Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ActiZ presenteert plan tegen massaontslag thuiszorg

Om de duizenden ontslagen die dreigen in de thuiszorg tot een minimum te beperken, heeft brancheorganisatie ActiZ een plan opgesteld. Vandaag spreekt de Tweede Kamer erover.
ActiZ presenteert plan tegen massaontslag thuiszorg

Een nieuwe thuiszorg-cao en de introductie van een dienstencheque zijn twee onderdelen van het plan. ActiZ verwacht veel verlies aan werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt op te kunnen vangen met gesubsidieerde coupons waarmee cliënten huishoudelijk hulp kunnen inkopen. Facilitaire dienstverlener Vebego en adviesbureau PWC verrichten momenteel onderzoek naar deze dienstencheque op basis van het Belgische model. ActiZ is al in overleg met andere (werkgevers)organisaties over de overname van personeel, onder meer werknemers in de facilitaire dienstverlening.

Asscher-gelden

Daarnaast wil ActiZ met een sectorplan aanspraak maken op de zogenoemde Asscher-gelden voor knelpunten op de arbeidsmarkt. Hierin staan voorstellen voor mobiliteitsbevordering van werk naar werk en om-, bij- en nascholing voor onder andere medewerkers in de hulp bij het huishouden.

Cao-VVT

Ten slotte wil ActiZ in de nieuwe cao-VVT, waarover nu wordt onderhandeld, afspraken maken met alle vakbonden hoe om te gaan met de Wmo-problematiek, zoals de tarieven die gemeenten hanteren. Daarmee wil ActiZ prijsdumping voorkomen, regelen dat er afspraken gemaakt worden over de overname van personeel bij aanbestedingen, over de positie van alfahulpen en vernieuwing en aanpassing van de arbeidsvoorwaarden (cao). ActiZ wil op basis van deze afspraken, samen met de vakbonden, in overleg met het ministerie van VWS en gemeenten om een en ander vast te leggen.

3 reacties

 • fleurtje

  De overheid heeft al vanaf 2012 t/m maart 2015 bijna 1 miljard extra gegeven voor omscholing en extra personeel, kan nog wel meer bij.
  Actiz moet eens realistisch zijn, op de tarieven van de extramurale producten wordt genoeg rendement behaald om op dezelfde productie te kunnen leveren met minder geld.

 • tonnielau

  Eigenlijk zijn we terug bij af in 2007: introductie van de Wmo. Ook toen waren de thuiszorgers in gevaar door de lage tarieven bij inkoop door diverse gemeenten. Huidige sterke onzekerheden en bezuinigingen bij de gemeenten bedreigen ook nu weer -nog heviger- de thuiszorgers.

 • Monty7

  Er is niet alleen massa ontslag in de thuiszorg maar ook in de intramurale zorg gaan veel ontslagen vallen terwijl de zorg niet minder wordt.

Of registreer u om te kunnen reageren.