Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Strijd tussen twee cao’s vvt breekt los

Er bestaan niet één maar twee cao’s voor de sector verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt). De grote vraag is welke van deze twee akkoorden minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) algemeen verbindend zal verklaren.
Strijd tussen twee cao’s vvt breekt los

De grootste vakbond in de zorg, Abvakabo FNV, en de kleinste werkgeversorganisatie, BTN, presenteerden gisteren hun cao voor de vvt. De timing is veelzeggend. Het is namelijk de avond voor de dag waarop leden van de grootste werkgeversorganisatie ActiZ stemmen voor het bekrachtigen van de cao die ActiZ met bonden CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ heeft gesloten. Hiermee gaat de strijd over loonsverhoging, flexibel werk en bezuinigingen in de thuiszorg een nieuwe fase in.

Kostenverhoging zorgorganisaties

Woordvoerder Bernadette Naber van ActiZ noemt de gang die BTN bewandelt 'opmerkelijk'. 'Eerst lopen ze weg van onze onderhandelingstafel omdat ze geen kostenverhoging willen voor zorgondernemers. Vervolgens spreken ze een maand later een cao af met een sectorminimumloon voor huishoudelijke hulpen met salarisschaal FWG 15. Dat komt uit op een kostenverhoging voor zorgorganisaties van 3 tot 6 procent. Daarnaast zijn de leden van BTN die niet als huishoudelijke hulp werken maar als verpleger of verzorger beter af met onze cao. Bij ons  krijgen verplegers en verzorgers een loonsverhoging maar in de cao van BTN en Abvakabo niet.' Tenslotte verwacht ActiZ niet dat BTN ontslagrondes kan afwenden onder deze beroepsgroep door een minimumloon in te stellen. 'Een salarisverhoging voor huishoudelijke hulpen betekent dat gemeenten meer moeten gaan betalen voor deze werkzaamheden. Geld wat zij dus niet hebben gezien de forse bezuinigingen van het kabinet. Dit zal er toe leiden dat gemeenten minder uren huishoudelijke hulp inkopen.'

Risico

BTN-bestuurder Jan Verschuren zegt in een reactie dat ze met een minimumtarief voor huishoudelijke hulpen inderdaad een risico nemen. 'Het kan zo uitpakken dat gemeenten minder uren huishoudelijke hulp inkopen. Maar voor ons is de bescherming van het beroep huishoudelijke hulp dit risico waard. Je ziet dat de tarieven voor huishoudelijke hulp kelderen naar FWG 10 en dat er met alfaconstructies gewerkt wordt. Onze leden vinden de huishoudelijke hulp belangrijk en zien veel meer in de signaleringsfunctie van deze mensen dan ActiZ. Wij zien een cruciale rol voor de huishoudelijke hulp in samenwerking met begeleiding en ondersteuning in het sociale domein. We willen daarom goede arbeidsvoorwaarden voor hen.'

Algemeen verbindend

Hoe het nu verder moet is de grote vraag. Verschuren: 'Wij hebben volgende week een bijeenkomst waarin we de cao waarschijnlijk bekrachtigen. Vervolgens is het aan de minister van SZW om een keuze te maken over welke cao algemeen verbindend wordt verklaard.' Zowel Naber als Verschuren speculeren over mogelijke tussenoplossingen. Naber: 'Een mogelijkheid is dat de leden van BTN voor verpleging en verzorging onder onze cao komen te vallen en voor huishoudelijke hulp onder de cao van Abvakabo. Of dat juridisch mogelijk is, weet ik niet.'

Beslissing

Woordvoerder Suzanne Geels van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat het ministerie vooralsnog geen commentaar heeft. 'We wachten af tot beide cao's binnen zijn en nemen dan een beslissing over het algemeen verbindend verklaren.'

5 reacties

 • anjakoerten

  Je hebt gelijk Boers door dit akkoord wordt er een eind aan de loondump gemaakt en tevens een eind aan de Alphaconstructies. Abvakabo wil dolgraag tot een goede CAO voor de Hele VVT komen , Maar bij Actiz kon niets alle ingebrachte punten van Abvakabo werden afgedaan als NO GO AREA .Nu 91 ,CNV En FBZ hadden nog minder in de melk te brokkelen zij gingen alleen voor de reiskosten vergoeding terwijl Abvakabo voor kwaliteit van zorg ,behoud van banen ,voor het terugdringen van de doorgeslagen flex en voor een stop op loondump in de thuiszorg strijden. ACTIZ wilde dat iedereen zonder pardon bij het kruisje zouden tekenen en Abvakabo heeft op aandringen van zijn leden dit niet gedaan terwijl NU91 ,CNV en FBZ wel als makke schapen bij het kruisje hebben getekend . ABVAKABO heeft een akkoord met BTN gesloten om te laten zien dat er wel degelijk een akkord te sluiten valt . Vele leden van ABVAKABO hebben dit akkoord goed gekeurd en willen daarmee ACTIZ dwingen om serieus te gaan onderhandelen en dat zij stoppen met alles maar te dicteren . Het gaat tenslotte om de hele VVT waar Abvakabo een goed akkoord voor wil sluiten <en dit akkord met BTN is de eerste stap naar een goede CAO voor iedereen in de VVT . Je moet eerst leren lopen voordat je kunt gaan rennen en sprinten.

 • Boers

  Broeder jos heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Het akkoord van Abvakabo FNV met BTN is voor de huishoudelijke verzorging. Hiermee wordt een einde gemaakt aan de loondump in de thuiszorg. Iets wat NU91 niet heeft weten te regelen. Want die kijken niet om naar de huishoudelijke verzorging. Dat is ook wel te begrijpen, omdat ze daar nauwelijks leden hebben. Het blijft me verbazen dat vakbonden als NU91 zoveel problemen hebben met een minimale beloning voor thuiszorgmedewerkers...

 • Henk

  Wie komt er dan op voor de huishoudelijke zorg? Niet de verplegen hoor.

 • libertain

  Geheel met BrtoederJos eens
  De ABVOKABO komt alleen op voor de huishoudelijke hulpen waar inderdaad helaas veel banen zullen moeten verdwijnen
  Maar ..... dat is geen enkele reden om de verzorgenden en verpleegkundigen waar zeker van de laatsten een groot te kort is ( er dienen in de thuiszorg de komende jaren 6000 op de 8000 banen aan verpleegkundigen bij te komen)
  BTN en ABVAKABO verraden op deze wijze de verzorgenden en verpleegkundigen dat is een kwalijke zaak.

  Een bezorgde zorgprofessional

 • broederjos

  Kleine correctie: er is een door alle betrokken partijen onderschreven CAO en er is een onderhandelaarsakkoord tussen Abvakabo en BTN. Ik mag toch aannemen dat de leden van de ABvakabo zich hierover mogen uitspreken. Ben benieuwd hoe die bond intern de nullijn gaat verkopen aan de verzorgenden en verpleegkundigen...

Of registreer u om te kunnen reageren.