Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Vrouwen richten platform toezichthouders op

Vanuit het landelijke netwerk van vrouwelijke commissarissen en toezichthouders is het Platform voor Innovatie in Toezicht PIT opgericht. Doel is om gericht te werken aan vernieuwing van het toezicht op – maatschappelijke - ondernemingen,
Vrouwen richten platform toezichthouders op
Foto: ANP Kippa

De kernwoorden zijn: kennisuitwisseling, ontmoeting en best practices. De oprichting van het Platform voor Innovatie in Toezicht - PIT – komt uit de koker van 1500 vrouwelijke toezichthouders.De huidige manier van toezicht houden voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Althans volgens Karin Doms, één van de initiatiefnemers van PIT. ‘Het ontbreekt in de meeste boardrooms aan kritisch tegenspel, aan feedback op ongewenst gedrag. En er is te weinig diversiteit in de meeste toezichthoudende organen.’

Feminiene waarden

Voor beter toezicht is wel meer balans nodig, tussen masculiene en feminiene waarden, tussen verschillende generaties maar ook tussen verschillende culturele achtergronden. Diversiteit gaat volgens PIT niet om het tellen van het verschil, maar om het verschil laten tellen, aldus Doms. ‘In veel bestuurskamers wordt nog voornamelijk gestuurd op cijfers. PIT zet zich in voor meer waarden gedreven toezicht.’

Cultuurverandering

De PIT-ters willen aan ondernemingen concrete handvatten bieden voor cultuurverandering in de bestuurskamer. PIT wil opleiden en een nieuwe generatie toezichthouders zichtbaar maken. Door het organiseren van netwerkbijeenkomsten en workshops om aanstaande toezichthouders voor te bereiden. PIT heeft een groot netwerk van ruim 1500 leden waaruit het kennis en ervaring kan halen.

Carolien Stam

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • linkerkant

    Lijkt mij een positief initiatief.
    Welke zorgverlener zal in eigen vlees snijden?
    Onafhankelijkheid is hiervoor een voorwaarde, mee eens?

Of registreer u om te kunnen reageren.