Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgbestuurders vormen hechte groep

Bestuurders in de zorg bewaken de zachte waarden in hun organisaties in tijden van harde concurrentie. Dat concludeert Wilma van der Scheer in haar proefschrift 'Onder zorgbestuurders, omgaan met bestuurlijke ambiguïteit in de zorg'. Zij promoveert komende donderdag aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Van der Scheer is zakelijk directeur van Erasmus CMDz.
Zorgbestuurders vormen hechte groep

In haar onderzoek constateert Van der Scheer dat het groepsgevoel onder zorgbestuurders groot is. Ze delen opvattingen over de zorg en ze corrigeren en ondersteunen elkaar. Zorgbestuurders hebben een sterke band met de sector. Dikwijls werken ze hun hele loopbaan bij dezelfde organisatie.

Marktwerking

De zorgbestuurders geven aan het begrip 'marktwerking' hun eigen kleur. Over het algemeen verstaan ze daaronder: het op orde brengen van de bedrijfsvoering en het verbeteren van de zorgverlening.

Leeftijd

De meerderheid van de bestuurders is man en de gemiddelde leeftijd is 54 jaar. Het aantal vrouwen neemt toe. In 2000 was 11 procent van de zorgbestuurders vrouw, in 2010 was dit percentage gestegen naar 25 procent. In de ouderenzorg is het aantal vrouwelijke bestuurders het grootst (30 procent).

Sectorale verschillen

Het onderzoek laat zien dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende sectoren. Bestuurders in de ouderenzorg zijn het meest gericht op commerciële activiteiten, bestuurders in de ggz zijn het meest politiek actief.

NVZD

Directeurenvereniging NVZD krijgt kritiek. De vereniging is in de periode die het proefschrift bestrijkt, 2000 tot aan 2010, vooral bekend geworden door de salarisdiscussies. 'De NVZD is een speelbal van de politiek geworden. Salarisperikelen doorkruisen de inspanningen van de NVZD op het professionele vlak. De vereniging is een agent die in de onderzochte periode nauwelijks aan acteren toekomt', aldus Van der Scheer.

 

In het novembernummer van Zorgvisie magazine dat 25 oktober verschijnt een uitgebreid interview met Wilma van der Scheer

Eén reactie

  • Kees Janssen

    'Ze delen opvattingen over de zorg en ze corrigeren en ondersteunen elkaar' ik vind het knap dat mw. van der Scheer hierop promoveert, de werkelijkheid onder zorgbestuurders is naar onze visie toch 100% anders , het is een wereld vol afgunst, als je je buurman de afgrond kunt in helpen wordt dit zeker gedaan, bij Erasmus is dit misschien anders als je een grote jongen bent, als kleinere organisatie ben je maar een lastpak en daar willen de groten en liefst ook de zorgkantoren vanaf, het is in deze tijd een kwestie van overleven, sorry dat ik het schrijf maar hier zakt mijn broek vanaf. Wellicht een nieuw proefschrift schrijven vanuit de visie van een kleine organisatie, gagarandeert dat dit een heel ander verhaal wordt.

Of registreer u om te kunnen reageren.