Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ggz-therapeuten schorten hoofdlijnenakkoord op

De bezuinigingsdrift van de overheid bedreigt de positie van vrijgevestigde psychotherapeuten en psychologen. De Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP) werkt daarom niet meer mee aan de uitvoering van het hoofdlijnenakkoord ggz.
Ggz-therapeuten schorten hoofdlijnenakkoord op

De NVVP is woedend over een voorstel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van eind maart. Daarin staat dat psychotherapeuten vanaf 2014 geen hoofdbehandelaar mogen zijn in de gespecialiseerde ggz. Zij zouden alleen nog kortdurende laagcomplexe ggz mogen leveren in de zogeheten basis-ggz. Volgens de NVVP is dit in strijd met het hoofdlijnenakkoord dat minister Schippers een jaar geleden met de ggz heeft afgesloten.

NVVP: vrijgevestigden buitenspel

Daarnaast geeft de IGZ een nieuwe definitie van complexe zorg. Om die te mogen leveren moeten ggz-aanbieders multidisciplinair werken en 24/7-diensten kunnen aanbieden. Dat komt erop neer dat alleen instellingen nog complexe zorg kunnen aanbieden. De NVVP vreest dat de circa drieduizend vrijgevestigde psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters buitenspel komen te staan. Ook dit is volgens de NVVP in strijd met het hoofdlijnenakkoord. Een van de doelstellingen is om patiënten steeds minder op te nemen in instellingen, maar te behandelen in hun eigen omgeving. In deze zogeheten ambulantisering van zorg kunnen vrijgevestigde psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters een belangrijke rol spelen, omdat zij goedkoper werken dan instellingen, aldus de NVVP. De NVVP schort de medewerking aan de uitvoering van het hoofdlijnenakkoord op zolang het ministerie van VWS en de IGZ vasthouden aan deze koers.

2 reacties

 • midden

  Uitbreiding met DMS5 geeft een nog groter indicatiegebied.
  Direkt mankeert heel Nederland wel iets.
  Allemaal naar de schrink!
  Kassa zal deze zeggen!
  Je blijft lachen in dit land, dat zijn best doet Americanstyle te copiéren.

 • Willems

  Laat me niet lachen 'om ptn minder op te nemen', die zien ze namelijk nooit, dit gaat over zgn. weltschmerz-klanten, dus neurosenleer. Dus heel snel terug naar het oude IMP-model, waar de meest deskundige krachten de intakes deden(er was hierarchie in het werk,allemaal verdwenen door dat RIAGG gedoe) en er een loondienst verhouding was.

Of registreer u om te kunnen reageren.