Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Sensire: geen sprake van "achterkamertjesdeal"

Thuiszorgorganisatie Sensire heeft ‘schijnconstructies’ voor ontslagen thuishulpen met de Achterhoekse gemeenten bedisseld, volgens vakbond Abvakabo. Sensire zegt dat zij een aparte alfahulporganisatie voor de thuishulpen heeft af gestoten ‘Omdat alfahulp niet bij ons paste’.
Sensire: geen sprake van "achterkamertjesdeal"
Foto: ANP Vincent Jannink

Negen Achterhoekse gemeenten stemden vorig jaar in met een constructie waarin thuiszorgorganisatie Sensire al haar thuishulpen kon ontslaan en daarna voor minder geld als alfahulp weer kon aannemen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een brief van Sensire-bestuurder Maarten van Rixtel aan de gemeenten. Sensire vindt de aantijging tendentieus: 'Het gaat om overleg. Sensire heeft tot een laat moment alle mogelijke alternatieven onderzocht voor de thuishulp. Daarover is met de gemeenten gesproken en de vakbonden zijn continu geïnformeerd.' Er is geen sprake van een "deal" met gemeenten, aldus Sensire.

Deal

Vakbond Abvakabo beschuldigt zorgorganisatie Sensire van schijnconstructies bij het ontslag van 1100 huishoudelijke hulpen. De vakbond suggereert 'Een deal tussen gemeenten en Sensire als truc om thuiszorg goedkoper te maken. Abvakabo-bestuurster Lilian Marijnissen: 'Een schokkende achterkamertjesdeal, letterlijk over de ruggen van de mensen heen.' Een dergelijke constructie zou nu weer aan de orde zijn bij het ontslag van 1100 thuishulpen. Sensire reageert: 'Er is in 2012 geen deal met de gemeenten gesloten. De betrokken wethouders en Sensire laten weten dat er niets is afgesproken. Juridisch gezien was dit niet meer dan een vrijblijvend en informatief gesprek.'

Alfahulpbureau

Sensire laat weten dat zij in 2012 een eigen alfahulpbureau "Alfasens" heeft opgericht. ' Al snel bleek dat alfahulp toch niet paste bij Sensire. De thuiszorgorganisatie hecht eraan medewerkers in loondienst te hebben, waardoor de kwaliteit het best gewaarborgd is. Dus hebben we in januari 2013 een punt gezet achter alfahulp via Sensire. We hebben "Alfasens" afgestoten en hebben er geen enkele zeggenschap meer over.'

Overgang

De thuiszorgorganisatie laat weten dat er op dit moment gesprekken zijn met andere aanbieders van thuishulp om een overgang van medewerkers, zoals ook met staatssecretaris Van Rijn in augustus is afgesproken. Abvakabo organiseert vandaag samen met Sensire-medewerkers een verwendag voor cliënten. Zaterdag wordt een grote manifestatie georganiseerd in Varsseveld.

Carolien Stam

Gerelateerde tags

3 reacties

 • Arjan M

  Er zijn er meer met zo'n contructie hoor. Livio in veel opzichten buurman van Sensire heeft dewittewerkster.nl zo zijn er meer. Maar alles in het belang van de medewerkers die nu nog in loondienst zijn uiteraard. Ahum

 • Zorg

  Veel gemeentes doen maar wat.
  Rijks wetten zetten ze om in Gemeente regels
  En ze krijgen toch steeds meer van het Rijk.

 • Boers

  Samenvattend: Sensire heeft het alphabureau Alfasense opgericht, Sensire heeft hierover met gemeenten gesproken (deal gesloten) en toen er reuring kwam heeft Sensire de boel verkocht. Vervolgens heeft Sensire collectief ontslag aangevraagd. Maar het ligt natuurlijk niet aan Sensire.... Nee Sensire hecht namelijk aan mensen in loondienst.

Of registreer u om te kunnen reageren.