Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Wethouder: ‘Niet alle Sensire-hulpen houden werk’

Bij de nieuwe aanbestedingen van de zeven Achterhoekse gemeenten zullen niet alle 1100 ontslagen thuishulpen weer aan de slag kunnen. Dat zegt wethouder Leo Scharenborg van de gemeente Berkelland. Sensire heeft definitief besloten het ontslag van de thuishulpen door te zetten.
Wethouder: ‘Niet alle Sensire-hulpen houden werk’
Foto: Vincent Jannink ANP

‘Ik kan niet de verwachting uitspreken dat alle ontslagen thuishulpen overgaan naar nieuwe aanbieders van huishoudelijke hulp.’ Dat zegt wethouder Leo Scharenborg, woordvoerder zorg namens de zeven Achterhoekse gemeenten, tegen Zorgvisie. Het probleem is volgens Scharenborg dat gemeenten zelf op het budget huishoudelijke hulp moeten bezuinigen ‘Omdat veel gemeenten de afgelopen jaren uit eigen middelen geld bij de huishoudelijke hulp hebben gedaan.’ Ook kan hij niet garanderen dat de hulpen hun arbeidsvoorwaarden behouden. ‘De CAO-regel dat de overgang naar een nieuwe aanbieder moet geschieden met behoud van arbeidsvoorwaarden is hier niet van toepassing vanwege het ontslag.’

Aanbestedingen

Sensire zet het ontslag van 1100 huishoudelijke hulpen door. De thuiszorgorganisatie doet niet mee met de aanbestedingen van de Achterhoekse gemeenten. De 1100 medewerkers zullen nu in dienst moeten komen van nieuwe aanbieders, die de huishoudelijke hulp in 2014 gaan uitvoeren. Volgens wethouder Scharenborg stellen de gemeenteraden in oktober het basistarief vast, daarna volgen gesprekken met de aanbieders over de voorwaarden voor de nieuwe aanbesteding.

Ontslagdrama

Staatssecretaris Van Rijn was vorige week naar de Achterhoek gereisd om te bemiddelen in het ontslagdrama van 1100, meest oudere, huishoudelijke hulpen. Hij kon ter plekke de actievoerende hulpen geen garanties geven, maar zei dat ‘partijen in overleg met elkaar alles zouden doen om de relatie medewerker – klant te behouden’. De gemeenten hebben toegezegd dat dit hun primaire insteek is, maar het blijkt dat ze bezuinigingen willen doorvoeren op het budget huishoudelijke hulp voor 2014.

Anticiperen

Wethouder Leo Scharenborg laat weten dat gemeenten ook moeten anticiperen op de bezuinigingen van 40 procent op huishoudelijke hulp met ingang van 2015. Dat heeft gevolgen voor de indiceringen: ‘Nieuwe indiceringen zullen nu voor de korte termijn worden gedaan, lopende indiceringen worden verder afgebouwd. De thuishulpen die over gaan naar een nieuwe aanbieder, hoeven overigens niet te rekenen op een vast dienstverband. In 2015 moet er 40 procent bezuinigd worden, ‘dan zouden we dezelfde situatie krijgen als bij Sensire nu,’ schat wethouder Scharenborg in.

Carolien Stam

8 reacties

 • alberta

  vervolg op 7.
  En een hypotheek krijgen wij ook niet. Die kon ik in de 70ger jaren (50.000gld) al niet krijgen omdat ik een chronische diagnose had.

 • alberta

  Wij komen idd. voor enorme kosten te staan.
  Als ik reken dat wij ook al een eigen bijdrage per 4 weken moeten betalen. Die volgend jaar ook nog veel hoger wordt. En dit omdat de wtcg korting er dan niet meer af gaat. Deze eigen bijdrage is voor ontvangen persoonlijke verzorging en groepsbegeleiding. Komt daar ook nog apart de huishoudelijke hulp bij, nu een indicatie van 7 uur en 30 minuten in de week, ja dan..... En ik heb het hierbij nog niet eens over al die andere eigen bijdrages die betaald moeten worden. Het eigen risico die hoger wordt. En niet vergeten de inkomensafhankelijke huurverhoging voor een woning die volledig voor je is aangepast. Dus kopen gaat ook niet meer voor ons bijna zestigers die rolstoel gebonden zijn.

 • B.

  Voor een gezonde thuiszorg met normale salarissen moet betaald worden. Als de overheid dit niet meer kan of wil, zal in de toekomst de client bij moeten gaan passen. De vraag is kan en wil die dat? Het vangnet wordt inderdaad steeds dunner; woonlasten zelf betalen, minder uren hulp, mantelzorg (als je die hebt) regelen voor alle overige zaken als was en eten. Realiseren we ons wel dat de toekomstige thuiszorg client voor enorme kosten komt te staan?

 • Jan C

  U hoeft mijn bericht van ruim een week geleden niet op te zoeken.
  Daar vermeld ik in: ontslag bij Sensire gaat gewoon door.
  van Rijn had de oplossing: dat noemde ik toen stemmenwinst; ook dat klopte.

 • Arjan M

  Het is meer dan helder dat onze sociale vangnetten zullen verschralen. Als overheid en locale overheden al beginnen met tariefstructuren waarin het niet langer mogelijk is om een CAO te handhaven, dan is dit een hele bewuste keuze.
  De instellingen of ondernemers kunnen hier niets aan doen, als je werk aan moet nemen voor een hele beroerde prijs dan kun je het weigeren (zoals sensire nu) of creatief worden in de arbeidsvoorwaarden.

 • Kees Janssen

  De gemeenten hebben alle tijd, in oktober gaan ze op hun dooie gemak de tarieven vaststellen, hallo worden we eens wakker, een ondernemer kan niet zo een lakse houding aannemen, er wordt met personeel gewerkt, met contracten met een CAO en niet met als we zin en tijd hebben gaan we misschien eens iets doen, we hebben verplichtingen jegens onze medewerkers.Rutte het wordt hoog tijd dat je met je vriendenclub gaat vertrekken.

 • j

  is nu nog niet duidelijk voor gemeente dat er geen verplichte aanbestedingen plaats hoeven te vinden!

 • Boers

  Sensire knapt het vuile werk op voor de gemeenten om bezuinigingen te realiseren. Iedereen ontslaan zodat andere zorginstellingen hetzelfde werk voor minder kunnen doen. Dit ten koste van de thuiszorgmedewerkers en cliënten. Medewerkers moeten solliciteren op eigen baan voor minder geld en cliënten raken wellicht een vaste vertrouwde hulp kwijt. Vraag is nu wat Van Rijn gaat doen.

Of registreer u om te kunnen reageren.