Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Huisverpleegkundige bespaart op zorg

Met de aanstelling van dertig huisverpleegkundigen introduceert zorgaanbieder Florence een poortwachtersfunctie in de care. ‘Er wordt minder zorg ingezet doordat de wijkverpleegkundige is gericht op preventie van problemen en niet op productie van zorg,’ aldus Ben van Gent, bestuurder van Florence.
Huisverpleegkundige bespaart op zorg
Foto: ANP Koen Suyk

De huisverpleegkundige wordt vooral ingezet als contactpersoon met de cliënt voor de organisatie van de zorg. De relatie met de cliënt is naar voorbeeld van de rol van de huisarts en is gericht op preventie van meer zorg. Volgens initiatiefnemer Florence, die nu twee jaar werkt met de huisverpleegkundige, is het resultaat ‘een nadrukkelijke daling van de inzet van zorg. Daarnaast zien we dat de hoeveelheid cliënten die we ondersteunen stijgt,’ zegt Ben van Gent, bestuurder van zorgaanbieder Florence.

Poortwachter

Dertig huisverpleegkundigen heeft Florence aangesteld om de zogenoemde “poortwachtersfunctie in de care” in te vullen. Kwetsbare mensen, zoals ouderen, of mensen die sociaal-maatschappelijk, medisch of vanwege een handicap in de problemen lijken te komen, moeten op het moment dat er iets aan de hand is, op zoek naar de juiste hulpverlener in een wirwar van aanbod. Die taak wordt uitgevoerd door een vaste huisverpleegkundige.

Abonnement

De financiering van de huisverpleegkundige zou volgens Van Gent op basis van het abonnementstarief moeten zijn, zoals zorgverzekeraars de huisartsen financieren met een vast bedrag per patiënt per kwartaal. Cliënten schrijven zich in bij de huisverpleegkundige, vergelijkbaar met de inschrijving op naam bij de huisarts. De huisverpleegkundige wordt nu betaald uit AIV-gelden (Advies, Instructie en Voorlichting) via de zorgverzekeraar CZ.

Preventie

Volgens Van Gent onderscheidt deze nieuwe vorm van zorg voor kwetsbare mensen, die ook al in andere projecten als de Zichtbare Schakel bestaat, zich door de nadruk te leggen op preventie. ‘Als een cliënt een zorgindicatie krijgt, is de wijkverpleegkundige gericht op productie. De huisverpleegkundige kijkt wat cliënt nodig heeft, wie daarvoor kan worden ingeschakeld en uiteindelijk welke professionele zorg ingezet moet worden. Vaak is een oplossing te vinden in verbetering van de kwaliteit van leven.’

Triage

‘Als de verpleging, verzorging en thuiszorg 25 procent moeten besparen, begint dat met minder inzet van verzorging,’ aldus Ben van Gent. ‘Dat hangt samen met een goede triage door goed opgeleide verpleegkundigen, die eerst kijken naar wat de cliënt zelf kan doen. Goede diagnostiek leidt tot minder zware zorg.’

Carolien Stam

8 reacties

 • triple

  Of luisteren naar Cortese:
  Artsen en ziekenhuizen kunnen het beste zelf een verzekering starten. Dat is de beste manier om de zorg beter en doelmatiger te maken.
  Dat stelt Denis Cortese, voormalig CEO van de Mayco Clinics, een van de beste Amerikaanse zorgaanbieders.
  Als artsen en ziekenhuizen zelf een zorgverzekaar starten, en ze weten de kosten naar beneden te brengen, dan profiteren zij zelf maximaal van de besparingen, redeneert Cortese.
  het zorgstelsel betaalt artsen en ziekenhuizen nu om patiënten ziek te houden. 'Nu werkt het zo: als het ziekenhuis geen klanten heeft, dan lijdt het verlies. Als de artsen geen patiënten zien, heeft het ziekenhuis een probleem. We betalen artsen om ons te zien als we ziek zijn. (...) Maar als zij mensen zo goed behandelen, dat zij zich minder ziek melden, dan doen zij het pas echt goed.
  Winst verzekeraar is verspilling
  Volgens Cortese volstaat 30.000 tot 50.000 patiënten al om een verzekeraar op te richten. De verzekeraar draagt de gezondheidskosten voor de hele populatie en zet daarom met veel preventie in op het gezond houden van mensen. Over het Nederlandse zorgstelsel, waarin zorgverzekeraars steeds meer risico dragen voor de uitgaven op landelijk niveau, zegt hij: 'Het werkt alleen als al het geld wordt doorgegeven aan artsen en zorginstellingen. Iedere euro winst voor de zorgverzekeraars is tenslotte verloren geld voor de zorg. Verspilling.'

 • Amiz Delft

  Nu nog thuismanagers. Dat zijn managers die thuis zitten, omdat we die niet meer nodig hebben. Dan houden die verzinsels en nieuwe namen en besparingen en beleid en , en, en, eindelijk op. En hebben ze tijd om naar Donald Berwick te gaan luisteren.

 • triple

  Terug naar de oude vertrouwde Kruisverenigingen.

 • triple

  Gooh wat nieuw
  In de vorige eeuw werkte het allang zo tot allerlei NIET Medici
  ( Lees Managers ) er zich tegen aan begonnen te bemoeien en het
  allemaal anders (= slechter en bureaucratisch) werd.
  Hebben zij dit Lumineuze (oude) idee nu opeens uitgevonden?
  Chapeau!!

 • IKKE

  Goed nieuws maar is oude wijn in nieuwe zakken. Wijkverpleging was al, voor dat gedoe met CIZ en andere bureaucratie, goedkoop en ZEER doelmatig en doeltreffende zorg. Wijkverpleegkundigen( met je eens Ard hou op met andere namen creeer weer geen nieuwe chaos!)waren ook GOED opgeleid en ervaren. Goed opgeleide+ ervaren mensen is m.i. belangrijk ze weten+ kennen en kunnen meer. Kunnen daardoor PREVENTIEF optreden. Daar mogen wij als samenleving geld voor over hebben. Vakmanschap mag betaald worden.

 • IKKE

  Goed nieuws maar is oude wijn in nieuwe zakken. Wijkverpleging was al, voor dat gedoe met CIZ en andere bureaucratie, goedkoop en ZEER doelmatig en doeltreffende zorg. Wijkverpleegkundigen( met je eens Ard hou op met andere namen creeer weer geen nieuwe chaos!)waren ook GOED opgeleid en ervaren. Goed opgeleide+ ervaren mensen is m.i. belangrijk ze weten+ kennen en kunnen meer. Kunnen daardoor PREVENTIEF optreden. Daar mogen wij als samenleving geld voor over hebben. Vakmanschap mag betaald worden.

 • ard leferink

  Maar noem het dan ook gewoon wijkverpleging. En geen huisverpleging, thuisverpleging, buurtverpleging, zichtbare schakel, wijkschakels, of andere exotische varianten. Dat maakt het allemaal niet geloofwaardiger....en doet vermoeden dat het iets nieuws is.

 • moniqueverkerk

  Gelukking zijn steeds meer wijkverpleegkundigen niet meer gericht op productie, maar juist op de inzet van preventie, zelfmanagement van cliënt. Zij hebben een regierol om juist het netwerk rond de cliënt in te zetten. Zie V&VN Eerstelijnverpleegkundigen fractie Wijkverpleging.

Of registreer u om te kunnen reageren.