dat het ziekenhuispersoneel Jansen Steur had moeten googelen voordat ze hem aannamen. Dan zou zijn verleden meteen aan het licht zijn gekomen. Nu blijkt dat een medewerker van de neurologie-afdeling dat in 2011 al heeft geprobeerd. 'Maar de medewerker heeft vermoedelijk alleen in het Duits gezocht. Om te kijken of er in Duitsland iets over hem bekend was', zo reageerde Jendgens daarop tegen de NOS.

Jansen Steur

Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij als arts bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede veel foute diagnoses heeft gesteld. Een van zijn patiënten zou zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze de ziekte van Alzheimer had. Anderen moesten onnodig zware medicijnen slikken. Mogelijk heeft Jansen Steur 13 mensen een hersenoperatie laten ondergaan terwijl dat niet nodig was. Verder zou hij valse recepten hebben uitgeschreven en geld hebben verduisterd. Justitie in Almelo heeft de zaak tegen Jansen Steur al “de grootste medische strafzaak ooit in Nederland” genoemd. Jansen Steur vertrok eind 2003 bij MST, maar werkte daarna nog bij twee ziekenhuizen in Duitsland.

Video-interview met Jendgens

De directeur van de kliniek geeft uitleg in een video-interview met de Telegraaf. Bekijk de video.

Of registreer u om te kunnen reageren.