Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn weerlegt kritiek op intensiveringsgeld

De hype over de verkeerde besteding van het intensiveringsgeld voor extra personeel in de ouderenzorg wordt door staatssecretaris Van Rijn tegengesproken. In beantwoording van vragen van Kamerlid Agema laat Van Rijn weten dat er ‘Thans géén sprake is van onterechte aanwending van middelen.’
Van Rijn weerlegt kritiek op intensiveringsgeld
Foto: ANP

De staatssecretaris heeft Zorgverzekeraars Nederland een onderzoek laten doen naar aanleiding van berichten in het Algemeen Dagblad eind januari over malversaties met de intensiveringsgelden. ‘ZN heeft navraag gedaan bij de zorgkantoren, die de aangewezen partij zijn om te beoordelen of de middelen onterecht worden aangewend.’ In Zorgvisie lieten zorgkantoren al eerder weten dat zij ‘geen aanwijzingen hebben dat intensiveringsgeld verkeerd wordt gebruikt’. Volgens Van Rijn is er geen sprake van onterechte aanwending, ‘op één enkele aanbieder na.’

Extra handen

Martin van Rijn antwoordt op vragen van PVV-Kamerlid Fleur Agema naar aanleiding van berichten over verkeerde aanwending van de zogenoemde “Agema gelden” voor extra handen in de ouderenzorg. Agema wil weten hoeveel zorgmedewerkers inmiddels zijn geschoold naar een hoger kwalificatieniveau. Op basis van ‘voorlopige cijfers’ schrijft Van Rijn dat ‘Ongeveer twee derde van de middelen wordt ingezet voor extra personeel en een derde voor opleidingen.’ Hij zegt voor de zomer aan de Tweede Kamer een 1-meting (na de nulmeting in 2012) te willen aanbieden over het gebruik van de intensiveringsgelden.

Zorgzwaartetarieven

In zijn antwoord op de Kamervragen maakt de staatssecretaris duidelijk dat de intensiveringsmiddelen beschikbaar komen door een verhoging van de maximum zorgzwaartetarieven. Op die manier is extra personeel ook uitsluitend gekoppeld aan intramurale cliënten met een zzp-indicatie.

Teruggevorderd

Op de suggestie van Kamerlid Agema dat een deel van het geld door zorgaanbieders wordt gebruikt om tariefkortingen door zorgkantoren op te vangen of ‘om aan vermogensopbouw te doen’, antwoordt Van Rijn dat de zorgkantoren toezien op een doelmatige aanwending van de middelen. ‘Indien er sprake is van onterechte aanwending kan dat geld teruggevorderd worden. Er is thans in één geval sprake van onterechte aanwending. Ik wacht overigens de finale beoordeling van de zorgkantoren af.’

Carolien Stam

4 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Als U kijkt naar de jaarrekeningen van de zorginstellingen dan ziet U wellicht dat veel instellingen in de financiele gevarenzone zitten.
  Daarnaast is het van belang om te kijken naar het personeelsverloop.
  Zoals een teamleider eens mij vertelde het gaat om een goede productie: Meer doen met Minder!
  Deze opmerking is veelzeggend.
  Mw.Agema heeft daarom de juiste vragen gesteld.

 • Jan C

  van Rijn (en Schippers) moeten niet zo opzichtig demonstreren dat ze nooit in een verpleeg of zorginstelling komen; want dan hadden ze geweten dat die 800 miljoen VOOR MEER HANDEN AAN HET BED waarschijnlijk massaal naar salarisverhogingen zijn gegaan van de bestuurders en raden van bestuur van die instellingen; sterker nog als deze twee zeer slecht functionerende politici zich wat beter orienteerden over de verpleeg en zorginstellingen, dan weten ze dat er inmiddels zelfs een dramatische trend bezig is om het verpleeg en zorgpersoneel nog sterker te beperken.
  Met zoveel doodzonden op mijn nek zou ik niet onder de mensen durven te komen.
  Maar het zijn juist die twee figuren die het pas geloven als het bij Pauw en Witteman wordt verteld en dat is helaas achteraf.
  Als het kwaad is geschied dan worden die twee pas actief. Het type GROTE LEIDER kenmerkt zich door preventieve maatregelen om slechte zaken TE VOORKOMEN (de burger noemt dat voortdurend nadenken over zaken waar je de verantwoording over hebt)
  Wat een verschrikkelijke politici.

 • adje rem

  Zorgkantoren hebben hoegenaamd nauwelijks weet van hoe zorggeld besteed wordt , blijkens de verslavingskliniek van de Volkskrant , terwijl de onbetrouwbaarheid van de Zorgverzekeraarsgieren de laatste tijd steeds duidelijker wordt , verwijzend naar een eerder artikel in Zorgvisie , waardoor ook het antwoord van Van Rijn net zo betrouwbaar overkomt , als de graaiende r-overheid in de spaarkassen van zuinige senioren .

 • adje rem

  Zorgkantoren hebben hoegenaamd nauwelijks weet van hoe zorggeld besteed wordt , blijkens de verslavingskliniek van de Volkskrant , terwijl de onbetrouwbaarheid van de Zorgverzekeraarsgieren de laatste tijd steeds duidelijker wordt , verwijzend naar een eerder artikel in Zorgvisie , waardoor ook het antwoord van Van Rijn net zo betrouwbaar overkomt , als de graaiende r-overheid in de spaarkassen van zuinige senioren .

Of registreer u om te kunnen reageren.