Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

OR Vierstroom blokkeert overname LangeLand Ziekenhuis

De Ondernemingsraad van Vierstroom stapt naar de Ondernemingskamer om de koop van het LangeLand Ziekenhuis te verhinderen.
OR Vierstroom blokkeert overname LangeLand Ziekenhuis

Dit bevestigen de voorzitter van de OR en de raad van bestuur van Vierstroom.

Vierstroom

De koop van het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis door thuiszorgorganisatie Vierstroom was op een haar na gevild. Nu ligt de ondernemingsraad dwars. Er is sprake van een meningsverschil met de raad van bestuur. De OR van Vierstroom  is bang dat overname van het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis nadelig is voor de eigen organisatie. Daarom stapte de OR recent naar de Ondernemingskamer. Of de koop uiteindelijk kan afketsen, "hangt af van de uitspraak", zo laat de OR weten.

LangeLand Ziekenhuis

Begin deze maand kondigde het LangeLand Ziekenhuis nog vol vertrouwen aan dat de overname bijna rond was. Het overlegtraject met alle stakeholders bleek complexer dan verwacht. Zeven belangrijke partijen hadden toen uiteindelijk positief gereageerd, waar onder de gemeenteraad van Zoetermeer. Volgens bestuursvoorzitter Jan Willem Brinkman is overname door Fundis verreweg de beste oplossing: 'Door samen te werken, kunnen we de kwaliteit van zorg optimaliseren. Niets doen, brengt de werkgelegenheid bij het ziekenhuis en bij Fundis in gevaar.'

Loek Winter

Een eerdere overname door Loek Winter mislukte. Een half jaar geleden deed Vierstroom een gooi naar het LangeLand ziekenhuis. Nu is Vierstroom opgegaan in zorgorganisatie Fundis, waartoe ook de merken Variant, Palet Welzijn, Avicen, ZorgBrug, PlusZorg, Ziso! en PlusZend horen. In eigen woorden: "Bedrijven die zorg en diensten leveren voor gezondheid en welbevinden".

Fundis

Fundis is teleurgesteld. Alle pogingen om de OR gerust te stellen, zijn mislukt. Een woordvoerder: 'Wij betreuren de stap van de ondernemingsraad maar hebben wel begrip voor hun zorgen. Er is natuurlijk een hoop geld gemoeid met de overname.' Het college van B&W van Zoetermeer moet ook nog een handtekening zetten, maar Fundis verwacht dat dat slechts een formaliteit zal zijn. 'Overname is de beste stap voor het zorgaanbod in de regio.' Het bestuur van Fundis is ervan overtuigd dat dit juist zorgt voor grotere baanzekerheid voor de huidige medewerkers. Uitspraak van de Ondernemingskamer wordt in januari verwacht.

Of registreer u om te kunnen reageren.