Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Erik Dannenberg beoogd voorzitter NVTZ

Erik Dannenberg wordt waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg. Hij wordt op 1 november voorgedragen als nieuwe voorzitter van het bestuur van de NVTZ. Dannenberg wordt de opvolger van huidig NVTZ-voorzitter Marian Jager-Wöltgens.
Erik Dannenberg beoogd voorzitter NVTZ

Dannenberg is sinds maart 2005 wethouder van de Gemeente Zwolle met onder andere de portefeuilles Wmo en zorg, publieke gezondheid, wonen en bedrijfsvoering. Daarnaast is hij voorzitter van het bestuur van GGD IJsselland. Tevens is hij bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hij is voorzitter van de bestuurlijke VNG-commissies Gezondheid & Welzijn en transitie Jeugdzorg en als zodanig ook voorzitter van de onderhandelingsdelegatie inzake de decentralisaties AWBZ en Jeugdzorg. Dannenberg heeft voor zijn wethouderschap gewerkt in de verslavingszorg, maatschappelijke opvang en -dienstverlening en jeugdgezondheidszorg. Hij vervulde er taken op operationeel, tactisch en strategisch management.

Ontwikkeling van toezichthouderschap

Zijn motivatie om zich in te zetten voor de NVTZ is om een bijdrage te leveren aan verdere ontwikkeling van het toezichthouderschap in tijden van sterke veranderingen in de wereld van zorg en welzijn. Toezichthouders zijn een belangrijke sparringpartner voor bestuurders en dienen daarom toegerust hun rol te kunnen vervullen met kennis van het perspectief van cliënten, financiers en stakeholders, met verantwoordelijkheidsgevoel voor de te vervullen maatschappelijke opgaven.

NVTZ

De NVTZ is de afgelopen jaren fors gegroeid en telt momenteel ruim 4000 leden uit alle sectoren van zorg en welzijn. Het is de grootste vereniging voor interne toezichthouders in Nederland. De onafhankelijke en kritische vereniging richt zich op modern toezichthouderschap waarbij de toezichthouder luistert naar de samenleving en een professionele sparringpartner is voor het bestuur. De organisatie voert onderzoek uit, schrijft publicaties, ontwikkelt opleidingen voor haar leden en neemt het voortouw in discussies over governance en toezicht.

4 reacties

 • Anne

  Maar ja... als bestuurder van zoveel cluppies geeft hij natuurlijk vooral om bestuurders van grote logge instellingen

 • Anne

  Hopen dat Dannenberg nu wel eens aandacht gaat geven aan kleinschalige zorgaanbieders. Dannenberg is een ster in geen aandacht aan hen schenken...

 • wgooyer

  Eens met Kees Marges. Ik denk dat dit niet kan, tenzij Dannenberg u reeds rekening houdt met het niet meer verkozen worden, resp zich niet meer herkiesbaar stelt.
  Willem de Gooyer

 • Keesmarges

  Opmerkelijke combinatie van functies. Zou sprake kunnen zijn van een conflict of interest? Of zelfs meerdere? Iets voor de redactie om eens uit te pluizen?

Of registreer u om te kunnen reageren.