Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

AMC en VUmc zetten volgende stap in fusie

Mark van Dorresteijn
De Amsterdamse academische ziekenhuizen AMC en VUmc hebben een volgende stap gezet in de voorgenomen bestuurlijke fusie. De twee raden van bestuur hebben het besluit dinsdag ondertekend, in de zomer van volgend jaar moet het afgerond zijn. Dat hebben het AMC en VUmc naar buiten gebracht.
AMC en VUmc zetten volgende stap in fusie

De voorgenomen fusie wordt nog wel voorgelegd aan adviesorganen en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De samenwerkingsplannen dateren al uit 2011.

Gezamenlijk bestuur

Eerder dit jaar werd al bekend dat de twee instellingen een gezamenlijke raad van bestuur krijgen en op termijn mogelijk zelfs samen op dezelfde locatie gaan werken. Wie de nieuwe bestuursvoorzitter gaat worden, is nog niet bekend. ‘We bekijken meerdere scenario’s’, aldus een woordvoerder van het AMC. ‘Mogelijk gaan we op één locatie zitten, of wordt specifieke zorg geconcentreerd op de verschillende locaties.’

Reactie bestuurders

Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van VUmc: ‘We worden samen heel groot maar dat is eigenlijk niet zo interessant. Het gaat erom dat VUmc en AMC op al hun kernactiviteiten de lat hoger kunnen leggen: betere zorg, beter onderzoek, beter onderwijs, betere opleidingen. Als we het goed doen ook nog eens doelmatiger, dus met voordelen voor de premiebetaler. Ook voor de eigen studenten en medewerkers is het goed nieuws. En het wordt echt spannend als je je realiseert dat we samen in staat zijn om op onderdelen de wereldtop te gaan halen. Daarmee trek je weer nieuwe talenten aan en zo krijg je een keten van positieve effecten. Precies zoals het hoort voor een universitair medisch centrum.’

Marcel Levi, voorzitter van de raad van bestuur van AMC: ‘Bij onze voorgenomen samenwerking gaat het om verbetering van de zorg voor de patiënt. Als universitair medische centra verlenen VUmc en AMC zeer specialistische zorg aan patiënten voor wie geen verdere doorverwijzing meer mogelijk is. Met complexe zorg is het nu eenmaal zo dat hoe meer patiënten het behandelteam ziet, hoe beter de zorg wordt. Maar ook is er belangrijke winst te boeken voor de research en de effecten die dat bijvoorbeeld kan hebben op de bedrijvigheid in de regio Amsterdam. Ten slotte zijn er goede kansen om het onderwijs verder te versterken. Daarbij moeten we de nieuwe organisatie zo inrichten dat die overzichtelijk blijft voor patiënten, studenten en medewerkers.’

Effecten werkgelegenheid

Volgens de woordvoerder heeft de intensieve samenwerking geen nadelige effecten op de werkgelegenheid. Samen hebben AMC en VUmc 15.000 medewerkers en behandelen ze jaarlijks 500.000 patiënten. Aan de twee instellingen studeren ruim 5000 geneeskundestudenten. (bron: ANP)

1 REACTIE

  1. Ik denk dat het echte argument voor de fusie is om zo veel mogelijk een monopoliepositie op het gebied van topklinische zorg voor de regio te verkrijgen. Dat is bepaald *niet* in het belang van de premiebetaler.
    De kwaliteit van de ziekenhuiszorg zal verbeteren als ziekenhuizen zich v.w.b. niet-frequente zorg gaan specialiseren, maar daar heb je geen fusie voor nodig. En een verbetering voor de studenten geneeskunde lijkt het me ook niet, zo’n kolossale universiteit.
    De ACM zou er dus goed aan doen deze fusie af te keuren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.