Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Prins: ‘We gaan voor zo min mogelijk ontslagen’

Bestuursvoorzitter Greet Prins noemt de ontslagronde bij haar organisatie Philadelphia Zorg ‘enorm verdrietig maar onvermijdelijk.’ De zorgorganisatie moet het de komende jaren met 40 miljoen euro minder voor zorg en begeleiding doen.
Prins: ‘We gaan voor zo min mogelijk ontslagen’

'Ik vind het belangrijk om aan te geven dat van de 900 ontslagen er 300 in de ondersteunende diensten vallen', zegt Prins. 'Dat past in onze aanpak dat wij, daar waar wij moeten bezuinigen, dit zoveel mogelijk proberen te doen door onze overhead terug te brengen. Maar met alle maatregelen die ons vanuit de overheid worden opgelegd, zullen toch ook andere afdelingen en vormen van dienstverlening worden geraakt.'

Begeleiding

Met alle veranderingen in de extramurale zorg die de overheveling vanuit de AWBZ naar de Wmo met zich meebrengen, wordt met name de individuele begeleiding hard geraakt. Prins: 'We focussen ons op veel minder gemeenten dan voorheen. In ongeveer 40 gemeenten, waar we met onze extramurale individuele zorg al een goede positie hebben, blijven we actief. In principe trekken we ons in de overige gemeenten met deze vorm van dienstverlening terug. Overigens willen we toch een vorm van individuele begeleiding voor deze groep in stand houden met Digicontact. Dat is 'zorg op afstand' via de computer. Al met al is alles enorm zuur voor sommige van onze cliënten en voor die medewerkers die hun baan verliezen.'

Voorsorteren

Het feit dat een deel van de reorganisatie volgend jaar al ingaat wordt door vakbond Abvakabo FNV in een persverklaring 'voorsorteren op de bezuinigingen van 2015' genoemd en veroordeeld. Prins: 'We zijn al jaren bezig om ons aan het overheidsbeleid aan te passen. We hebben al twee bestuurslagen geschrapt, zijn naar kleinere kantoren verhuisd en hebben de zorg vereenvoudigd. Maar als je in de komende jaren 40 miljoen minder budget krijgt en nog financieel gezond wil blijven kun je niet pas in 2015 beginnen met deze herstructurering.'

6 reacties

 • Seb

  Beste mensen, wat een drukte. Dit is alleen nog maar het 'voorsorteren'. Het hoofdvoorstelling moet nog beginnen.

 • Helenemaria

  Jammer, 40 miljoen minder. Dus geen geld meer om kastelen te kopen.

 • Joris Goedbloed

  Nog even dan zijn we terug bij de armenhuizen van een eeuw geleden. Leve dit kabinet, maar nu lieg ik.

 • Pvda Terneuzen

  Wie gaat nu de zorg regelen? De WMO verdwijnt en daarvoor in plaats komen getrainde onderhandelaars van de LIZ die alleen maar kunnen dreigen als er niet wordt meegewerkt de rechtelijke macht wordt ingeschakeld. A-sociaal en de privacy van mensen wordt met voeten getreden daar zullen wij nooit aan meewerken.

 • martine

  Je zal maar bewoner zijn van jullie beleid,ga eens met de politiek verantwoordelijke praten,die hebben wel geld voor misssie s en oorlogstuig,Of kunnen wij beter bij de geboorte al die gehandicapten afmaken?Scheelt heel veel geld hoor!

 • sinon

  Ik heb de indruk en ben van mening dat deze overheid alleen gezonde mensen wil hebben. Mensen met een beperking, chronisch zieken daar heeft men niets meer voor over. Heet dit marktwerking????? Dan zijn wij met zijn allen wel heel verkeerd bezig. Juist chronisch zieken en mensen met een verstandelijke beperking hebben hulp en steun nodig en niet bij voorbaat van vrijwilligers en mantelzorgers maar verdienen professionele begeleiding en verzorging. De kreet 'eigen kracht' en participatie maatschappij zijn kreten die maar snel vergeten moeten worden omdat aan de voorwaarden waaronder dit mogelijk kan zijn, niet wordt voldaan. Misschien moeten wij toch maar eens naar de Duitse wetgeving kijken over zorgplicht etc.

Of registreer u om te kunnen reageren.