Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Strengere eisen aan zorgbestuurders

De eisen aan zorgbestuurders worden strenger. Ze moeten bij hun aantreden een Verklaring omtrent het gedrag overleggen. Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS hebben dat vandaag bekendgemaakt.
Strengere eisen aan zorgbestuurders

Ze nemen de maatregel na diverse incidenten met zorgbestuurders. Bij onder meer het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam raakten bestuurders in opspraak. Hetzelfde gebeurde bij de zorginstelling Novo.

Kwalitatieve zorg

Schippers en Van Rijn kondigen verder aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij nieuwe zorgaanbieders een toets gaat uitvoeren om te zien of ze aan de eisen voldoen. Ook krijgen cliënten meer inspraak in het beleid van een zorgaanbieder. Kwalitatief goede en betaalbare zorg moet voor iedere Nederlander bereikbaar zijn, aldus Schippers en Van Rijn. Hun departement is het eerste dat plannen voor goed bestuur presenteert. Als zorgbestuurders en toezichthouders falen, kan dat funest zijn voor de kwaliteit van de zorg, stellen ze.

Wet goed bestuur in de zorg

Om alle maatregelen een duidelijke plek te geven zullen de bewindslieden komend voorjaar een wetsvoorstel voor goed bestuur in de zorg aan de Tweede Kamer zenden. In dit wetsvoorstel zullende noodzakelijke verplichtingen voor een goede bestuurs-, toezichts- en medezeggenschapsstructuur worden vastgelegd waarbij het toezicht van de IGZ het sluitstuk is.

Alleen regels niet genoeg

Schippers en Van Rijn benadrukken dat het onjuist is om te denken dat slechts het invoeren van nieuwe regels tot de gewenste verbeteringen zal leiden. ‘Regels worden dan afvinklijstjes waarbij het gevaar bestaat dat het doel van de regels uit het oog verloren wordt. Dat wil je niet. Daarom kijken we goed naar het systeem waarbinnen zorgbesturen werken, maar geven we geen gedetailleerde beschrijving van hoe een zorginstelling ingericht moet worden. Dat blijft te allen tijde de verantwoordelijkheid van de zorgaanbieders. Het gaat er daarbij om dat de checks and balances goed geregeld zijn. Die gaan we duidelijk vastleggen.‘

4 reacties

 • Dilaudier

  Het zullen wel krachtige ondernemende leiders zijn die die functies in de toekomst gaan vervullen. Maximaal balkenende norm en weinig bewegingsruimte.

 • j

  Nu een ADLer die een op een werkt in thuissituatie hoeft nog steeds geen bewijs van goed verdrag overleggen.Als client kan je niets eisen

 • Hansmrad

  Schijnheiliger kan het niet!
  Iedereen wist dat de bestuurder van het Slotervaart ziekenhuis in het verleden al zeker twee keer wegens fraude veroordeelt was tot zelfs een gevangenis straf.

 • G123

  ''Zorgbestuurders moeten bij hun aantreden een Verklaring omtrent het gedrag overleggen. ''

  Was die plicht er dan nog niet?
  Iedere ziekenverzorgster moet die VOG al jaren overleggen voordat ze aan het werk mag.En bij ontslag volgt dan ook nog eens geen gouden handdruk.

Of registreer u om te kunnen reageren.