Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Abvakabo FNV heeft ‘verziekte sfeer’ in eigen huis

De kritiek groeit op de activistische koers van de Abvakabo FNV. Medewerkers en kaderleden voelen zich onveilig, zo blijkt uit een onderzoek dat in bezit is van de Volkskrant. Abvakabo-leden hebben donderdag en vrijdag opnieuw het werk neergelegd in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam.
Abvakabo FNV heeft ‘verziekte sfeer’ in eigen huis
Foto: Evert Elzinga

Volgens twee recente interne onderzoeken onder de 450 medewerkers van vakbond Abvakabo FNV is er sprake van 'een verziekte sfeer' doordat een 'intern debat onmogelijk' is. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Er woedt een richtingenstrijd tussen gematigde Abvakabo-leden die bereid zijn te overleggen en de radicaleren die voor actie kiezen.

Organising

In 2007 begon Abvakabo FNV een experiment met 'organising': actievoerende schoonmakers van het UMC Utrecht. Daarvoor werd Lilian Marijnissen ingezet, zij is hoofd van de organisers bij de Abvakabo. Het doel is, zo zegt Abvakabo-penningmeester Meindert van den Berg, ‘Weer een sterke, democratische vakbond zijn, waar leden de baas zijn en zelf opkomen voor hun eigen belangen, zoals we dat in de zorg nu doen.’

Felle strijd

Abvakabo voert een felle strijd in de zorg over werkdruk en geld voor handen aan het bed, met name bij enkele specifieke zorgorganisaties. Gisteren en vandaag legden enkele medewerkers voor de vijfde keer het werk neer bij zorgorganisatie dr. Sarphatihuis in Amsterdam. Vorige week heeft de rechter nog een eerdere bezetting van Abvakabo-leden verboden.

Woekeren

De crisis bij de vakbond woekert zowel onder (vrijwillige) kaderleden als onder medewerkers van de bond. Het aantal leden loopt terug: Abvakabo telt inmiddels minder dan 350 duizend leden in de zorg, bij de overheid en in het stadsvervoer. Medewerkers voelen zich in toenemende mate onveilig. 'Wie kritisch is, vliegt eruit. Mensen voelen zich zwaar geïntimideerd', zegt een Abvakabo-medewerker anoniem in de Volkskrant. Een collega die ook anoniem wil blijven: 'Je hebt het gevoel dat je constant moet omkijken, zodat je niet van achteren wordt aangevallen.'

Carolien Stam

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • pro-zorg

    Vecht niet tegen elkaar maar met elkaar lieve mensen. Ooit was ik bereid om altijd maar weer aardig te zijn maar zachte heelmeesters maken helaas stinkende wonden. In plaats van de vakbond tot matigen te dwingen kunnen de meer vredelievende mensen beter naar de werkgevers gaan en daar snellere verandering en een snellere aangepaste beleidskoers bepleiten waarbij de werkvloer gehoord wordt/ dan polariseren conflikten wellicht wat minder snel.

Of registreer u om te kunnen reageren.