Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Top-50: Karel Verwey best verdienende bestuurder

Karel Verweij, bestuurder bij zorginstelling Cordaan is over 2012 de best verdienende bestuurder in de ouderenzorg. In totaal ontvingen vijftig bestuurders meer dan de Balkenendenorm van 193.000, zo blijkt uit cijfers van vakbond Abvakabo FNV.
Top-50: Karel Verwey best verdienende bestuurder

Bovenaan de Actiz-50 lijst staat Karel Verwey van zorginstelling Cordaan in Amsterdam. Die organisatie moest het afgelopen jaar honderden thuiszorgmedewerkers ontslaan. Ook werd woensdag een verpleeghuis onder verscherpt toezicht gesteld, omdat de zorg voor cliënten niet op orde is. Verwey kreeg in 2012 inclusief ontslagvergoeding 560.000 euro.

Aarts en Van der Kolk

Op de tweede plek staat Joep Aarts, voormalig bestuurder van Amsta in Amsterdam. Amsta kwam recent veelvuldig in het nieuws door meldingen van slechte zorg en zelfs een symbolische bezetting van het verpleeghuis Sarphatihuis door zorgpersoneel. Aarts kreeg in 2012 een totaal van 430.516 euro inclusief ontslagvergoeding. De derde plek gaat naar Rien van der Kolk van Stichting Woon- en zorgcentra De Rijnhoven. Hij ontving, mede door verkoop van verlofuren, in 2012 een som van 420.852 euro.

Naam Functie Inkomen
1. Karel Verwey Zorginstelling Cordaan 559.954 euro
2. Joep Aarts Zorginstelling Amsta 430.516 euro
3. Rien van der Kolk Stichting Woon- en zorgcentra De Rijnhoven 420.852 euro
4. Tobias Witteveen Bariméus wonen 386.573 euro
5. Anke Meijs Zorggroep Charim 371.029 euro
6. Ed Cools Stichting Innoforte 351.980 euro
7. Jeroen Collette Beth Shalom 306.652 euro
8. Eelco Damen Zorginstelling Cordaan 305.450 euro
9. Marco Meerdink Espria 301.986 euro
10. Ed Rutters St. Anna Zorggroep 289.379 euro

 

De hoogte van het inkomen wordt in een groot aantal gevallen bepaald door ontslagvergoedingen, verkoop verlofuren of bijkomende kosten voor een detacheringsbureau. Abvakabo FNV berekende de cijfers middels gedeponeerde jaarverslagen over 2012.

Duurste auto

In de Actiz-50 vermeldt Abvakabo ook welke bestuurder de duurste auto rijdt (cataloguswaarde). Evelyn Lindeman voert de ranglijst aan met een auto ter waarde van 72.995 euro.

Naam Instelling Cataloguswaarde auto
1. Evelyn Lindeman Aafje 72.995 euro
2. Karel Verwey Cordaan 72.253 euro
3. John Kauffeld Espria 70.892 euro
4. Wiel Ploegman Proteion thuis 69.831 euro
5. Marco Meerdink Espria 65.592 euro

 

Actiz-50

De Actiz-50 is voor de derde keer uitgebracht door Abvakabo FNV. De lijst is een knipoog naar de Quote-500. De vakbond stelt de lijst naar eigen zeggen op om aandacht te vragen voor bezuinigingen in de zorg, lagere lonen voor zorgpersoneel en aanhoudende ontslagen.

Reactie ActiZ

Werkgeversorganisatie ActiZ reageert op haar website met een uitleg over de beloningen van bestuurders. Volgens de organisatie wordt in veel gevallen onterecht gesuggereerd dat bestuurders afwijken van de wettelijke en juridische afspraken over beloning. Zo zouden veel bestuurders nog vallen onder de afbouwregeling: als bestuurders eerder afspraken hebben gemaakt over hun beloning die het maximum verscheidt, dan geldt dat bestuurders nog 4 jaar de hogere beloning mogen ontvangen en vervolgens in drie jaar moeten afbouwen naar het maximum.

Bij de beloningscode geldt dat eerder gemaakte afspraken van toepassing kunnen blijven. ActiZ stelt zelf als voorwaarde voor lidmaatschap dat de leden zich houden aan de beloningscode. Als zij zich niet houden aan de beloningscode of de WNT, dan kan ActiZ het lid waarschuwen, schorsen of het lidmaatschap beëindigen, aldus de organisatie.

12 reacties

 • adje rem

  Dank Jan C. Holleeder is inderdaad een afperser die niet in dit rijtje van UITpersers hoort. Sorry Willem !

 • Jan C

  Aad Koster die gladjanus, praat alles goed; zal niet ver van de bedragen afzitten

 • Jan C

  @Adje rem. Geweldig adrem Ad maar Holleeder komt niet in deze lijst voor.
  A) omdat hij geen bestuurder is van een zorg instelling of minister van zorg of staatssecretaris van zorg en (niet of)
  B) omdat hij niet crimineel genoeg is
  C) Hoe gek het ook klinkt; Holleeder spaart de medemens die ziek hulpbehoevend of gehandicapt is, omdat die het al erg genoeg hebben
  (trouwens er is nu een nieuwe string: Holleeder)
  Slaap maar lekker door en laat die oude zieke en gehandicapte mensjes maar verrekken, ondanks dat wij daar zoveel aan te danken hebben.

 • Arjan Gelder

  Er zal ook een onderzoek moeten komen naar het inkomen van de directeur van Actiz, de heer Ad Koster. Woont in een kast van een huis. Gisteren getoond tijdens het programma: 'Een tegen honderd'. Hij ontving ruim 1,1 miljoen euro van de postcode loterij.

 • pervers

  Voor wat het waard is: via iemand die bij een gemeente werkt: die geeft aan dat er al jaren bekend is dat 3,5 miljard in de AWBZ niet te vinden meer zijn gewoon weg....Wellicht dat de actie van KRO Brandpunt helderheid gaat brengen waar dat geld naar gestroomd is? 40 % van de kosten gaat naar management 60% naar de zorg!

 • pervers

  Marktwerking is door overheid door de politiek op gang gebracht.
  De markt is een wereld waar de grootste bluffer het beste weet te innen.
  De moraal het fatsoen is dan niet niet meer belangrijk.
  De zorg is geen markt!

 • MMH

  WNT gaat per 01 jan 2013 in. Wat zou helpen is transparantie in deze lijst:
  * vermelden van salaris (x aantal maanden)
  * apart vermelden eenmalige uitkeringen (ontslag, vakantieuren)
  * vermelden afbouwregeling per jaar + afloopdatum
  Dit zou in de jaarverslagen kunnen worden opgenomen en geeft meer duidelijkheid voor iedereen. Overigens begrip voor de emoties.

 • adje rem

  Beste Amiz . Nog meer bestuurders betekent ook een veel groter en duurder hoedje om onder te spelen ? ?

 • Amiz Delft

  Voer bij wet een verplichte CAO in. Stel bij grotere organisaties meerdere bestuurders aan. Meer bestuurders aan het werk. Laten we sociaal zijn. Geen valse prikkels. Nu wordt beloond dat organisaties in de prut worden bestuurd en nog duurdere bestuurders de organisaties uit de prut moeten halen.

 • adje rem

  Leuk zou ook zijn te weten welke figuren in al die raden van toekijken en onbenul met elkaar het balletje -balletje-overspel , ook in de eerste kamer ,spelen ? ?

 • adje rem

  Op welke plek staat HOLLEEDER eigenlijk ? ?

 • Maarten1

  Ja dit doet ActiZ pijn. Nu benadrukt ActiZ dat de leden zich wel aan de wet houden. Dat zal wel kloppen, maar moreel gezien zijn deze vergoedingen niet te verdedigen. Over enkele jaren is de wet strenger, maar die wet heeft vele gaten. Zo kunnen er gemakkelijk constructies bedacht worden met interim-contracten, lange opzegtermijnen en BV constructies waardoor de wet kan worden omzeild. Op dit moment buigt menig RvT zich over dergelijke constructies. Ik ben benieuwd of al die creatieve constructies worden geaccepteerd door ActiZ. 100 euro van mij zegt van wel.

Of registreer u om te kunnen reageren.