Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Banen nauwelijks gered door HHT’

Landelijke aanbieders van huishoudelijke hulp zoals TSN en T-Zorg zien weinig tot geen banen gered worden door de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Sterker nog, de overheidssubsidie leidt tot hogere kosten voor aanbieders en roept dubieuze zorg-bv’tjes in het leven.
ANP Lex van Lieshout

TSN-directeur Zion Jongstra trok vorige week al op Zorgvisie.nl aan de bel over berichtgeving van VWS. Het ministerie rekent erop dat potentieel 20.000 thuiszorgbanen worden gered door uitgifte van de HHT. Jongstra wees toen al op de hoge eigen bijdrage die burgers moeten betalen om van de HHT-dienstencheques gebruik te kunnen maken. 'Maar het is in feite nog veel erger', zegt hij. 'Er zitten veel meer negatieve effecten aan de HHT waarvan ik denk dat maar weinig mensen het inzien.'

Ontslagrondes

Zo bereikt TSN het signaal dat het UWV terughoudend is bij het verlenen van toestemming voor ontslag aan thuiszorgorganisaties die leveren aan gemeenten met HHT-budget. 'Het UWV gaat ervan uit dat alle personeelsproblemen zijn verholpen in gemeenten die HHT-budget hebben gekregen. Maar als aanbieder weet je helemaal niet of dat budget ook daadwerkelijk bij jou terechtkomt en in welke mate. Dus dan moet je alsnog afscheid nemen van medewerkers die in vaste dienst zijn, hetgeen vervolgens mogelijk door het UWV wordt geblokkeerd. Maar zelfs al wordt er middels de dienstencheque bij je ingekocht, dan nog heb je er weinig aan. We zien dat het tarief dat gemeenten willen betalen onder de twintig euro ligt. Dat is dus inclusief HHT en eigen bijdrage van burgers. Daarvan kun je geen medewerkers in vaste dienst houden. En dat was toch wel de bedoeling van deze subsidieregeling.'

Factureren

Het is voor leveranciers bovendien niet kostendekkend omdat gemeenten alle HHT-facturatie bij hen neerleggen. 'Nu is twintig euro per uur al weinig. Maar dat is helemaal weinig als je meerekent dat we voor die HHT een heel nieuw administratief systeem moeten optuigen. Wij moeten individuele klanten rekeningen gaan sturen en voor incassobureau gaan spelen als de eigen bijdrage niet betaald wordt. Dat kost al een euro tot 1,50 op het uurtarief. Kortom, vrijwel niet te doen.'

Bv'tjes

Ten slotte ziet Jongstra een kwalijke andere situatie ontstaan vanwege de HHT. 'Kleine bv'tjes steken nu de kop op en azen op dat HHT-geld. Zij kunnen zelfs voor minder dan twintig euro per uur leveren omdat ze niemand in vaste dienst hebben. Tijdelijke contracten voor jongeren zijn veel goedkoper. En als er over twee jaar geen HHT meer is, verdwijnen ze weer.'

BTN

Bestuurder Jan Verschuren van brancheorganisatie BTN voor thuiszorgleveranciers herkent de geluiden van TSN: 'Momenteel voeren we goede gesprekken met het ministerie van SZW. Daar horen we onder andere dat het UWV de opdracht heeft gekregen om pragmatisch met reorganisatierondes om te gaan en niet te wachten op het definitieve besluit van de lokale gemeenteraad met betrekking tot toewijzing van de HHT. Het punt wat Jongstra maakt over administratieve taken baart mij ook zorgen, met name het verleggen van de inning van de eigen bijdragen naar aanbieders is voor BTN een onacceptabel punt. Los van de toename van de administratieve lasten wordt ook het risico van de inning van de eigen bijdrage van de cliënten bij de aanbieders gelegd. Zeker voor een grote aanbieder als TSN is dat een zware last. Over de inning van de eigen bijdrage zijn we nu druk in gesprek met VWS, CAK en de VNG. Dit alles onder grote tijdsdruk. Wat ik in ieder geval wil zeggen is dat we, los van alle kinderziektes die nu boven water komen, wel degelijk blij zijn met het extra geld uit de HHT, maar dat we met elkaar wel de  juiste randvoorwaarden moeten invullen om het beoogde doel waar te kunnen maken.'

Jongstra

Dit laatste is Jongstra eens met Verschuren. Maar hij tekent daarbij aan dat zoals het nu gaat dit geld niet het gewenste effect zal hebben. 'En dat zou doodzonde zijn. Ik roep gemeenten op om te helpen de administratie ballast te beperken en redelijke tarieven te betalen.'

4 reacties

 • Watcher

  Tja, vakbonden en werkgevers die samen lobbyden voor extra geld waar werknemers en burgers niets aan hadden. Dat was natuurlijk al die tijd al duidelijk, het is vooral de grote vraag wat de vakbonden heeft bezield en dan met name de FNV om dit zo te doen. Ze waren er zelf reuze trots op dat ze de 'bezuinigingen hadden terug gedraaid', alsof dat het doel was. Terwijl ze wisten dat dit geld in de zakken van de werkgevers zou belanden en slechts een klein deel voor werkgelegenheid werd aangewend en dan ook nog tijdelijk. Maar ja, de Abvakabo/FNV is zo ondertussen een verhaal apart. Ongelooflijk hoe die belangen van leden weten te verknoeien en met iedereen ruzie krijgen wegens politieke spelletjes en onbetrouwbaarheid.

 • het kan beter

  Als je de rode lijn uit de nieuwe regeling haalt, dan constateer je opnieuw. WAT HEEFT DEZE REGERING VEEL KAPOT GEMAAKT.
  VVD, PvdA, SGP, CU, en D66
  Schande!

 • ErikM

  Een ondoordachte actie als de uitgifte van de HHT getuigt niet alleen van plat politiek opportunisme (18 maart 2015...), maar ook aan een totaal gebrek aan regie op de (re)organisatie van de thuiszorg. Bijna cynisch.

 • alphatrots

  HHT is niets anders dan de nieuwe kleren van de keizer. Iedereen weet dat het geen fluit voorstelt en geen banen creëert. Maar omdat er bij de regenboog een zak met geld voor gemeenten staat is er niemand die dat luidop durft te zeggen. Als de HHT al iets doet dan is het de baan afnemen van een alphahulp en die geven aan iemand die daardoor in loondienst kan blijven. Dat is ook de reden dat wij bij de ACM een klacht hebben ingediend over de regeling. Een 'vrije' markt wordt verstoord met eenzijdige overheidssubsidies. Op 28 augustus heeft Alphatrots een brief gestuurd aan de staatssecretaris over de HHT met het vriendelijke verzoek om een spoedige reactie. Tot op heden heeft Van Rijn niet gereageerd. Tijdens de behandeling van de 'Regeling Dienstverlening Aan Huis' in de kamercommissie SZW maakt Asscher een wethouder, die vroeg om de subsidie ook in te mogen zetten voor alphahulpen, ronduit belachelijk. Zonder in te gaan op de goede argumenten van deze wethouder noemde Asscher dit, tot grote hilariteit van zijn hielenlikkers, 'oneerbare voorstellen'.

Of registreer u om te kunnen reageren.