Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Vivium haalt bakzeil voor gemeenten

Zorggroep Vivium trekt haar dreigement in om per april 2014 achthonderd thuishulpen te ontslaan. De zorgaanbieder gaat alsnog akkoord met de voorwaarden die de gemeenten van de Gooi- en Vechtstreek stellen voor de levering van huishoudelijke hulp.
Vivium haalt bakzeil voor gemeenten
Foto: ANP Photo, Roos Koole

De strijdbijl lijkt begraven tussen zorgaanbieder Vivium en de gemeenten van de Gooi- en Vechtstreek. Vivium heeft na een 'constructief gesprek' met drie wethouders besloten om alsnog met het Wmo-contract van de gemeenten akkoord te gaan. Woordvoerder Esmeralda Holdinga van Vivium: 'We zijn toch op een compromis uitgekomen met de gemeenten. Hierin gaan wij akkoord met de salariëring voor huishoudelijke hulpen op salarisschaal FWG 15 voor in ieder geval heel 2014. In ruil daarvoor worden de sancties van de gemeenten tegen ons direct opgeschort.'

Salaris thuishulp

Volgens Marco van der Spek-Stikkelorum, inkoopstrateeg bij de gemeenten, is niet zozeer sprake van een compromis. 'Vivium is akkoord gegaan met onze eisen. Daardoor zijn wij in staat om de sancties in te trekken.' Volgens Van der Spek-Stikkelorum is de belangrijkste ingewilligde eis dat minimaal 48 procent van het budget dat Vivium krijgt van de gemeente, ten goede komt aan het bruto salaris van huishoudelijke hulpen. 'Het ging voor ons niet zozeer om de hoogte van het tarief maar om het salaris dat huishoudelijke hulpen verdienen. We hadden in onze aanbesteding vastgelegd dat we fatsoenlijke lonen willen in een passende FWG-inschaling. Vivium heeft dit anders geïnterpreteerd en was van mening dat dit toegestaan was in een lagere functieschaal dan FWG 15.' Vivium stelde bovendien een aparte functie op voor signalering om zo een grotere marge op huishoudelijke hulp te krijgen.

Overhead

Hoe het mogelijk is dat de thuiszorgorganisatie toch meer loon kan bieden aan haar hulpen zonder in de problemen te komen, ligt volgens Van der Spek-Stikkelorum aan de overhead. 'Vivium heeft een overhead van 27 procent. Dat is vrij hoog en toont aan dat ze hun organisatie niet of te langzaam hebben aangepast aan de transitie van de zorg. Die veranderingen voeren ze nu wel door zodat ze alsnog kunnen blijven aanbieden. Dat is voor iedereen te verkiezen boven een situatie met honderden ontslagen en cliënten zonder hulp. De wijze van indexering is contractueel vastgesteld.'

Indexeren loon

In de overeenkomst volgt de gemeente niet de indexering van de lonen uit de cao-vvt van ActiZ. 'We hebben afgesproken om wel te indexeren maar hierbij niet per se de cao te volgen. Een cao-vvt is iets waar wij als gemeenten totaal geen invloed op hebben, terwijl we wel het budget betalen. Daarom zullen we wel indexeren, maar hierbij onze eigen percentages hanteren.'

Kort geding

Vivium spande eind december een kort geding aan over de inschaling van de gemeenten in de aanbesteding voor de huishoudelijke hulp. Die zou volgens Vivium te hoog zijn, waardoor de bedrijfsvoering van het zorgbedrijf in gevaar zou komen. De rechter stelde echter de gemeenten in het gelijk. Hierop communiceerde Vivium dat het zou stoppen met huishoudelijke hulp.

Eén reactie

  • Boers

    Kijk die bodem in salaris die Abvakabo en BTN hebben afgesproken op FWG 15 is zo gek nog niet! Goed dat er gemeenten zijn die het werk van de thuiszorgmedewerkers op waarde weten te schatten.

Of registreer u om te kunnen reageren.