Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cao-onderhandelingen ggz zitten muurvast

Werkgevers en werknemers zitten in een impasse bij de onderhandelingen over een nieuwe cao ggz. Ondanks het feit dat de huidige cao stamt uit 2013 en al anderhalf jaar geleden vervangen had moeten worden, beweegt geen van beide partijen.
Cao-onderhandelingen ggz zitten muurvast
Foto: ANP XTRA Lex van Liehout

Grootste twistpunt is de wachtgeldregeling. Werkgevers willen pas verder onderhandelen indien de bonden onderschrijven dat de wachtgeldregeling drastisch afgebouwd moet worden. ‘Werkgevers legde dit vrijdag als een voorwaarde voor verdere gesprekken op tafel. Toen hield het voor ons en de andere bonden snel op’, aldus vakbondsbestuurder Anja Dijkman van Abvakabo. Dijkman vind het afbreken van de wachtgeldregeling in de huidige tijden van flexibilisering en reorganisaties onverantwoord. ‘Net zoals veel andere zorgsectoren kent de ggz al jaren een wachtgeldregeling ter bescherming van medewerkers. Die regeling vinden werkgevers nu te kostbaar. Ze willen het terugbrengen van 63 maanden naar 24 maanden en de uitkering verminderen. Wij gaan hier niet zonder  meer mee akkoord , omdat  de regeling een stok achter de deur is voor werkgevers om boventallige mensen van werk naar werk te begeleiden in plaats van direct op straat zetten. Als je de regeling te ver inkort wordt ontslag een te makkelijke route.’

Sociaal plan

In het verlengde hiervan ligt de discussie het doorlopend sociaal plan in de ggz. Ook hier willen werkgevers van af. ‘In tijden dat werkgelegenheid onder druk staat is een doorlopen sociaal plan voor de hele sector een groot goed’, zegt Dijkman. ‘Het is wat mij betreft een teken aan de wand dat werkgevers er nu van af willen.’

GGZ Nederland

GGZ-Nederland laat bij monde van woordvoerder Sjoerd Beumer weten dat het cao-overleg inderdaad stil ligt. ‘Er moet iets gebeuren in deze tijden van flinke krimp. De sector zal ergens op moeten inleveren. Een wachttijdregeling van maximaal 63 maanden is enorm kostbaar en daar kan wat ons betreft op bezuinigd worden. Het wettelijk minimum is 24 maanden en dat vinden we daarom redelijk.’ Beide partijen laten weten dat het overleg voorlopig niet hervat zal worden.

1 REACTIE

  1. inmiddels een aantal cao rondjes verder. 22 mei maar weer ns wat proberen. 
    Ondertussen gaat de inflatie al 2 1/2 jaar gewoon door en wordt het salaris op nivo 2013 gehouden. 
    Alle medewerkers in andere sectoren protesteren, staken, legt het verkeer plat enz.
    Binnen gezondheids is dit alles ondenkbaar, stel dat er doden vallen….
    wij moeten als makke schaapjes achter de grootgraaīende eurodieven ofwel het hogere management aanhobbelen en vooral niet mopperen of klokluiden.
    ik vrees dat het inkomenspeil dermate laag wordt dat onze sector zelf aan de bedelstok  en naar de voedselbank geraakt. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.