Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Toekomstige ouderenzorg heeft geen personeelsprobleem

Extramuralisering en een andere leeftijdsgrens zal ertoe leiden dat er in de toekomst geen sprake is van een personeelstekort in de ouderenzorg. Dat stelt Eveline Castelijns, een van de auteurs van het boek 'De Vergrijzing Voorbij', dat vandaag is aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn. ‘Opleidingen zijn belangrijk zodat zorgwerknemers kunnen overgaan naar zorg in huis.’
Toekomstige ouderenzorg heeft geen personeelsprobleem

'De werkgelegenheid in de ouderenzorg zal de komende jaren dalen om pas in de periode 2025 tot 2050, wanneer het aantal 75-plussers boven een miljoen komt, echt te gaan stijgen', constateert Eveline Castelijns, managing consultant Zorg&Welzijn bij Berenschot. Als gevolg van ingrepen van het kabinet, zoals de extramuralisering van ZZP 1 t/m 4 verwacht Berenschot op korte termijn eerder een overschot dan een tekort aan personeel in de ouderenzorg.

Strategische dialoog

Dat stelt Castelijns in een interview met Zorgvisie naar aanleiding van de presentatie van het boek 'De Vergrijzing Voorbij', dat ze schreef met Annick Kollenburg en Wine te Meerman, consultants bij Berenschot. Met het boek willen ze een 'strategische dialoog' over de toekomst van de ouderenzorg op gang brengen.

Zorgpiek

'Het uitgangspunt voor ouderenzorg is nog steeds 65-plus,' aldus Castelijns. 'Maar de zorg voor ouderen begint tegenwoordig pas vanaf ongeveer 75-plus. Als je dat als uitgangspunt neemt, heeft dat grote gevolgen voor de toekomst. De zorgpiek voor ouderen zal zich niet in 2030 maar in 2050 manifesteren. Dat betekent dat we meer tijd hebben om de transformatie van de ouderenzorg en de benodigde arbeidscapaciteit vorm te geven.'

Omscholing

Tekorten zullen zich voordoen op de lokale arbeidsmarkt of op een specifiek functieniveau, volgens Castelijns. Dergelijke tekorten zijn eenvoudig op organisatieniveau op te vangen door omscholing of een andere taakverdeling. Bovendien kan arbeidsbesparende technologie in de toekomst een oplossing bieden. Daar wordt op dit moment beperkt op ingezet, vermoedelijk omdat er momenteel voldoende zorgpersoneel voorhanden is.'

 

Het interview met Eveline Castelijns verschijnt in het Zorgvisie Weekoverzicht voor abonnees op vrijdag 9 februari.

Carolien Stam

3 reacties

 • Jan C

  Als over 10 jaar of eerder de futuralistische uitspraken van Eveline Castelijns helemaal niet uitkomen (en daar ben ik van overtuigd) ligt haar matig verkochte boek al lang op de vuilnisbelt, is eenieder haar uitspraken vergeten en zijn we waarschijnlijk nog steeds niet uit de financiele problemen veroorzaakt in de tijd dat allerlei bureaux via onzinnige en nietszeggende voorstellen en uitspraken hele grote rekening bij de zorg hebben neergelegd. EN ZO GAAT HET AL JAREN. Droom maar lekker door.

 • Maarten1

  @ Rob. Berenschot heeft het regeerakkoord wel gelezen, maar verkoopt de logische consequentie nu als nieuws.

 • Rob

  Je zou denken dat Berenschot ook kennis heeft genomen van het regeerakkoord, maar helaas. Als de overheid beslist de ouderenzorg betaalbaar te houden door de toegang te beperken, dan neemt de vraag naar medewerkers niet toe. Immers: geen geld, geen werk.

  Mochten toekomstige overheden beslissen om wel meer geld uit te trekken voor ouderenzorg, dan kan er altijd gebruik worden gemaakt van een PGB. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de PGB een enorme slapende capaciteit aan zorgaanbieders heeft aangeboord. De capaciteitsuitbreiding via het PGB was zo enorm dat de uitgavengroei financieel onhoudbaar was. Dat heeft geleid tot forse en pijnlijke ingrepen. Dat weet de gemiddelde Zorgvisie lezer, maar dit lijkt aan Berenschot voorbij te zijn gegaan.

Of registreer u om te kunnen reageren.