Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ActiZ: ‘Overheid kan geen nullijn invoeren in de zorg’

Volgens werkgeversorganisatie AcitZ heeft het kabinet niet de juridische mogelijkheden om een nullijn in te voeren in de zorgsector. Sinds 1999 geldt immers de regel dat de sociale partners totaal vrij zijn in het vaststellen van de loonsontwikkeling. De overheid heeft niet het recht deze regel te ontbinden.
ActiZ: ‘Overheid kan geen nullijn invoeren in de zorg’

In de zorgbranche geldt sinds 1999 het zogeheten OVA-convenant (bijdrage Overheid in de Arbeidskostenontwikkeling). In het convenant is zowel de vrijheid van onderhandelen van werkgevers en werknemers vastgelegd als de manier waarop de personele kosten in de tarieven door de overheid jaarlijks worden geïndexeerd aan de hand van CPB-ramingen. Het is volgens ActiZ juridisch onmogelijk voor de overheid om onder deze afspraak uit te komen.

De rekening van de crisis

Los van de juridische argumenten geeft ActiZ-directeur Aad Koster nog drie redenen waarom een nullijn in de zorg onwenselijk is. 'Ten eerste vinden de werkgevers het onredelijk om de medewerkers van de zorg op te zadelen met de rekening van de crisis. Ten tweede moet de ouderenzorg volgens ActiZ de komende tijd al 3 miljard euro bezuinigen, wat leidt tot een verlies van tienduizenden banen. De redenering van het kabinet dat de nullijn in de ouderenzorg 200 miljoen euro per jaar oplevert om de werkgelegenheid te beschermen, gaat volgens ActiZ niet op. Dat bedrag is veel te klein daarvoor. Ten slotte zorgt het voor een verslechtering van de arbeidsmarktpositie van de zorg.'

Toegangkelijk en betaalbaar

ActiZ schrijft: 'De nullijn zal averechts werken voor de noodzakelijke hervormingen in de ouderenzorg. Deze hervormingen zijn nodig om in de toekomst voldoende personeel en financiële middelen te hebben om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden voor de groeiende groep ouderen.'

Gerelateerde tags

2 reacties

  • Yvette

    Ik zit niet in de zorg en wij hebben geen CAO (dus is het niet transparant) en ook ik zit al jaren op de nullijn.

  • Maarten1

    Hieruit blijkt de kracht van Actiz. Natuurlijk kloppen de argumenten niet en waarschijnlijk weten Actiz bestuurders dit ook, want brandweerlieden en bouwvakkers hebben ook geen schuld aan de crisis en moeten ook bloeden. Actiz zal deze strijd van de overheid waarschijnlijk verliezen. En dat vindt Actiz ook niet erg. Dat verlies is dit een overwinning voor de leden van Actiz. Als de overheid hard ingrijpt dan krijgen de bestuurders niet de schuld. Als de vakbonden klagen, dan kunnen de werkgevers achterover leunen. Deze rekening schuift Actiz door naar de politiek.

Of registreer u om te kunnen reageren.