Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handtekeningenactie voor verpleegkundige in ziekenhuisbestuur

Een verpleegkundige uit het VUmc heeft een handtekeningenactie georganiseerd omdat hij vindt dat er een verpleegkundige in de raad van bestuur moet komen. In totaal verzamelde hij 704 steunbetuigingen die hij overhandigde aan de Raad van Bestuur. Dat meldt Tracer, het personeelsblad van VUmc.
Handtekeningenactie voor verpleegkundige in ziekenhuisbestuur

In december vorig jaar stelde transferverpleegkundige Hans Peltenburg tijdens een bijeenkomst dat er iemand met een verpleegkundige achtergrond in de raad van bestuur moeten zitten. Cees Veerman, voorzitter van de Raad van Toezicht van het ziekenhuis, daagde hem uit om handtekeningen te verzamelen. Dat deed Peltenburg en hij verzamelde in totaal 704 steunbetuigingen die hij tijdens een nieuwjaarsreceptie overhandigde aan de Raad van Bestuur, aldus Tracer.

Fred Plukker

Tijdens die receptie vertelde Fred Plukker, voorzitter van de Raad van Bestuur, dat de actie van verpleegkundige Hans heeft geleid tot de komst van een rvb-lid die veel waarde hecht aan de samenwerking tussen verpleegkundigen en dokters, zo schrijft Tracer. De nieuwe Raad van Bestuur zal bestaan uit twee medisch specialisten (van wie er één voorzitter wordt), een decaan en een econoom/bedrijfskundige. Plukker zegt in het personeelsblad: ‘Ik vind het heel belangrijk dat de verpleegkundige discipline goed tot zijn recht komt. Maar dat hoeft niet te betekenen dat een bestuurslid ook daadwerkelijk als verpleegkundige heeft gewerkt, al zou dat natuurlijk wel mooi zijn.’

Volwaardige afdelingshoofden
Verpleegkundige Peltenburg vindt dat een verpleegkundige in de Raad van Bestuur juist een aanvulling zijn omdat hij meer weet van de zorg in zijn algemeenheid. In Tracer zegt hij: ‘Zonder verpleegkundigen kan een ziekenhuis niet bestaan. Waar in veel ziekenhuizen de artsen vanuit een maatschap werken, wordt verpleegkundige zorg nooit uitbesteed.’ Volgens Plukker gaat het er vooral om dokters ervan te overtuigen dat verpleegkundigen als volwaardige partners moeten worden gezien. ‘Dat lukt gemakkelijker met een dokter dan een vergpleekundige, omdat alle afdelingshoofden ook dokters zijn. Geïntegreerde patiëntenzorg is een samenspel tussen artsen en verpleegkundigen. Het is de taak van de rvb om die samenwerking te bevorderen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.