Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Akkoord cao VVT zonder Abvakabo

Werkgeverskoepel ActiZ heeft woensdagavond laat alsnog een cao-akkoord kunnen sluiten met de vakbonden CNV Publieke zaak, NU’91 en FBZ. Dat gebeurde volgens werkgeversorganisatie ActiZ enkele uren nadat vakbond Abvakabo FNV uit de onderhandelingen was gestapt. Eerder had werkgeversorganisatie BTN de onderhandelingstafel al verlaten.
Akkoord cao VVT zonder Abvakabo

Volgens de werkgevers geldt de nieuwe cao voor 'alle 450.000 medewerkers in de zorg'. Ook al werken Abvakabo en BTN aan een alternatieve cao. 'Die cao zou slechts 3,5 procent van de werkgevers in de branche vertegenwoordigen', zegt Aad Koster, directeur van ActiZ. 'Ons werkgelegenheidsplan is ook voorgelegd aan Abvakabo FNV en BTN, ongeacht of zij wilden instemmen met de cao. Dit omdat ActiZ vindt dat de problemen met de werkgelegenheid in de huishoudelijke hulpverlening de inzet vraagt van alle betrokken partijen. Helaas heeft Abvakabo FNV dit voorstel nu afgewezen. Maar ons aanbod om samen te doen wat goed is voor de medewerkers in de vvt blijft staan.'

Invulling nieuwe cao

Medewerkers met een nulurencontract moeten in 2014 allemaal een aanbod krijgen voor een arbeidscontract voor een bepaald aantal uren. Ook zijn afspraken gemaakt over de verhoging van de eindejaarsuitkering en het loon. Er komt een structurele loonsverhoging van 1,0 procent vanaf 1 januari 2014 en een eenmalige uitkering van 0,8 procent van het jaarsalaris. Verder gaat de eindejaarsuitkering per 1 juli 2014 met 0,2 procent omhoog en wordt de inzet van oproepkrachten beperkt tot onvoorzienbare en onplanbare situaties die voortkomen uit vragen van cliënten en/of door uitval van personeel.

2 reacties

  • ria-1912

    het is te schandalig voor woorden, met deze cao is alleen goed voor de hoog opgeleidenen mensen aan de top, niet voor de mensen op de werkvloer als thuishulpen, de bezuinigingen moeten van tafel en de lonen moeten gelijk getrokken worden hierin, zo voorkom je ontslagen!!!!

  • Boers

    Actiz probeert nu goed weer te spelen met de werkgelegenheid in de thuiszorg. Eerst wilde Actiz al tekenen voor een bezuiniging van 75%, na de acties van Abvakabo werd dit teruggebracht tot 40%. Maar dit heeft nog steeds vele ontslagen als gevolg. En dan Abvakabo laten tekenen voor een 'werkgelegenheidsplan' is behoorlijk hypocriet. Een echt werkgelegenheidsplan voor de thuiszorg is om de bezuinigingen van tafel te halen. Maar daar heeft Actiz al lang voor getekend. Actiz heeft boter op zijn hoofd en probeert nu haar handen in onschuld te wassen... Met zulke werkgevers kan je geen goede afspraken maken.

Of registreer u om te kunnen reageren.