Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Abvakabo wil ‘fusie’ tussen twee cao’s vvt

Als het aan vakbond Abvakabo FNV ligt, neemt werkgeversorganisatie ActiZ het thuiszorg-gedeelte van de cao van Abvakabo en BTN over. Hierdoor zou één enkele cao voor de vvt ontstaan. ‘Dat heeft onze voorkeur’, aldus vakbondsleider Lilian Marijnissen.
Abvakabo wil ‘fusie’ tussen twee cao’s vvt

De cao-vvt die werkgeversorganisatie ActiZ vorige maand met CNV, NU'91 en FBZ sloot, bestaat naast een tweede cao voor de vvt van Abvakabo FNV en brancheorganisatie BTN. Dat is volgens Marijnissen een onwenselijke situatie. Maar ze had geen andere keuze dan een alternatieve cao op te stellen. 'Ik kon geen handtekening zetten onder het akkoord van ActiZ. Met zo'n handtekening zouden we in feite akkoord gaan met de afbreuk van huishoudelijke hulp in de Wmo. Het is duidelijk dat ActiZ af wil van huishoudelijke hulpen en zich alleen maar wil richten op zwaardere zorg. Omdat BTN voornamelijk werkgevers in de Wmo-branche representeert, konden zij hiermee, net als wij, niet akkoord gaan.'

Bestaan thuiszorg

Abvakabo wil dat de huishoudelijke hulp in de Wmo blijft bestaan met een minimumloon van salarisschaal FWG 15. Dit druist in tegen het kabinetsbeleid, waarin lichte zorgtaken thuis zo veel mogelijk door de burgers zelf opgepakt moeten worden en zo min mogelijk door professionals. 'Je kunt dat accepteren en zelfs toejuichen zoals ActiZ doet. Wij zijn er fundamenteel op tegen. En als je constateert dat wij door onze strijd voor de thuiszorg de bezuiniging op het budget van de thuiszorg hebben weten terug te brengen van 75 procent in 2012 tot 40 procent nu, zie je dat het loont om te vechten.'

Nieuw overleg

Of ActiZ inderdaad overgaat tot een 'fusie' met de cao van Abvakabo is maar zeer de vraag. 'Volgens onze advocaten zal het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) nu naar alle waarschijnlijkheid oordelen dat beide partijen weer in overleg moeten', zegt Marijnissen. 'Minister Asscher kan als er sprake is van een conflict tussen twee cao's voor dezelfde sector namelijk niet zo maar een keuze maken voor de ene of de andere cao.'

CNV onderzoek

Vandaag komt concurrerende vakbond CNV Publieke Zaak met een onderzoek waaruit zou blijken dat de meerderheid van de vvt-medewerkers voor de cao van ActiZ is. Dit zou ook gelden voor leden van BTN en Abvakabo.

4 reacties

 • Bea Diekmann

  de bezuinigingen uit het zorgakkoord zijn waarschijnlijk ook 'unaniem' goedgekeurd door de werkgevers in de ACTIZ....allemaal zgn zorgaanbieders.....gemeenten zijn het niet eens met de bezuinigingen zoals die er nu liggen.....beetje raar toch? je zou van de deskundige zorgaanbieder ook een kritische blik mogen verwachten.

  en de CNV.... die spreekt zich tegen .....onderzoek waaruit blijkt dat medewerkers vvt het eens zijn met het cao akkoord,,,,,3 regels later schrijven ze dat de medewerkers willen dat bonden opnieuw gaan overleggen.....

 • Peter Koopman

  Nooit gedacht dat de AbvaKabo zich zou gaan opstellen als categorale vakbond, net als NU'91. Maakt wel meer duidelijk voor achterban.

 • Boers

  Eindelijk is er respect voor het werk dat thuiszorgmedewerkers doen. Wat heb je aan een baan als je er niet rond van kan komen. Het vak van de thuiszorgers is te lang uitgehold door Actiz. Dat zag je al bij het zorgakkoord, waar ActiZ het prima vond dat er 75% werd bezuinigd! Daar gaat de sector en werkgelegenheid kapot van.
  Onder druk van Abvakabo en de duizenden thuiszorgmedewerkers zijn de bezuinigingen wel degelijk teruggedraaid, maar is nog steeds te veel. Actiz en de andere vakbonden (waaronder ook CNV) zaten op hun handen en deden niks om deze bezuinigingen terug te draaien. Zij wilde zelf al tekenen voor 75% bezuinigingen. En als er dan zo fors wordt bezuinigd is het onvermijdelijk dat er banen verloren gaan. Dan komen met een werkgelegenheidsplan is als mosterd na de maaltijd. Het beste werkgelegenheidsplan was om samen met Abvakabo FNV de bezuinigingen van tafel te krijgen.

 • Mwillems

  Raar om te claimen dat Abvakabo de bezuinigingen heeft teriggedraaid. Abvakabois toch degene die steeds wegloopt? Dat de bezuiniging is teruggebracht tot 40% komt uit het Zorgakkoord, waar Abvakabo is weggelopen. Actiz komt met een werkgelegenheidsplan, Abvakabo loopt weer weg. Nu voor de tweede keer geen cao met Actiz willen sluiten. Niet te geloven. Ik ben overgestapt naar CNV, want Abvakabo maakt de sector kapot.

  Wat Abvakabo doet is gewoon slecht voor de werkgelegenheid. Gemeenten hebben straks veel minder geld voor de thuishulpen, als je vasthoudt aan FWG15 betekent dat gewoon dat er minder zorguren kunnen worden betaald en dat kost dus banen. Of er komt gewoon een schoonmaakbedrijf dat het goedkoper doet. Ga je met FWG15 de ww in.

Of registreer u om te kunnen reageren.