Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Altrecht zet directeuren uit functie

De raad van bestuur van ggz-instelling Altrecht heeft twee directeuren uit hun functie gezet. Het gaat om Andrea van der Meer en Tom Kuipers. Zo meldt RTV Utrecht op basis van inzage op het intranet van Altrecht.
Altrecht zet directeuren uit functie

Het bestuur van Altrecht kondigde donderdag 28 november aan dat de twee directeuren uit hun functie werden gezet vanwege een geschil van inzicht. Op het interne forum reageren medewerkers geschokt en verslagen op het vertrek van de directeuren, meldt RTV Utrecht. Zo schrijven de teamprofessionals van de polikliniek Utrecht Zuid: 'We zijn diep geschokt. Het vertrek van Tom en Andrea zal een enorme impact hebben op het functioneren van onze afdeling.' Een andere medewerker schrijft dat ze het onrechtvaardig vindt dat de situatie wordt afgewenteld op de directeuren, enkel omdat zij kritisch zijn en een visie hebben.

Reactie raad van bestuur

Een toelichting van de raad van bestuur op de berichten komt er nog niet. Volgens een woordvoerder vinden bestuurders Roxanne Vernimmen en Richard Janssen het op dit moment niet gepast om te reageren. Er zijn wel gesprekken aangekondigd met afdelingsmanagers en -psychiaters en met een afvaardiging van de staf.

Zorgmanager van het Jaar

Van der Meer werd in 2012 nog genomineerd voor Zorgmanager van het Jaar. Zij werd genomineerd omdat ze sterk betrokken was bij de modernisering van de ggz. Ze is de drijvende kracht achter e-mental-health bij Altrecht waardoor de zorg toegankelijker wordt voor mensen thuis. Volgens de jury had Van der Meer 'een sterke drive om de zorg te verbeteren. Waar dat kan, wil ze bakens verzetten om cliënten en patiënten sneller en beter te helpen.' Onderaan dit artikel een video over de nominatie van Andrea van der Meer.

Reorganisatie Altrecht

De onrust binnen Altrecht is ontstaan nadat de raad van bestuur een bericht naar buiten bracht over de aanpassing van het besturingsmodel. De aanpassing ging gepaard met een bezuiniging van 9 miljoen euro en het verdwijnen van 150 voltijd arbeidsplaatsen. Medewerkers keerden zich al snel tegen de plannen van Altrecht. De veranderingen komen te snel en zijn te rigoureus, vinden ze. Bestuursvoorzitter Roxanne Vernimmen liet weten dat zij in goed overleg met alle medewerkers de verandering van het besturingsmodel wil doorlopen. 'We hebben begrip voor de boosheid en ongeloof bij medewerkers. Ons doel is om zo realistisch mogelijk te zijn en de tijd te nemen om de invoering zo goed mogelijk te laten verlopen.'

Eén reactie

  • CB

    De zoveelste bestuurscrisis in een zorgorganisatie. Ook hier is weer overduidelijk dat deze sterke directeuren een bedreiging vormen voor de incapabele bestuurders. Een typisch voorbeeld van Bad Governance! Het gevolg is waarschijnlijk een angstcultuur waarin critici de mond wordt gesnoerd. Sterkte voor alle medewerkers daar bij Altrecht die nu verder moeten met een RvB die geen vertrouwen meer geniet op de werkvloer....

Of registreer u om te kunnen reageren.