Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Geen zorgakkoord VWS en Abvakabo FNV

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vindt dat hij zaterdag een redelijk voorstel heeft gedaan in de onderhandelingen met Abvakabo FNV over de toekomst van de thuiszorg. Hij wacht nu op een reactie van de vakbond om verder te praten. Inmiddels hebben de bonden wel ingestemd met het sociaal akkoord.
Geen zorgakkoord VWS en Abvakabo FNV
Foto: ANP - Evert-Jan Daniels

Zaterdagmiddag lichtte de bewindsman zijn jongste voorstelvoor de zorg toe aan de Abvakabo, de laatste vakbond met wie hij nog zegt te onderhandelen. De andere werkgevers en werknemersorganisaties hebben inmiddels aangegeven mee te willen werken.

Plannen Van Rijn

De huishoudelijke hulp wordt in de laatste plannen nog steeds overgeheveld naar de gemeenten, maar die krijgen er nu wel meer geld voor. In plaats van de geplande 25 procent biedt Van Rijn aan om 60 procent van het budget overeind te houden. Daarbij worden de regels versoepeld om voor een plaats in het verzorgingshuis in aanmerking te komen. Niet alleen ouderen die veel intensieve zorg nodig hebben kunnen daar terecht, maar ook degenen voor wie lichtere zorg volstaat. En voor het personeel dat toch zonder werk raakt (maximaal 30.000 in het laatste kabinetsvoorstel) wordt gekeken naar begeleiding naar ander werk of bijscholing.

Zorgen vakbond

Abvakabo maakt zich grote zorgen over de toekomst van de thuiszorg en vreesde eerder dat 100.000 banen verloren zouden gaan. Van Rijn heeft ook de toekomst van de thuiszorg voor ogen. ‘Wij moeten ook in de thuiszorg naar de toekomst kijken en bezien hoe het verder moet. Maar ik wil het op een verantwoorde manier doen en niet alleen kijken naar cijfers maar ook naar de gevolgen voor mensen.'

Verdere onderhandelingen

Van Rijn voert al geruime tijd gesprekken met een groot aantal organisaties als werkgevers en werknemers, maar bijvoorbeeld ook zorgverzekeraars en gemeenten. Het verzoek van de VNG om ook mee te mogen praten over afspraken in de zorg, verrast hem niet. ‘Ik praat met veel betrokkenen, maar niet altijd tegelijk om dezelfde tafel. Dit signaal geeft aan dat ik in de gaten moet houden dat ook gemeenten willen weten wat er gaat gebeuren.' (ANP)

2 reacties

  • adje rem

    Beste Kees Janssen. In dit regeltjesland is er een (1) bestaanszekerheid : de overtallige ambtenaar. Deze staatssecretaris gaat niet met alle betrokkenen tegelijk om de tafel zitten.? ? Zou het dan te snel tot een accoord komen ?? Of speelt hier het adagium : divide et impera ? ? Speel de betrokken partijen tegen elkaar uit. ? ? P.s. De digitale corrector gaf overigens aan : dividend et impera ? ? Tja .

  • Kees Janssen

    Overhandelingen heen en weer , wellicht wordt vergeten dat thuiszorgorganisaties ook nog vooruit moeten kijken, zeker mbt het aanbieden van contracten voor personeel is dit voor de de overheid een hele makkelijke opgave, vandaag linksom morgen rechtsom, voor de thuiszorg een moeilijke opgave, je kunt er totaal geen planning meer op maken. Het wordt hoogtijd voor duidelijkheid zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Met deze kastje naar de muur politiek hebben we het wel effe gehad.

Of registreer u om te kunnen reageren.