Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Nulurencontracten maken opmars in zorg’

Vooral werkgevers in de zorg proberen onder het sociaal akkoord uit te komen met nieuwe vormen van flexcontracten. Dat stellen de vakbonden FNV en CNV vandaag in De Volkskrant. Bij de bonden duiken talloze variaties op van het nulurencontract, dat met ingang van 2015 zo goed als verboden is. Jaarcontracten voor 25 uur, maar ook contracten voor 2 of 3 uur per maand rukken op.
‘Nulurencontracten maken opmars in zorg’
Foto: ANP

'Volstrekt belachelijk en onacceptabel', zegt Catelene Passchier in De Volkskrant, FNV-onderhandelaar die in april bij de totstandkoming van het Sociaal Akkoord betrokken was. 'Het is positief dat bij werkgevers kennelijk begint door te dringen wat we in het Sociaal Akkoord hebben afgesproken, maar dit soort oplossingen zijn niet de bedoeling. Dit is niet in lijn met wat we hebben afgesproken.'

Nulurencontract

Werkgevers en vakbeweging hebben met minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgesproken de uitwassen van de flexibele arbeidsmarkt aan te pakken. Zo wordt het nulurencontract, nu nog op grote schaal gebruikt in de zorg, alleen nog in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Te denken valt dan aan studenten die hun werk als oproepkracht kunnen combineren met hun studie.

ActiZ
Zorgondernemers hebben nog geen signalen gekregen dat er pogingen worden gedaan nu al alternatieven te bedenken om de nulurencontracten te omzeilen. 'We houden natuurlijk niet dagelijks bij wat onze leden aan het doen zijn', zegt directeur Aad Koster van de overkoepelende organisatie Actiz. 'Maar zoiets is in elk geval niet onze insteek. We hebben vorig jaar juist met de vakbeweging afgesproken dat we medewerkers aan ons willen binden.'

Parttime
Het moet wel mogelijk blijven op individuele basis afspraken te maken over hoeveel uur iemand wil werken, vindt Koster. 'In de thuiszorg werken veel vrouwen parttime omdat ze hun werk met de zorg voor hun gezin willen combineren. Zij werken vaak tijdens de piekuren in de ochtenden en avonden als cliënten in de thuiszorg uit en in bed worden geholpen.' Volgens Actiz is er in de sector veel onzekerheid en is mede daardoor een flexibele schil nodig.

CNV

Wie op een nulurencontract werkt, heeft niks. Met een of twee uur per maand is dat niet anders, zegt Aaldert Mellema van CNV Zorg. 'Werkgevers komen met veel creatieve oplossingen en zijn constant op zoek naar de grenzen.' (Volkskrant)

3 reacties

 • Seb

  Hadden de bonden gedacht dat er met het verbieden van het nulurencontract opeens vaste banen van 40 uur per week gaan ontstaan met allerlei zekerheid?

 • Jan C

  Steeds meer zie je dat de zorg een vijver is om een baan te hebben of om wat bij te verdienen, terwijl vroeger de verpleging en verzorging EEN ROEPING WAS.
  Ik zag het al als ik met mijn vrouw, in de rolstoel, binnenkwam in het verpleegtehuis. Als ze me van verre aan zagen komen stoof de groep uit elkaar, bang dat men met mijn vrouw, die incontinent was, naar het toilet moest.
  Als heel klein kind (1935) heb ik nog meegemaakt dat mijn opa in dezelfde situatie ontvangen werd met de zin: 'Heb je het fijn gehad vanmiddag, kom dan gaan we u na het toilet lekker te bed leggen'.
  Die tijd is voor de patienten HELAAS VOORBIJ.

 • Arjan M

  Ik begrijp de reacties van de bonden wel, echter dan moet de overheid ook enige richting geven in het beleid 2014/2015. Als er geen zekerheid op werk is kun je onmogelijk vaste contracten uitgeven, dat snap een ieder.
  Naar mijn mening leggen de overheid en de bonden de verantwoordelijkheid weer te makkelijk bij de zorgorganisaties.

Of registreer u om te kunnen reageren.