Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgkantoren: wel extra personeel ouderenzorg

De inzet van meer handen aan het bed in de ouderenzorg wordt volgens plan uitgevoerd. De zorgkantoren hebben over de inzet van de ‘intensiveringsmiddelen’ afspraken gemaakt met zorgaanbieders en ze controleren de voortgang. ‘Ervaren problemen van medewerkers gaan veelal om de beleving over hoe het geld wordt ingezet.’
Zorgkantoren: wel extra personeel ouderenzorg

Uit tussenevaluaties van zorgkantoren van Agis, VGZ, CZ en andere blijkt dat instellingen het extra geld voor meer handen in de ouderenzorg volgens plan inzetten, noteert Zorgvisie na een rondgang langs zorgverzekeraars. Vakbond Abvakabo FNV stelt met enige regelmaat dat die gelden 'weglekken naar andere zaken dan extra handen aan het bed'. Alleen Menzis meldt dat ze nog geen zicht heeft op de uitvoering van de plannen. De zorgverzekeraar zal begin februari 'een analyse' maken van de verantwoordingen van zorgaanbieders.

Vakbond

Het vorige kabinet stelde 370 miljoen euro structureel ter beschikking voor extra handen aan het bed in de ouderenzorg. Vakbond Abvakabo FNV peilde naar eigen zeggen 1800 vakbondsleden en concludeerde dat 70 procent van de respondenten zegt dat er in het afgelopen jaar geen collega's bij zijn gekomen.

Niet zichtbaar

Zorgverzekeraar Agis zegt dat ver­laging van de administratieve lasten ook een van de doelen is om meer tijd voor zorg te krijgen: 'Wij hebben de doelstellingen van VWS er nog eens op nageslagen', aldus woordvoerder Christine Rompa van Agis, onderdeel van Achmea Zorgverzekeringen. 'Wij horen wel van instellingen dat arbeidsplaatsen vervallen omdat de zorgzwaartepakketten 1 en 2 geschrapt worden. Dat staat los van de extra banen door intensiveringsmiddelen.' Volgens Anneke Augustinus, manager Care bij Zorg en Zekerheid. 'De besteding is niet altijd zichtbaar in extra ­handen, maar gaat ook naar opleidingen.'

 

Overigens zal het ministerie van VWS zelf halverwege 2013 de besteding van de intensiveringsgelden evalueren.

Carolien Stam

5 reacties

 • Jan C

  Als je geen of geen positieve reactie krijgt stuur je een briefje (desnoods anoniem) met vermelding van de zorginstelling naar:
  Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  t.a.v. Staatssecretaris Hr. M. van Rijn
  Parnassusplein 5, 2511 VX Den Haag
  Om de kans groter te maken dat hij de brief ZELF krijgt vermeld je in rood het woord PERSOONLIJK en eventueel de stempel met VERTROUWELIJK

  Word eens een keer echt kwaad; morgen kan je moeder patient zijn!!

 • Jan C

  Bij elke zorginstelling kunnen de verzorgsters, verzorgers, verpleegkundigen, personeelsleden en de clientenraad toch vragen: 'Mijnheer de bestuurder mag ik de lijst van mensen die zijn aangenomen in het kader van de 350 miljoen die daarvoor waren bestemd'. Of durven jullie dat niet, of laat je je met een kluitje in het riet sturen of wacht je tot je TEN KOSTE VAN DE PATIENTEN (alweer) een dagje kunt protesteren. En wat doet het LOC: alleen maar een dik salaris opstrijken??.

 • adje rem

  Wat jammer dat geen manager heeft gereageerd op mijn bewering : nergens nooit ! , hetgeen als dubbel negatief betekent : overal altijd ? Of hier sprake is van slimheid of van domheid laat ik graag aan de lezers over .

 • adje rem

  Beste Jan C. Je slaat de spijker op de kop . Wat is dat , niet door wie en op basis van welke criteria omschreven '' PLAN '' dan ? ? Overigens is het niet DOMHEID ten top , maar Oost-Indische , via een cursus reputatiemanagement aangeleerde , Blindheid , die overigens gepaard gaat aan het woekerende epidemische huidige moderne managerssyndroom : Oost-Indische ALZHEIMER :Ze herkennen zich zelf nergens nooit in .

 • Jan C

  De inzet van meer handen aan het bed (impuls van 350 miljoen) verloopt volgens plan (dat is wat de overheid en bestuurders zeggen).
  De verzorgenden, patienten en families -- die zulks DAGELIJKS kunnen waarnemen -- beweren dat dit helemaal niet het geval is.
  Elk verpleegtehuis heeft wel 10 managers; dat is bij 3000 verpleegtehuizen 30.000 managers; dat is bij 350 miljoen 10.000 per manager; dat is over drie jaar plusminus 3000 euro verhoging (de bestuurders mee, de lagere managers minder). Zo is het gegaan en niks handen aan het bed.
  En de dommerikken die dat niet door hebben, geven nu af op Lilian Marijnissen, de enige die destijds met Agnes Kant en nu nog met Fleur Agema (PVV) opkomt voor die arme patienten, waartoe je Oma Opa vader of moeder of familielid morgen ook toe kan behoren. De domheid ten top.

Of registreer u om te kunnen reageren.