Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

PGGM zet duurzaamheid op agenda

PGGM presenteert deze week een duurzaamheidsprogramma voor de zorg. Het programma is tot stand gekomen op basis van gesprekken die PGGM voert met verschillende partijen in de sector. De pensioenuitvoeringsorganisatie wil samen met instellingen nadenken over hoe de zorg toekomstbestendig gemaakt kan worden voor medewerkers, de maatschappij en omgeving.
PGGM zet duurzaamheid op agenda

‘Bij de term ‘duurzaamheid’ denken veel mensen aan vergroenen en energieverbruik’, zegt Frido Kraanen van PGGM. ‘Hoewel dat er bij hoort, valt onder deze noemer bijvoorbeeld ook de blijvende inzetbaarheid van mensen en de economische houdbaarheid van de zorg.’

 

Opgave

De uitvoeringsorganisatie onderzocht onder een groep van 564 leden wat zij de belangrijkste thema’s vinden. Vijf van de zes ondervraagde zorgmedewerkers zegt dat ze het belangrijk vinden dat hun instelling zich actief bezighoudt met duurzaamheid. ‘Omdat ruim 70 procent meent dat er binnen de eigen werkkring nog een wereld te winnen valt, is er een evidente opgave voor bestuurders. We zijn hier dus mee de boer op gegaan in het veld’, aldus Kraanen.

 

Subsidie

Het doel van PGGM is niet om een aantal duurzaamheids-pilots van zorginstellingen te subsidiëren. ‘We hebben niet een grote subsidiepot klaarliggen’, zegt Kraanen. ‘Wij willen dat instellingen intrinsiek gemotiveerd zijn om aan duurzaamheid te werken, in plaats van dat het gaat om subsidie binnenhalen. We moeten allemaal aan de slag met duurzaamheid om in de toekomst ook nog zorg te hebben op hoog niveau.’


Thema's

Het programma bevat vijf thema’s. Dat zijn vragen over hoe institutionele middelen het beste ingezet kunnen worden om tot gezondheid en ondersteuning bij kwetsbaarheid te komen. Hoe gezond ouder worden bevorderd kan worden. Welke duurzame verdienmodellen er in de zorg gehanteerd kunnen worden. Wat er van klanten gevraagd kan worden in termen van betalingen en diensten. En ten slotte hoe de vervuiling van de zorg omlaag kan en de ‘footprint’ verkleint.

Of registreer u om te kunnen reageren.