Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Afkoopsom voormalig topman LangeLand Ziekenhuis

Voormalig bestuursvoorzitter Paul Ansems van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer heeft een afkoopsom van minstens 287.000 euro ontvangen. In een eerdere versie van het jaarverslag dat afgelopen juni werd gedeponeerd, ontbrak essentiële informatie over de vertrekregeling van de topman die het ziekenhuis op de rand van faillissement bracht. Dat onthult vakblad Medisch Contact.
Afkoopsom voormalig topman LangeLand Ziekenhuis

Nadat in het voorjaar van 2011 bekend was geworden dat het LangeLand Ziekenhuis er financieel veel slechter voor stond dan gedacht, werd Ansems door zijn toezichthouders aan de kant geschoven. De financiële details van zijn vertrekregeling konden in principe een jaar lang onder de pet worden gehouden, omdat deze pas vermeld dienden te worden in het jaarverslag over 2011. Dat zou verschijnen in de zomer van 2012. Echter, als gevolg van de financiële onzekerheden was het ziekenhuis destijds niet in staat de jaarstukken te deponeren.

Vertraging
Met een vertraging van ruim één jaar werd het jaarverslag over 2011 eind juni 2013 openbaar. Nu blijkt volgens Medisch Contact dat in de oorspronkelijke versie van het gedeponeerde verslag echter essentiële gegevens ontbraken over Ansems exitpremie. In de definitieve versie die nu op de website van het ziekenhuis staat, staan de gegevens wel.

Ontslagvergoeding

Onder het kopje ‘ontslagvergoeding’ wordt vermeld dat Ansems 180.647 euro van het ziekenhuis ontving. In werkelijkheid is de afkoopsom echter aanzienlijk hoger. Uit de overige bezoldigingsgegevens blijkt dat Ansems aan regulier salaris en premies in 2011 een bedrag van 212.857 euro toucheerde. Dat is iets meer dan hij in de voorgaande jaren in een volledig jaar verdiende. In 2011 was hij slechts zes maanden voor het ziekenhuis werkzaam.

3 REACTIES

  1. Op naar een ander baan in de zorg.
    Zei ik laatst al: ‘Zie de vele directiewisselingen’.
    Door hun grote ondeskundigheid en geringe werklust komen er veel in problemen.
    Oplossing: met een dikke bonus naar een andere zorginstelling.
    De patient is de dupe.

  2. Lees alle reacties
  3. Zie dit als een tussenfase. Door een verdere professionalisering van de bestuurders in de semi publieke organisaties zal het in de nabije toekomst minder vaak nodig zijn bestuurders weg te sturen. In veel casuïstiek blijkt de betreffende functionaris niet opgewassen tegen de eisen die de nieuwe omgeving stelt: snappen wat er speelt, snel kunnen beslissen, toegankelijk en kwetsbaar durven zijn zodat je signalen oppikt. En vooral niet afhankelijk worden van je positie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.