Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Leid verstandelijk beperkte op tot ervaringsdeskundige’

Mark van Dorresteijn
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen getraind worden om medemensen te ondersteunen vanuit hun eigen kennis en ervaring. Dat blijkt uit onderzoek van Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University.
‘Leid verstandelijk beperkte op tot ervaringsdeskundige’
Foto: ANP - Roos Koole

In de gezondheidszorg zijn goede resultaten bereikt met de ondersteuning van patiënten door de inzet van ervaringsdeskundigen. Mensen die ervaringen hebben opgedaan in het omgaan met (geestelijke) gezondheidsproblemen kunnen waardevolle ondersteuning, aanmoediging en hoop bieden aan anderen in gelijksoortige situaties. In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is het opleiden en inzetten van ervaringsdeskundigen echter nog nauwelijks toegepast en onderzocht.

Opleiding

Het Consortium Ervaringsdeskundigheid van Mensen met een Verstandelijke Beperking heeft een opleiding opgezet voor het ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid bij mensen met een verstandelijke beperking. In de periode van januari 2012 tot juni 2012 bood Fontys Hogescholen de nieuwe opleiding aan, aan elf studenten met een verstandelijke beperking van 17 tot 56 jaar oud. De academische werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking van Tranzo deed onderzoek naar de mogelijkheden van de opleiding.

Inzicht en ondersteuning

De onderzoeksresultaten laten zien dat de opleiding bijdraagt aan de ervaringsdeskundigheid van mensen met een verstandelijke beperking. Door het volgen van de opleiding zijn ze beter in staat om over hun eigen ervaringen te vertellen. Daarnaast hebben ze meer inzicht in wat voor henzelf en voor anderen belangrijk is in het dagelijks leven en weten ze hoe ze anderen kunnen ondersteunen.

Rol van ervaringsdeskundige

De resultaten zijn hoopgevend en bruikbaar, aldus de onderzoekers. Als ervaringsdeskundige kunnen mensen met een verstandelijke beperking hun kennis breed inzetten, bijvoorbeeld als ondersteuner van cliënten of als samenwerkingspartner van professionals. Zo zouden ze bij zorgorganisaties en gemeenten ingezet kunnen worden voor participatie en inspraak van mensen met een verstandelijke beperking, bijvoorbeeld als het gaat over de Wmo. Ook kunnen ze een rol spelen bij het stimuleren van aandacht en begrip voor mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving.

Inzet ervaringsdeskundigen

Optimaal gebruik maken van ervaringsdeskundigheid gebeurt echter pas wanneer de studenten na hun opleiding de kans krijgen om hun kennis en vaardigheden daadwerkelijk in te zetten. Hier ligt nog een belangrijke uitdaging volgens de onderzoekers.

1 REACTIE

  1. Wil men wel daadwerkelijk inspraak van ervaringsdeskundigen en mondige in clienten organisaties en de W.M.O.
    Mijn ervaring dat wanneer je werkelijk het belang wil dienen en soms in botsing komt met de belangen van de directie dat ze je dan liever zien gaan en komen en je met alle macht tegenwerken. Kan u het bewijs leveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.